Eddig soha nem látott mértékű lesz a nyugdíjprémium

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a kormányinfón.

Soha nem látott összegű nyugdíjprémium kifizetéséről beszélt a tegnapi kormányinfón  Kormányinfó: afgán helyzet és koronavírus - korlátozásokra nem kell készülni, az országot nem tervezik lezárni 2021. August 21. 11:44 Gulyás Gergely miniszter. Beszámolója szerint idén 6 százalék feletti lesz a gazdasági növekedési üteme, majd hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium jelenleg 6,4 százalékot vár, az év elején becsült 4,8, majd az időközben módosított 4,3 százalékhoz százalékhoz képest.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Egy 6 százalékos GDP-bővülés esetén tehát a miniszter szerint 50 ezer forint prémium járna minden nyugdíjasnak, akinek a havi járandósága legalább 80 ezer forint.

Az mfor.hu azt írja, hogy a friss GDP-adat tükrében az elemzők felfelé módosították idei növekedési előrejelzéseiket, a 7-8 százalékos tartományba navigálva a prognózisaikat. Ez fontos hír a nyugdíjasok számára, akik a megfelelő nagyságú gazdasági növekedés esetén prémiumban részesülnek. Így akár 70 ezer forintos prémiumot is utalhat az időseknek az állam az átlagnyugdíj szintjén.

A KSH- jelentésből kiindulva vannak elemzőházak, ahol már a 8 százalékos GDP-bővülést sem tartják kizártnak, sőt, statisztikai kivetítések alapján még ennél is nagyobb lehet idén a GDP (de ehhez problémamentes második félévre van szükség a gazdaságban, vagyis arra, hogy a járvány negyedik hulláma ne tépázza meg a piacokat, s ne akassza meg a felépülési folyamatot). E modellek szerint akár 9 százalék feletti is lehet idén a növekedés mértéke.

Az mfor.hu számításokat végzett, és 8 százalékos emelkedést figyelembe véve kalkulálta ki, hogy mekkora prémiumra számíthatnak idén a nyugdíjasok - akik biztosan kapnak majd kompenzációt is az infláció vártnál magasabb üteme miatt is.

szegény nyugdíjas
nol.hu

Mint írják, a vonatkozó törvény szerint a prémium megállapításához szükség van arra, hogy az adott évi gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Ha ez bekövetkezik, akkor a 3,5 százalék feletti részt be kell szorozni a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékával - de maximum 20 ezer forinttal.

A törvényben foglaltakat figyelembe véve jön ki a 90 ezer forintos prémium, az alábbi módon: a 8 százalékos GDP 4,5 százalékkal haladja meg a 3,5 százalékos törvényi előírást. Vagyis ezt a 4,5 százalékot kell beszorozni a havi nyugdíj 25 százalékával, de maximum 20 ezer forinttal (utóbbi feltétel pedig a 80 ezer forintos nyugdíjaktól lép be).

Csakhogy – hívja fel a figyelmet az mfor.hu - a törvény még egy korlátot tartalmaz: a 3,5 százalékos GDP felett legfeljebb 4 százalékot enged figyelembe venni a jogszabály. Vagyis a 8 százalékos idei növekedés esetén adódó 4,5 százalékos különbözetből 0,5 százalékot már nem lehet beszámítani a prémiumba. Másképpen: 7,5 százalékos éves gazdasági bővülésig növelhető a prémium, felette már nem változik az összege.

A kormányinfón Gulyás Gergely kijelentette: hat százalékos növekedéssel számol az egész évre a kormány, így azoknál, akiknek a nyugdíja meghaladja a 80 ezer forintot, a prémium összege 50 ezer forint lehet.

Azért nem több, mert ha esetleg 9 százalékos lenne idén a GDP, akkor is csak a 4 százalékos különbözetet engedi alkalmazni a törvény. Gulyás levezetése szerint a gyakorlatban így néz ki a számítási rendszer: ha a növekedés 4,5 százalék, úgy a szorzó egy. Magyarul a 80 ezer forintos nyugdíj negyedét, a 20 ezer forintot kell megszorozni eggyel, így kapjuk meg a 20 ezer forintos prémium összegét. Amennyiben a gazdasági növekedés 5,5 százalék, úgy 40 ezer forint lesz a prémium, ha 6,5 százalék, úgy 60 ezer forint, és így tovább.

Gulyás Gergely kiemelte, a plafonérték 7,5 százalék, ennél magasabb szorzó már nem kerülhet számításba. A miniszter hozzátette, a kormány arra számít, hogy megközelítőleg 6 százalék feletti gazdasági növekedés fog történni az első két negyedév alapján.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság