dr. Varjú Gábor: „Én egyáltalán nem vagyok elkeseredve, ez csak egy állapot. Az ember él és élni akar”

A régi, jól ismert közegben, a Szombathelyi Állatkórházban beszélgettünk a város ismert és elismert állatorvosával a balesetéről, az élni akarásról, a kerekesszékes életről és visszatéréséről.

A Nyugat.hu már sok-sok éve jó kapcsolatot ápol és szoros együttműködésben dolgozik a Szombathelyi Állatkórházzal, így havonta jelentkezünk hasznos és érdekes, olykor szomorú, máskor szívmelengető cikkekkel. Ezekben pedig – természetesen az állatkórház többi dolgozója mellett – mindig is nagy segítségünkre volt dr. Varjú Gábor, az állatkórház vezetője, aki tavaly őszi, tragikus balesete után idén nyáron újra munkába állt. Visszatért a Szombathelyi Állatkórházba dr. Varjú Gábor June 14. 08:05

Sok hónap kihagyás és online, illetve telefonos kapcsolattartás után most újra a régi, jól ismert közegben, az állatkórházban találkoztunk vele, ahol legutóbb, még tavaly augusztusban egy apró, alig 4 hetes papagájfiókáról beszélgettünk. Szinte még a fenekén a tojáshéj, de már műteni kellett az apró papagájfiókát Szombathelyen 2021. August 19. 07:06 Röviddel utána történt a baleset, ami nemcsak dr. Varjú Gábor életét, hanem családja, kollégái, ismerősei életét is teljesen megváltoztatta.

Dr. Varjú Gábor
Újra munkában. | Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

„Tavaly szeptember 2-án volt a balesetem, egy hónapig intenzíven voltam, élet-halál között. Szó szerint újra kellett tanulnom lélegezni és beszélni is. Egy légcsőtubuson keresztül lélegeztettek, de emiatt a hangszálaim ellustultak. Tulajdonképpen elfelejtették, hogyan kell mozogni, amikor beszél az ember, így a beszédet is újra kellett tanulnom” – meséli.

Nagyjából tíz napig tartott, amíg újra megtanult nyelni, és az is újabb tíz napba telt, hogy egy szelet kenyeret meg tudjon enni. Aztán kivették a tubust és egyre több mindenre képes volt már, például nagyjából tudott már egyedül is fürdeni. De újra kellett tanulnia köhögni is, még a kórházban, ez volt ugyanis a feltétele annak, hogy kiengedjék az intenzívről.

Dr. Varjú Gábor
Miközben beszélgetünk, kint okosan várnak a sorukra a négylábú páciensek.
Mészáros D. Zsolt

„Utána átkerültem az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe. Az elején még ott is csak feküdni tudtam, nem bírtam oldalra fordulni se, megsérült ugyanis a mellkasom és eltörtek a karjaim is. Deréktól lefelé nem érzek semmit. Eleinte ez nagyon-nagyon rossz volt. Aztán először megtanultam oldalra fordulni, majd felülni, de az is egy több hetes projekt volt, mert az elején mindig elszédültem, leesett a vérnyomásom” – tudjuk meg.

Miután pedig már fel tudott ülni az ágyban, következett az, hogy megtanuljon átülni a kerekesszékbe. Ez szintén egy több hetes tanulási folyamat volt. Majd szépen fokozatosan a gyógytornászok segítségével eljutott odáig, hogy át tudott szállni az ágyból a székbe, tudott önállóan közlekedni, a fürdőben is meg tudta csinálni, amit kellett és megtanult autóba beszállni és onnan kiszállni is.

„Így, ha nem is teljesen, de majdnem alkalmassá váltam az önálló élethez” – mondja, bár hozzáteszi, bőven van még mit tanulnia, például a kerekesszékezés terén is.

Volt egy külön órájuk is az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben csütörtökön délutánonként, amikor a kerekesszékezést tanulták. Szlalomoztak, tanulták, hogy hogyan kell két keréken menni vagy éppen dombra fel, dombról le, na meg hogy hogyan közlekedik az ember kerekesszékkel macskaköves úton.

Dr. Varjú Gábor
Negyedóránként ilyen gyakorlatokat kell végeznie legutóbbi műtétje miatt.
Mészáros D. Zsolt

Áprilisban aztán sort kellett keríteni még egy beavatkozásra. Ez egy plasztikai műtét volt, amikor ugyanis az intenzíven volt, lett egy felfekvése, ami nem gyógyult be. Szerencsére ez a műtét is sikerült, így június elején hazajöhetett és június közepén már el is kezdett dolgozni az állatkórházban, igaz, egyelőre csak rövidebb időtartamokban.

„Ilyen előzmények után óriási élmény volt, hogy meg tudtam vizsgálni egy állatot, hogy tudtam vért venni, vénakanült betenni. Aztán elég hamar elindultam a komolyabb dolgok irányába is. Jött először a szemészet, amit korábban is igyekeztem magasabb szinten űzni. Majd olyan sok olyan beteg kezdett jönni, hogy elkezdtem lágyszervi műtéteket is végezni és most már olyanokat is csinálok, amik kacifántosabbak” – meséli.

Dr. Varjú Gábor
Ilyen a csapatmunka.
Mészáros D. Zsolt

Visszatérésének híre tehát sokakat megmozgatott. Egyre több olyan gazdi jött, aki már több állatorvosnál is járt kedvencével, és végül Szombathelyre küldték. Sorban jönnek az olyan daganatos betegek is, akiket máshol nem vállalnak, dr. Varjú Gábor viszont nem tétovázott, hamar bevállalta a komplikáltabb, embert próbáló műtéteket is és sikerrel vette az akadályokat.

„Furcsa, hogy először még annak örültem, amikor magamhoz tértem és egy kicsit erősebb lettem, hogy meg bírtam mosni a kezemet. Az is egy óriási dolog volt. De az, hogy most már komoly műtéteket is csinálhatok és hogy a szomszéd megyékből is jönnek hozzám, rettentő jó érzés. Jó tudni, hogy még szükség van a munkámra” – árulja el.

Mindehhez pedig nyilván sok akaraterő is kell, és az sem mindegy, hogy milyen az ember életfelfogása és hozzáállása. dr. Varjú Gábor története pedig ezért is különleges, hiszen egy év sem kellett, hogy visszatérjen és a hivatásának éljen. Ahogy maga is többször mondja, ez csak egy állapot.

„Én nem vagyok egyáltalán elkeseredve. Az ember él és élni akar. Hát most ez a helyzet, ebből kell kihozni azt, amit lehet. De nagyon elégedett vagyok és nagy örömöt ad, hogy újra itt lehetek” – mondja.

Dr. Varjú Gábor
Nincs egy unalmas perc sem.
Mészáros D. Zsolt

Hozzáteszi, hogy a környezetében sokan nem tudják még kezelni ezt a helyzetet, volt olyan kollégája, aki elsírta magát, amikor meglátta. Ezért is kezdett érzékenyíteni a Facebookon, hogy próbáljon segíteni másoknak és megmutassa, mi mindennel jár együtt a mozgássérültek élete.

Vár még rá azonban egy műtét, ugyanis lett a csípőjében egy erős csontosodás, emiatt a jobb csípőjét nem tudja rendesen mozgatni. Erre a beavatkozásra pedig azért van szükség, mert több olyan kerekesszékes trükk is van, amihez jól előre kellene hajolnia, ezeket pedig egyelőre nem tudja megcsinálni a csípője miatt.

Nagy szerepük volt a kollégáknak is a felépülésében, akik természetesen óriási örömmel fogadták, amikor június közepén visszatért. Temérdek üzenetet kapott tőlük az elmúlt hónapokban és még videókat is készítettek, amikben az ő szokásait, mondásaimat parodizálták. Kapott egy kis albumot is, amiben benne voltak a kedvenc betegeik és azt is megmutatták neki, hogyan zajlik nélküle az élet az állatkórházban.

„Nyilván már nem fogom tudni olyan szinten végezni a munkámat, mint korábban. De vissza akarok térni. Már eltelt három hónap a legutóbbi műtétem óta, így szépen lassan növelhetem az itt töltött időmet. Viszont kell majd még egy kis átalakítás itt a kórházban, hogy akadálymentesen végezhessem a munkámat. Be kell építeni például egy liftet, amin közlekedhetek az emeletek között, és akkor már ugyanúgy dolgozhatnék, mint korábban. A kezeim épek, az agyam sem sérült, tehát úgy néz ki, el tudom végezni ugyanazokat a vizsgálatokat, műtéteket” – magyarázza.

Most is telítve volt a napja, kezdésnek szemészeti vizsgálatokkal. Első páciense egy németjuhász volt, akinek Überreiter szindrómája van. Ez egy autoimmun betegség, ami sajnos gyakran előfordul ennél a fajtánál, ilyenkor a saját testét támadja meg az állat immunrendszere és begyullad az állat szaruhártyája, ami akár vakulást is okozhat.

Dr. Varjú Gábor
Bár kellett egy kis noszogatás, okosan tűrte a vizsgálatot.
Mészáros D. Zsolt

A gazdik most a nagy nyári melegben vették észre, hogy valami gond van kedvencükkel, Ajkáról küldték őket ide Szombathelyre, ahol különböző szerekkel kezdték kezelni a kutyus szemeit. Most kapott egy injekciót a szemébe, ami sokat szokott segíteni az ilyen betegséggel küzdő állatoknak, és egy erősebb szemkenőcs használatát is javasolta dr. Varjú Gábor.

A hűvösebb őszi idő valószínűleg segíteni fog a kutyus problémáján, de teljesen meggyógyítani sajnos nem lehet. Ez egy olyan betegség, amit csak kezelni lehet, ha pedig ezek a kezelések sem válnak be, sort kell keríteni a műtétre, de ez még az elkövetkezendő hetek függvénye.

Aztán egy idős cica következett, akinek szintén a szemével volt probléma. Őt is kezelték már, altatásban is próbálták megmenteni a szemét, de sajnos mindhiába. Így dr. Varjú Gábornak és a gazdinak közösen meg kellett hozniuk a nagy döntést: ki kell operálni a cica egyik szemét. Nem is tétováztak sokat, rögtön másnapra kerítettek egy időpontot, hogy minél előbb segíthessenek a macskán.

Dr. Varjú Gábor
Az ilyen rutinvizsgálatok után hamar jöttek a komoly műtétek is. | Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

Végül pedig megtudtuk azt is, hogy bár még sokáig szeretne maga is gyógyítani, hiszen a hivatásának él, de hosszú távon az a terve, hogy a legtöbb dolgot, amit ő végez, megtanítsa az erre affinitást érző fiatal kollégáknak is. Az efféle mentorkodás eddig is része volt a Szombathelyi Állatkórház mindennapjainak, de erre most még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni, hiszen ez a világ rendje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)