Duplájára nőhet az iskolakezdés költsége

Akár 20-30 ezer forint is elmehet idén tanszerekre.

Idén átlagosan akár 20-30 ezer forintba is kerülhet gyermekenként az iskolakezdés - derült ki a REGIO játék felméréséből.

Az összeg csak az átlagos értéket mutatja, ha például az új tanévre új iskolatáskára is szüksége van a gyermeknek, akkor ez az érték akár a duplájára is emelkedhet. A kutatás során megállapították, hogy a tanszerek beszerzését általában augusztusra teszik a szülők, mely kapcsán a vállalat az online térben hét, míg a hagyományos vásárlások esetén tíz százalékos áremeléssel számol a tavalyi évhez képest.

„Idén az átlagos áruházi vásárlás értékét 7.513 Ft-ra, míg online 10.800 Ft-ra becsüljük, ami előbbi esetében 10 százalékos, míg az utóbbinál 7 százalékos növekedést jelöl tavalyhoz képest” – fejtette ki Gyaraki Dávid , a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.

Az iskolatáska megduplázhatja a költségeket

A felmérés eredménye szerint az alapvető tanszerekre a családok közel fele nagyjából 10-20 ezer forintot költ, egynegyede pedig akár 20-30 ezer forintot is rákölt a tanévkezdésre. „A beiskolázási költségek lényeges részét az iskolatáska teszi ki, a szülők 65%-a vásárol idén újat a család ifjú tagjának, jellemzően 10-20 ezer forintért” – mondta el a felmérést végző cég marketingvezetője.

A tanszerek ára is emelkedett az idén.
Pixabay

A kérdőív alapján új iskolatáska választásra 10-ből 6 családban akkor kerül sor, ha az előző tartóssága már nem megfelelő, a döntés során pedig a kényelem, az ergonómia és a tartósság a három legfontosabb tényező.

„Az ergonomikus kialakítás mellett fontos, hogy a vastag vállpántok és a hátrész puha, jól szellőző anyagból készüljenek, a belső elrendezésben sok kisebb zseb és elkülöníthető részek is helyet kapjanak, valamint ideális, ha a táska vízlepergető, esőálló anyagból készül” - árulta el Gyaraki Dávid.

Tudatosan készülnek a családok az iskolakezdésre

10-ből 9 család tudatosan készül anyagilag a szeptemberi tanévkezdésre, melyben az inflációnak köszönhetően az is közrejátszik, hogy idén a válaszadók 70 százaléka szerint legalább 50 százalékkal drágábban lehet beszerezni a felszereléseket, ez pedig 10-ből nyolc család számára nagy terhet jelent.

Az anyagi felkészülés mellett arra is hangsúlyt fektetnek a szülők és nagyszülők, hogy a tanuló könnyedén visszarázódjon a teendőkkel teli mindennapokba. „ A legtöbben közös olvasással, napirend kialakításával és logikai-, fejlesztő játékokkal, sakkmérkőzésekkel tesznek azért, hogy minden gördülékenyen menjen az új tanévben” – tette hozzá a marketingvezető.

A kutatás háttere

Az adatok a REGIO JÁTÉK saját értékesítési adatain, valamint egy 2022. július 22-28. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 1153, általános iskolás korú gyermeket nevelő szülő/nagyszülő vett részt. A kutatás nem reprezentatív a teljes magyar lakosságra nézve, ugyanakkor alkalmas a magyar szülők/nagyszülők véleményének feltérképezésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet