Donáth Anna: A nagyapám nélkül nem így jött volna létre a rendszerváltás Magyarországon

donath anna podcast

/

letöltés 86.23MB
A Momentum elnökét, EP-képviselőt a családi háttérről, a női lét megéléséről, Hollandia hatásáról és a brüsszeli buborékról is kérdeztük.

A Nyugat.hu pénteki podcastjének vendége Donáth Anna, a Momentum elnöke, EP-képviselője volt, aki Szombathelyen tartott nemrég fórumot.

Roznár Gyöngyi beszélgetett vele, többek között arról:

 • Donáth Anna négy nagyszülőjéből három evangélikus lelkész volt. Nagyapja, Donáth Ferenc az illegális kommunista párt tagjaként kezdett el politizálni, majd három különböző politikai rendszer is bebörtönözte. Ő volt 1956-ban a Nagy Imre-per másodrendű vádlottja. Abban az évben halt meg, amikor Donáth Anna született. A politikusnő szerint nagyapja mindenkivel szót értett, ő volt az egyik legintegrálóbb személyiség, akiről hallott, és Donáth Ferenc nélkül nem így jött volna létre a rendszerváltás Magyarországon.
 • A nagyapja eleve adott egy indíttatást, amihez hozzájárult, hogy édesapja, Donáth László evangélikus lelkész, a '90-es években aktív politikai szerepet vállalt, országgyűlési képviselő volt, ő hozta létre az Aranyág, beteg és sérült gyermekeket támogató alapítványt.
 • Donáth Anna egy templom tetőterében nőtt fel, mert ott volt a parókia. „A kertünkben mindig ott volt egy harang, nekem a harangszóhoz mindig más volt a viszonyom, mint másoknak. Önmagában az, hogy valaki vallásos, vagy a keresztény értékrendet magáénak vallja, abból még nem következik a konzervativizmus" – mondja.
 • Mindig érdekelte, hogy különböző szituációkban ki mikor számít kisebbségnek és a többség hogyan bánik a kisebbségeivel. Ezért lett kisebbséggel foglakozó szociológus. Az empátiát, mások élethelyzeteinek a megértését tartja az egyik legfontosabb tulajdonságnak.
 • Hollandiába előszőr Erasmus-ösztöndíjjal került ki. Aztán az egyetem után újra visszament migrációs és etnikai tanulmányokra szakosodni. Ott ismerte meg a férjét. „Általános igazság, hogyha külföldre mész, ne ess szerelembe, mert akkor ott maradsz. Én is ott maradtam." Így lett a tervezett egy évből hat év. Egy étteremben dolgozott a férfi, s az egyetlen olyan volt, akinél Donáth Anna úgy gondolta, vele dolga van. Mára hazaköltöztek, ő pedig EP-képviselőként ingázik Brüsszel és Magyarország között.
 • Milyen volt fiatal nőként egy férfi uralta magyar politikai életben elkezdeni politizálni? Megismerhetünk egy történetet arról, hogyan lehet egy csapat állványról füttyögető holland munkással egész korrekt kapcsolatot kialakítani egy fiatal lánynak.
 • „Ha a DK plakátkampányát kritizálom, nem be akarok szólni a Ferinek”. Ha a Fidesz eszközeivel harcolunk, olyanná válunk, mint ők – mondja.
 • Mi is a brüsszeli buborék? Amikor az ember úgy érzi, hogy mindenben nagyon részt kell vennie odakinn és emlékeztetnie kell magát, hogy a kutyát nem érdekli Magyarországon, hogy ő még a századik nyitóbeszédet is megtartsa egy konferencián. Hogyan kell egyensúlyba hozni, hogy mi az, ami segíti a parlamenti képviselői munkát, és mi az, ami már csak a saját egónk és fontosságunk fokozásáról szól. Ebben neki segít, hogy nem költözik Brüsszelbe.
 • Úgy gondolja, hogy az EP-n belül tudja a legjobbon képviselni az ország érdekeit, mert ő ehhez ért igazán.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast