Egy belső és egy külső pályázó van a szombathelyi színház igazgatói posztjára

A kormánynak és az önkormányzatnak kell közös nevezőre jutnia.

Ahogy arról lapunk is többször beszámolt, január végén lejár Jordán Tamás szerződése, és a színházvezető már többször jelezte, nem kívánja újból megpályázni a Weöres Sándor Színház igazgatói posztját.

Azaz mindenképpen új vezetője lesz az intézménynek.

„A megadott határidőre Szabó Tibor és Harsányi Sulyom László adott be pályázatot a színházigazgatói posztra. A pályázatok feldolgozása folyamatban van, érvényességükről a pályázati eljárás során születik majd döntés” – közölte lapunkkal Kéner Balázs, a polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője.

A formai érvényesség után jön az izgalmasabb szakasz: egy szakmai bizottság dönt arról, hogy kit javasol a színházigazgató posztra.

Kiss Tamás

Erről még tavasszal született megállapodás Állami szerepvállalás a Weöres Sándor Színházban: Áldozati bárány vagy az egyedüli lehetőség 2020. May 19. 07:48 a szombathelyi önkormányzat és a kormány között, amely kapott ugyan kritikát, de amely hiányában gyakorlatilag finanszírozhatatlan lenne a szombathelyi színház.

A bizottságnak tagja Nemény András polgármester is, de a matematika szerint mégis nehezen elképzelhető, hogy a kormány elképzeléseivel ellentétes javaslat születik.

Miután a bizottság megnevezi a szerinte alkalmas színházigazgató személyét, a közgyűlés hatáskörébe kerül a kinevezés maga.

Ez feltehetően október végén lesz.

Elvileg a városatyák dönthetnek másként, mint a bizottság, csak éppen azt kockáztatják, hogy az állam kiszáll a finanszírozásból. Budapesten már volt ilyenből konfliktus.

A két pályázó

Információink szerint a társulat valamennyire megosztott a leendő igazgató ügyében.

Szabó Tibort nem nagyon kell bemutatni a helyi közönségnek. A színművész az alapító tagok közé tartozik, a társulat ismert és kedvelt tagja, aki szintén erdélyi származású feleségével, Bálint Évával 2012-ben tette le az állampolgári esküt Pezsgővel kísérve kapta meg Szabó Tibor a magyar állampolgárságot 2012. February 21. 12:45 a szombathelyi városházán. A színészházaspárnak itt született gyermeke, gyakran vesznek részt közéleti eseményeken is. Igazgatói kinevezése sokak szerint folytonosságot és kiszámíthatóságot jelentene az intézmény életében.

Szabó Tibor
Mészáros Zsolt

Harsányi Sulyom Lászlóról kevesebbet tudunk. A Wikipédia szerint a 62 éves rendező a fővárosban született, a nyolcvanas évektől vesz részt a magyar színházi életben. 1990–1995 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán tanult Székely Gábor osztályában, majd többfelé tanított és rendezett. 2001–2010 között a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója volt. Pályázatát több ismert név is támogatja.

Harsányi Sulyom László
Szinhaz.online
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet