Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak nem? Csak de: az e-cigi mérgező fémeket tartalmazhat

A legjobb lenne valószínűleg végleg letenni a füstölgésről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rossz hírek, kedves vaporizálók: egy, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatóinak tollából származó tanulmány szerint (amire lehet alapozni, mert a jeles Environmental Health Perspectives tudományos kiadványban jelent meg) az e-cigaretta mégsem annyira egészséges alternatíva a gyilkos dohányhoz képest.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

56 darab vaporizáló készüléket vizsgáltak meg, ráadásul valamennyit olyan aktív e-cigizőktől kérték el, akiknek a füstölgésnek ez a fajtája tényleg az életük szerves részét képezi - mindegyiküket erre építő szakboltokban vagy rendezvényeken toborozták össze. Ez azért is fontos, mert a korábbi, hasonló kutatások frissen vásárolt e-cigiket vettek alapul, most viszont rendes, napi használatban állókra terjedt ki a kísérlet. Az eredmény pedig kissé aggasztó.

Eyeem / Getty Images

A kutatók mindenekelőtt arra voltak kíváncsiak, hogy a fűtőszál, ami gőzzé alakítja a patronban található folyadékot, generál-e mérgező gázokat, vagy kioldódik-e belőle valami, ami káros.

A hipotézisük beigazolódott: a vizsgált e-cigik több mint felénél jelentős, azaz veszélyesnek mondott mennyiségű krómot, nikkelt és ólmot mutattak ki. Az előbbi kettő fém légúti megbetegedésekért és tüdőrák kialakulásáért felelhet, az ólom pedig az idegrendszert károsíthatja, illetve szív- és érrendszeri problémák előszobája lehet.

Az mindenesetre biztos, hogy a fűtőszál a ludas.

Ezzel együtt az elektromos cigeratta még mindig egy jobb választás a hagyományos dohánytermékekhez képest, amikben még a dohány elégése is erősen károsítja a tüdőt - egy másik kutatás szerint például a rák előfordulásának kockázata az e-cigizőknél mindössze egy százalék a normál dohányosokhoz képest.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés