A globális felmelegedés ráment a banánra és ez a kokaincsempészetnek sem tesz jót

Nehéz napok elé néznek a banántermesztők a klímaváltozás és a gombás fertőzések terjedése miatt, és ez közvetve a latin-amerikai drogkartelleket is érinti.

Az egész világon drágább lehet a banán, legalábbis ezt nyilatkozta a BBC-nek Pascal Liu, a World Banana Forum közgazdásza. A klímaváltozás miatti felmelegedés rossz hatással van a termőterületekre, és kedvez a banánt megtámadó Fusarium Wilt TR4 gombafaj szaporodásának is. Ez a gombafaj Ausztráliából származik, de már Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában is találtak belőle.

A banán alapvetően igénytelen fajnak számít, ami egész évben terem. A víz- és emberi erőforrás igénye viszont nagy, 30-50 liter naponta, illetve a sűrűn ültetett növények miatt a szüretelés és a gyakran 20-30 kilós termések alátámasztása is embert igénylő feladat.

További rossz hír, hogy a műtrágya és az energia is drágul, amitől költségesebbé válik a szállítás és a térségben nő a munkaerőhiány is. A negatív hatások mellett viszont jelen van az a tényező, ami eddig is alacsonyan tartotta a banán árát, és amit termelők és kereskedők minden fórumon igyekeznek tagadni, vagyis a drogkereskedelem.

Majd a kartellek megoldják

Ahogy látható, a banán árát több tényező is negatívan befolyásolja, de nem elhanyagolható az a szál sem, hogy az európai banánárakra a drogkartelleknek is lehet némi ráhatása. Ezt a teóriát erősítik a rendőrségi közlemények és a sajtóban felbukkanó történetek, hiszen tavaly júliusban a rotterdami vámosok bukkantak nyolc tonna kokainra, novemberben pedig a BRFK munkatársai kapcsoltak le egy több mint 23 milliárd forint utcai értékű kokainszállítmányt a csepeli szabadkikötőben. De ott volt az a 2021-es eset is, amikor az egyik horvát Lidl-üzletben találtak a dolgozók 18 kiló kokaint.

Mindhárom fogásban voltak közös pontok, egyrészt banánt szállító konténerben, dobozokban bukkantak az anyagra, másrészt mindegyik termék Latin-Amerikából származott.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Európa rajong a banánért, mert folyamatosan elérhető a boltok polcain, a többi gyümölcshöz képest relatív olcsó és nagy a terméshozama. Ezek azok a tulajdonságai, amelyek vonzóvá tették a drogkartellek számára, hiszen Latin-Amerikából hajón át vezet az út Európába, és mi lenne jobb álca, mint egy gyümölcs, amit üreges falú konténerekben kell szállítani, amit a kikötőkből gyorsan tovább visznek, mert romlandó és amit a vámosoknak macerás átvizsgálni.

A nagy mennyiségben szállított kokainon bőséges haszon van, mert amíg Kolumbiában és Ecuadorban grammonként 1 dollárt kérnek, addig az európai utcákon már 100 dollárt is megérhet a cucc. Mindemellett a banánon már csak tonnánkénti 10-20 euró haszna lehet a drogkartelleknek, de mivel ez csak a fedőtétel és még nyereséges is, így a banánfogyasztók csak nyernek az egészen.

Via bbc.com, hvg.hu és telex.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság