Egyértelmű jelzés, hogy kerékpáros érkezhet szemből az egyirányú utcában

A megbüntetett autós esete után többen is érdeklődtek nálunk, honnan tudhatja egy autós, hogy az egyirányú utcában engedélyezett a kerékpárosoknak a szemből behajtás, illetve mikor hajthat be a kerékpáros a behajtani tilos táblánál? Fényképeken mutatjuk.

(A jelzőtáblákat bemutató fényképeink nem az említett baleset helyszínén készültek, csupán illusztrációként szolgálnak. A fotókat a szombathelyi Szűrcsapó és Deák Ferenc utcákban készítettük.)

Sajnos nagyon sok kerékpáros él abban a tévhitben, hogy ők nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják a behajtani tilos tábla jelzését. A közelmúltban történt egy baleset , ami után nagyon sokak meglepetésére az autóst meszelték el, holott egyértelműnek tűnt, hogy az egyirányú utcában forgalommal szembe kerékpározó ittas biciklis okozta a balesetet.

A határozatban az autóvezető terhére rótták, hogy nem győződött meg arról, van-e kiegészítő jelzés? (Nem volt, tehát nem érkezhetett volna abból az irányból jármű, ahonnan a biciklis érkezett.)

Tánczos Mihály

Az országos visszhangot kiváltó eset után sokan érdeklődtek, honnan tudhatja egy autós, hogy az egyirányú utcában szemből is érkezhet szabályos kerékpáros? A kérdés jól mutatja, hogy a vonatkozó, 2010. januárjában életbe lépett KRESZ-módosítás még nem épült be a közlekedők tudatába. Vas megyében például nagyon ritka az olyan egyirányú út, ahol engedélyezik a kerékpárosok behajtását a behajtani tilos táblánál, ezért inkább mutatjuk, mire kell figyelni.

Tánczos Mihály

Kerékpárosoknak csak akkor szabad ellenirányba behajtani, ha a kiegészítő tábla ezt megengedi. Ellenkező esetben úgy járhatnak, mint korábbi cikkünk főszereplői. A keresztező utcában ugyanis a gépjárművezető nem számított a forgalommal szembe tekerő kerékpárosra.

A képen látható kerékpáros duplán szabálytalan. Szembe teker a forgalommal, ráadásul az út rossz oldalán
Tánczos Mihály

De mi a helyzet az autóvezetőkkel? Ők honnan tudhatják, hogy szemből is érkezhet bringás, szabályosan? Nos, ilyenkor az egyirányú forgalmú út jelzőtábla alatt szintén kiegészítő táblát helyeznek el. A kerékpárosnak az úttest jobb oldalán kell közlekednie. Ha van felfestett kerékpársáv, akkor annak megfelelően.

Tánczos Mihály

A gépjárművek vezetőit a kerékpársávban felfestett jelek is figyelmeztethetik, hogy számítaniuk kell szemből érkező, szabályosan közlekedő kerékpárosra.

Tánczos Mihály

A már említett, vitatott határozatban a járművezetőnek róják fel azt, hogy

nem győződött meg arról, hogy az útkereszteződésben kihelyezett, tőle jobbra eső "Egyirányú forgalmú út" jelzőtábla alatt kerékpárt ábrázoló kiegészítő tábla volt-e kihelyezve, hanem csak a megszokások szerint közlekedett

.

A sofőr egyébként három éve napi rendszerességgel, naponta többször közlekedett az érintett utcában. Mutatjuk azt is, milyen táblát kellett volna látnia akkor, ha az egyirányú utcában "hirtelen" engedik a kerékpárosok ellenirányú behajtását.

Tánczos Mihály

Kerékpárosok és gépjárművezetők figyelmébe is ajánljuk a Magyar Kerékpárosklub összeállításait arról, hol tilos kerékpározni , illetve összegyűjtöttek számos tévhitet is.

Tánczos Mihály

Egyirányú forgalmú út

Az egyirányú forgalmú út olyan út, amelyen csak egy irányban szabad közlekedni. Elsősorban lakott területen belül különleges forgalmi igények kielégítésére jelölik ki. Nem jelölhető ki, ha a forgalom irányával szemben nem zárt pályán villamos közlekedik. Az egyirányú forgalmú útnak annál a végénél, ahonnan a járművek behajtanak, az "Egyirányú forgalmú út" jelzőtáblát, a másik végénél pedig a "Behajtani tilos" jelzőtáblát mindig el kell helyezni.

Az egyirányú forgalmú utat keresztező úton a kereszteződésben a tényleges helyzetnek megfelelő "Kötelező haladási irány" jelzőtáblát – adott esetben egy elsőbbséget szabályozó jelzőtáblával együtt - mindig el kell helyezni. Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,

b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,

c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon - az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően - a kerékpáros is a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos