Dőlnek a dominók és a gazdaság - Már Vas megyében is van leállt multinacionális üzem

A kisvállalkozásoknak nincsenek tartalékaik, a nagyok meg kegyetlenül racionálisak. A kamara szerint az államnak azonnal be kellene avatkoznia.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is” – írja az MTI.

Nem akarunk riogatni senkit, de jó eséllyel ez csak az egyik első dominó, amit nagyon sok követ majd.

Annál is inkább, mert információnk szerint már Vas megyében is van olyan multinacionális cég, amely bezárta a kapuit. (Többek között az Opel is bejelentett).

És feltételezhetően sok vállalat dönt majd így az elkövetkezendő napokban, részben az egészségügyi, részben a piaci körülmények miatt.

Ne legyenek illúzióink: a Vas megye gazdaságát domináló multinacionális cégek pillanatok alatt dönthetnek úgy, hogy beszüntetik a termelést; az anyacégeket nem érzelmek, hanem az Excel-táblázatok vezénylik, azok pedig nagyon kegyetlenek tudnak lenni.

Pixabay.com

„Hiába tűnnek pénzügyileg végtelenül stabilnak ezek a cégek, nem várhatjuk el a tőlük, hogy megfinanszírozzák a dolgozók többhavi munkabérét” – vázolta lapunknak az esetleges bezárások utáni helyzetet Balogh Károly Zsolt, aki szerint a helyi kisvállalkozóknál a napi likviditás is sokszor gondot okoz, nemhogy egy ekkora sokk. Így nem csoda, hogy egyik napról a másikra bezárnak a szombathelyi boltok, éttermek, szolgáltatások.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint nagyon nehéz lépést tartani az óráról-órára változó helyzettel, és ezzel valószínűleg így vannak az egyéb szervezetek és intézmények is.

A gazdasági életben még a pániknál is nagyobb az információhiány, és a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az állami rendeletek sokszor csak feldobják a labdát és nem segítenek elkapni azt – mondja Balogh Károly Zsolt.

Példaként itt van a vendéglátóhelyek délután három órakor való bezárása, ami önmagában teljesen jogos és indokolt, de a kormány már nem foglalkozik azzal, mi lesz az alkalmazottakkal és a vállalkozással, nem tesz mellé segítséget, kompenzációt vagy alternatívát. De ugyanígy a levegőben lógnak az iskolabezárások is.

„Itt most a túlélés a tét” – mondja a főtitkár, aki szerint a magyar államnak nagyon gyorsan elő kellene rukkolnia valamiféle kompenzációs vagy mentőcsomaggal, méghozzá a nyugat-európainál is erőteljesebbel, tekintettel arra, hogy az itteni cégek tartalékai jóval kisebbek, mint osztrák vagy német társaiké.

És miközben az alkalmazottaknak az okoz fejfájást, hogy mit kezdjenek az otthon maradó iskolás gyerekekkel, addig a tulajdonosnak az, hogy egyáltalán megtartson néhány embert, merthogy sem bevétele, sem tartalékai nincsenek.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – most már részben otthonról dolgozó – munkatársait az utóbbi napokban több százan keresték meg, akik összegyűjtik a gondokat, észrevételeket, javaslatokat, és vagy helyben próbálnak rá válaszokat adni, vagy régiós szintre továbbítják azokat.

A kamara régiós szervezete már fel is dolgozta az információk egy részét és konkrét kérésekkel és javaslatokkal fordult a kormányhoz.

Ezek közül a legfontosabb – tudtuk meg – egy kétlépcsős gazdasági mentőcsomag. Az első lépcső az állásidőhöz kapcsolódó munkáltatói járulék terhek elengedése, a második az állásidő 80 százalékának utólagos állami kompenzálása lenne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság