Egy dolog teljesen biztos: lesz Haladás – akármilyen kacifántos módon, de lesz

A szurkolók által összehívott megbeszélésen a tűzoltás mellett a rövidtávú jövőt tudta felvázolni a város vezetése.

Egy hete kellett volna megtartani azt a Haladás taggyűlést, amely tiszta vizet öntött volna a pohárba. Arról kellett volna egyezségre jutni, hogy melyik osztályban indul a csapat a hamarosan kezdődő bajnokságban.

Bár az már akkor is egyértelmű volt, hogy csak a megyei lehet. Ennek ellenére, mint az eltelt fél évben annyiszor, a klub tulajdonosa és vezetése lemondta az esedékes taggyűlést azzal, hogy fontos tárgyaláson vesz részt, befektetővel egyeztet.

A vélt, feltételezett (belengetett) tárgyalás eredményéről azóta sem derült ki semmi, amit a szurkolók megunva a mai estére hívtak össze „Elég volt a hitegetésből" - Saját kezükbe veszik a Haladás sorsát a szurkolók June 22. 07:31 egy újabb egyeztetést, amelyen a város vezetése igen, a klubé azonban - szokás szerint – most sem jelent meg.

Haladás szurkolói gyűlés a városházán
Mészáros D. Zsolt

Holott a játékosoknak edzenie kellene, ez viszont bajos, ha még az is bizonytalan, a csapatuk elindul-e a bajnokságban. Ezt a kacifántos helyzetet kellett volna egy csapásra rendbe tenni, amire értelemszerűen kevés esély mutatkozott, mintegy két óra elteltével felderengett valami fény az eléggé sötét alagút mélyén.

Meg kellett izzadnia ezért Nemény András polgármesternek, aki első mondatával hitet tett amellett, mindenképpen megmentik a Haladást, a gyűlés arra jó alkalom, hogy az ehhez vezető utat közösen határozzák meg.

Először tisztázni kellett az alapokat, hogy – mondjuk így – jelen pillanatban Szombathely milyen indulási jogokkal rendelkezik. Ez már régebben is tudható volt. Van egy megyei első A legvalószínűbb, hogy a megyeiben indul el a Haladás June 14. 12:59 osztályra szóló licence az Illés Akadémiának, s egy a Homlok Zsolt elnökölte Haladásnak.

Haladás szurkolói gyűlés a városházán
Mészáros D. Zsolt

Már az eddigi úgynevezett nagycsapat, amely eddig az NBII-ben játszott, semmiféle játékengedéllyel nem rendelkezik, a kft. fizetésképtelen, a játékosok nagy része már el is igazolt máshová. Akik még maradtak, részt vettek a mai tanácskozáson azzal a reménnyel, megtudják, lesz-e olyan szombathelyi klub, ahol játszhatnak.

Nemény András hosszú távú elképzelést vázolt fel azzal, hogy létrehoznak egy önkormányzati céget, amelyben az Illés Akadémia és a HVSE is tulajdonos lenne (illetve akár a szurkolók is), ezzel vinnék át a klub több mint száz éves múltját, s ez a cég kapná meg a HVSE megyei indulási jogát, ahonnan elindulva lehetne építkezni.

Az idea szép, de a valóság más. Több szempontból is. Az egyik, hogy Homlok Zsolt mostanában tanúsított szombathelyi viselkedése nem garancia arra, hogy a játékjogot átadja, kivásárolni viszont csak a több százmilliós tartozás kiegyenlítésével lehetne, amire a városnak se pénze, sem szándéka nincs.

Haladás szurkolói gyűlés a városházán
Mészáros D. Zsolt

De arra sincs garancia, hogy a Haladás el tud indulni a megyeiben, igazolni nem tudnak, mert a szerződéseket Homlok Zsoltnak kell aláírnia, s itt derült ki, mennyire is a kerékkötője a szombathelyi eseményeknek, és a jelen lévők nem értették, miért nem akar elmenni, vagy miért nem lehet őt erre rávenni valahogyan.

Így vagy úgy, de Homlokkal terhesen kellett meghozni azt a döntést ezen az estén, amivel minden megjelent nagyjából egyet tud érteni. Egyfajta megoldásnak az mutatkozott, hogy az Illés Akadémai indul a megyeiben, s ha a város nem kapja meg Homloktól a HVSE játékjogát, akkor hosszú távon majd azt futtatja fel.

Ez sem tűnt ideális megoldásnak, mert – mint említettük – jelen volt néhány Haladás játékos, akik föltették a kérdést, van ajánlatuk más csapatoktól, és nincs idejük azt kivárni, míg cég alapul, a licencek vándorolnak, azaz, nekik azonnali megoldás kell.

Haladás szurkolói gyűlés a városházán
Mészáros D. Zsolt

Lett. Ha nem is azonnali, de olyan, amely pár nap alatt rendet tesz a káoszban. Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője, ha jól érzékeltük ezúttal szurkolói minőségben szólalt fel és vágta át a gordiuszi csomót, a következőképp:

Van a városnak sporttal foglalkozó cége, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft., kérje ez ki Homloktól a licencet, így napokon belül kiderül adja-e, vagy egyáltalán akarja-e adni. Addig is a játékosok igazoljanak az Illés Akadémiához, s ha majd tisztázódnak a viszonyok, lehet céget alapítani, építkezni és így tovább.

Ezt az elképzelést a jelenlévők megszavazták, ami inkább nevezhető közfelkiáltásnak, mert jogi vonzata egyáltalán nincs. Ez azonban csak egy hosszú út kezdete, amely a régi-új Haladás kezét az NBII-ig fogja az önkormányzat, mert onnan az már más kávéház.

Voltaképp a nulláról állnak neki fölépíteni egy működőképes profi klubot, ami nem egy-két év, de a totális katasztrófa után, amit Homlok teremtett, mégis csak valami. Viszont abban egészen biztosak vagyunk, erről a szövevényes ügyről nem most írtunk utoljára.

Haladás szurkolói gyűlés a városházán
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet