Egy belső és egy külső pályázó van a szombathelyi színház igazgatói posztjára

A kormánynak és az önkormányzatnak kell közös nevezőre jutnia.

Ahogy arról lapunk is többször beszámolt, január végén lejár Jordán Tamás szerződése, és a színházvezető már többször jelezte, nem kívánja újból megpályázni a Weöres Sándor Színház igazgatói posztját.

Azaz mindenképpen új vezetője lesz az intézménynek.

„A megadott határidőre Szabó Tibor és Harsányi Sulyom László adott be pályázatot a színházigazgatói posztra. A pályázatok feldolgozása folyamatban van, érvényességükről a pályázati eljárás során születik majd döntés” – közölte lapunkkal Kéner Balázs, a polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője.

A formai érvényesség után jön az izgalmasabb szakasz: egy szakmai bizottság dönt arról, hogy kit javasol a színházigazgató posztra.

Kiss Tamás

Erről még tavasszal született megállapodás Állami szerepvállalás a Weöres Sándor Színházban: Áldozati bárány vagy az egyedüli lehetőség 2020. May 19. 07:48 a szombathelyi önkormányzat és a kormány között, amely kapott ugyan kritikát, de amely hiányában gyakorlatilag finanszírozhatatlan lenne a szombathelyi színház.

A bizottságnak tagja Nemény András polgármester is, de a matematika szerint mégis nehezen elképzelhető, hogy a kormány elképzeléseivel ellentétes javaslat születik.

Miután a bizottság megnevezi a szerinte alkalmas színházigazgató személyét, a közgyűlés hatáskörébe kerül a kinevezés maga.

Ez feltehetően október végén lesz.

Elvileg a városatyák dönthetnek másként, mint a bizottság, csak éppen azt kockáztatják, hogy az állam kiszáll a finanszírozásból. Budapesten már volt ilyenből konfliktus .

A két pályázó

Információink szerint a társulat valamennyire megosztott a leendő igazgató ügyében.

Szabó Tibort nem nagyon kell bemutatni a helyi közönségnek. A színművész az alapító tagok közé tartozik, a társulat ismert és kedvelt tagja, aki szintén erdélyi származású feleségével, Bálint Évával 2012-ben tette le az állampolgári esküt Pezsgővel kísérve kapta meg Szabó Tibor a magyar állampolgárságot 2012. February 21. 12:45 a szombathelyi városházán. A színészházaspárnak itt született gyermeke, gyakran vesznek részt közéleti eseményeken is. Igazgatói kinevezése sokak szerint folytonosságot és kiszámíthatóságot jelentene az intézmény életében.

Szabó Tibor
Mészáros Zsolt

Harsányi Sulyom Lászlóról kevesebbet tudunk. A Wikipédia szerint a 62 éves rendező a fővárosban született, a nyolcvanas évektől vesz részt a magyar színházi életben. 1990–1995 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán tanult Székely Gábor osztályában, majd többfelé tanított és rendezett. 2001–2010 között a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója volt. Pályázatát több ismert név is támogatja .

Harsányi Sulyom László
Szinhaz.online
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet