Dohányzás: applikációba „tették” a leszokást

Magyarországon több mint 25 ezer ember hal meg évente a dohányzást miatt.

Huszonegy napos dohányzás leszokást segítő programot indított az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, amelyhez egy "A Gond? Egy szál se!" néven futó applikációt is fejlesztettek.

A Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szerint a dohányosok többsége - 78 százalékuk - mindenféle külső segítség nélkül vág neki a leszokásnak, pedig a hasonló programok eredményességét tekintve a siker esélye akár ötszörös lehet. Az alkalmazás a szokásfüggés mellett a nikotinfüggőség legyőzésében is segít, a naplózási technika alkalmazásával, lépésről lépésre vezeti végig a dohányzót a folyamaton.

Napi feladatokkal, tippekkel, az önismeret és az önreflexió eszközeivel segít a dohányzást kiváltó okok, helyzetek azonosításában, a motiváció fenntartásában, valamint a régi szokások újakra történő átírásában, a különböző önkontroll stratégiák pedig a kritikus helyzetek kezelésében nyújtanak támaszt. "Akkor sem szabad elkeseredni, ha nem sikerül elsőre, ilyenkor a hibák azonosítása után vissza kell térni a kritikus lépcsőfokhoz" - áll a programról szóló tájékoztatóban, amelyből kiderül, milyen kár okozhat a szervezetben a dohányzás.

Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy mégsem elég erős az önálló leszokáshoz és szeretné szakember segítségét kérni, érdemes tájékozódni a leszokást támogató csoportos vagy egyéni foglalkozásokról a területileg illetékes tüdőgondozókban, illetve egészségfejlesztési irodákban, de létezik ingyenes, országosan elérhető telefonos leszokást támogató program is (06-80-44-20-44). További információ a leszokással kapcsolatban a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található – írja a napi.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód