5,2 milliárddal kevesebb a pénz a Nyugat-magyarországi Egyetemen

Halálos csapás – így jellemezte a pénzkivonást az országgyűlésben Nemény András MSZP-s képviselő. Az államtitkár kijelentette, tudja, mi fáj a szocialistáknak.

Halálos csapás az egyetemekre? Ezzel a címmel tett fel kérdést az országgyűlésben az emberi erőforrás fejlesztési miniszterhez Nemény András szombathelyi MSZP-s képviselő. Kijelentette, a kormány által korábban ígért modern, minőségi, mindenki számára elérhető felsőoktatás helyett most lerombolják az alapokat is.

Nincs bér és ösztöndíj

A Nyugat-magyarországi Egyetemre vonatkozó számokat sorolt. 2010-ben 10,4 milliárdot kapott a egyetem az államtól. Ezt 2011-ben egymilliárddal, 2012-ben újabb 1,4 milliárddal, az idén további 2,8 milliárddal csökkentették. Vagyis, három év alatt a 10,4 milliárdból elvettek 5,2 milliárdot.

A tavalyi évtől ráadásul az egyetemek nem részesülnek a szakképzési és az innovációs támogatásokban, ami újabb évi egymilliárdos elvonást jelent. Ha az egyetem ennyivel csökkenti a kiadásait, akkor az oktatók 44 százalékát, 544 főt el kell bocsátania.

Nemény kijelentette, ma már ott tartanak, hogy ebben a hónapban az oktatók nem kaptak bért, a diákok nem kaptak ösztöndíjat. Hozzátette, úgy tűnik, a kormány tényleg az önfenntartó felsőoktatásban hisz, hiszen nem csak az egyetemnek kell fenntartania magát, hanem az oktatóknak és a diákoknak is magukat.

Képesek számokkal dobálózni

A kérdésre Halász János államtitkár válaszolt, aki gyorsan kijelentette, szó sincs semmiféle csapásról. Szerinte az MSZP politikai szándékkal támadja a felsőoktatás átalakítását, hogy ne a valóságról, ne a politikai örökségről kelljen beszélni. És ezért képesek számokkal is dobálózni.

Nemény András halálos csapásról beszélt
Mészáros Zsolt

Ő is számokat sorolt, kijelentette, az alaptámogatás mellett további 47 milliárdos támogatást kapnak az egyetemek. Ebből 27 milliárd a PPP-szerződések kiváltását célozza, 10 milliárd a EU-projekteket, 10 milliárd az adósságkonszolidációt támogatja.

Nemény válaszában megjegyezte, Szombathelyen évi 50 milliót tesz ki a PPP-szerződésből eredő kötelezettség, miközben az egyetemtől csak ebben az évben havi 200 milliót vontak el. Ennek eredménye a színvonaltalan oktatás és az elégtelen finanszírozás lesz. Javasolta, hogy Halász János mondja a szemébe a miniszterelnöknek, hogy amit a felsőoktatással csinál, az vállalhatatlan.

Jobb kezekben lesz jobb

Halász János kijelentette, ami most történik, az előremutató dolog, ráadásul folyamatosan egyeztetnek a szereplőkkel, a Nemzeti Felsőoktatási Kerekasztal április végéig biztosan működik. Az államtitkár szerint a szocialistáknak az fáj, hogy senki sem kíváncsi a tanácsaikra, elég, ha a 2010-es választások eredményeire gondolnak.

Azzal fejezte be, hogy a politikai támadássorozat ellenére a felsőoktatás sokkal jobb kezekben van, mint korábban, és sokkal jobb állapotban lesz, mint volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Veszélybe kerülhet a SEK működése

A működésképtelenséggel kell szembenéznie a szombathelyi egyetemnek, a slágerszakokra nincs állami támogatás.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet