Egyelőre "nem kívánnak reagálni" Sulyok Tamás apjának a múltjára

Ungváry Krisztián szerint Sulyok valótlanságai egyúttal tudatos hazugságok is.

A hvg.hu megkeresésére az Alkotmánybíróság (Ab) jelezte, hogy a mai napon (2024.03.04.) lemondott Sulyok Tamás az Ab-elnöki posztjáról, ugyanakkor azt is közölték, hogy „egyelőre nem kívánnak reagálni” édesapja múltjára.

A lap emlékeztetett, hogy a leendő államfő korábban úgy nyilatkozott édesapjáról, hogy 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság, mert válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később városi párttitkár lett. A Sulyok Tamás által „leszámolásként”, bosszúként emlegetett ítéletet az apja csak úgy tudta elkerülni, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált, papírok nélkül.

Karsai László történész azonban felhívta a figyelmet Kínos: az új államfő apja náci szimpatizáns volt, nem a kommunista terror áldozata March 01. 17:59 arra, hogy az új államfő apját soha, senki nem ítélte halálra. 1945 tavaszán, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt Fejér megyei vezetőjeként újságcikkben üdvözölte Magyarország náci megszállását, emiatt körözték, így válóperes ügyvéd sem lehetett 1946-ban.

Ungváry Krisztián hétfőn a Telexen írt véleménycikket a témában, melyben úgy vélekedett, hogy „nem volna szükség ezekre a hazugságokra, ha Sulyok nem próbálná a kommunizmus áldozatának beállítani saját magát és apját”. A történész arra is kitért, hogy halálos ítélet helyett még a vádemelésig sem jutnak el a hatóságok.

Jelezte, hogy az is életszerűtlen, hogy az állambiztonság egészen az 1980-as évek végéig folyamatosan ellenőrizte őket, már csak azért is, mert az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának egyetlen dokumentumában sem szerepel, mint megfigyelt személy.

„Lehetetlen másra gondolni, mint arra, hogy Sulyok valótlanságai egyúttal tudatos hazugságok is” – tette hozzá Ungváry.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet