Még tovább drágul a kenyér, rekordszinten a búza ára

Az év első hónapjában nagyjából 40 százalékkal nőtt a zsákos finomliszt ára.

Az év első hónapjában nagyjából 40 százalékkal nőtt a zsákos finomliszt ára, majd nagyjából 145 forint/kilós szintre állt be – írja a Napi.hu . A drágulás akkora mértékű, amely valószínűleg egyetlen élelmiszeripari terméknél sem volt megfigyelhető az elmúlt tíz évben, és emögött spekuláció is van.

silberstein.hu

Az idei év elején a hazai gabonatermelők nagy része visszatartotta az áruját, abban bízva, hogy az emelkedő árak miatt később drágábban tudja eladni. A világpiaci árak folyamatosan növekedése, valamint a gabona visszatartása így árspirált eredményezett.

"A búza tavaly június-júliusi, az aratás idején kialakult induló ára a magyar piacon mintegy 62 ezer forintot tett ki tonnánként. Már ez is történelmi léptékű magasságot jelentett. A tonnánkénti búzaár februárra 105-108 ezer forintig tornászta fel magát, majd az ukrán-orosz háború kitörése után még tovább emelkedett: jelenleg 120-130 ezer forint közötti szinten adják-veszik a kenyérgabonát” – mondta a lapnak Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének alelnöke.

Óriási zavart okozott, hogy az Ukrajnából történő kiszállítás megállt, ezzel mintegy heti egymillió tonna búza kiesett a világpiacról. Ha az ukránok a továbbiakban sem tudnak szállítani és az orosz gabona embargó alá kerül, akkor nagy lesz baj - figyelmeztetett Lakatos.

Ukrajna és Oroszország együtt adja a világtermelés 30 százalékát: ez a két ország jelentős ellátója a közel-keleti és észak-afrikai országoknak, ahol a búza abszolút hiánycikknek számít. Ha azonban az arab világ nem kapja meg a szállítmányokat, akkor kénytelen lesz Európa felé fordulni, ami pedig további hiányt és meredek áremelkedést hozhat.

Így további áremelkedés várható, ami attól is függ, milyen lesz a háború kimenetele.

Ha ez mind nem lenne elég, a malomiparnak komoly nehézséget jelentenek a szintén megugró energiaárak is. Példaként említik, hogy egy évi 100 ezer tonna búzát őrlő malomipari vállalatnál tavaly körülbelül 250 millió forintos költsége volt az áramnak, ez viszont az idén elérheti a 850-900 millió forintot is.

Raskó György agárközgazdász azonban már nem számít kiugró árnövekedésre a hazai búzapiacon, mert a mostani költségeket is alig bírja elviselni a piac. A globális piacon azonban folytatódhat a jelentős áremelkedés.

Mindeközben biztonsági tartalékot kíván képezni a magyar kormány is, éppen ezért korlátozta az egyes gabonafajták és olajosok kivitelét az országból május 15-ig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság