Veszélybe kerülhet a SEK működése, ha további megvonások lesznek

A működésképtelenséggel kell szembenéznie a szombathelyi egyetemnek, a slágerszakokra nincs állami támogatás.

Többször is írtunk a diáktüntetésekről, fórumokról és demonstrációkról, amelyet a felsőoktatásban bevezetendő keretszámokkal robbantott ki a kormány. Az országos megmozdulásokból a szombathelyi diákok sem maradtak ki, felolvasták az elhíresült "hat pont"-ot a közgyűlésen A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem? 2012. December 13. 11:32 és fórumokat Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat 2012. December 12. 22:14 is tartottak. Legutóbbi események közt megfogalmazta a HÖOK, hogy február nyolcadikáig van ideje a kormánynak elfogadni a hat pontot, s ha ez nem történik meg, akkor újabb országos megmozdulások lesznek.

Eközben persze serényen megy az egyeztetés Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, igaz a hallgatók jelezték, hogy elsősorban a kizárólag költségtérítéses szakokról kívánnak egyeztetni és nem kell a politikai sallang, mert akkor ugyanaz várható, mint az előző tárgyaláson, ahol a diákság képviselői az 55-ik perc után kimentek a teremből. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke egy nyilatkozatában azt mondta, hogy nem tudják elfogadni, hogy vannak olyan szakok, amelyeken nincs állam által finanszírozott hallgatói hely.

Ha csökken támogatás, veszélybe kerül a SEK működése

Az NymE SEK-en a felvi.hu adatbázisából kibogarásztuk, hogy nappali tagozatra 1640 hallgatót vehetnek fel, levelezős képzésre pedig 1277 főt.

Az egyes meghirdetések kapacitásait a felsőoktatási intézmények 2013. január végéig határozzák meg. A felsőoktatási intézményeket elvonások, zárolások sújtják, és ha a költségvetési támogatásunk tovább csökken, bizony a működési képtelenség veszélyével kell szembenéznünk

- mondta dr. Czetter Ibolya, oktatási dékánhelyettes.
Fórum a SEK aulájában
Bonyhádi Zoltán

Az egyetemen néhány szak már nem indul, például a nemzetközi tanulmányok, vagy a romanisztika. Természetesen Szombathelyen is van államilag nem támogatott, önköltséges képzés, ilyen a Kommunikáció és médiatudomány, amely nappali tagozaton 110 ezer forintba, levelezőn pedig 130 ezer forintba kerül egy félév. Továbbá az andragógia is önköltséges (120 ezer forint/félév), illetve a gazdálkodás és menedzsment (110 ezer forint/félév nappalin, 140 ezer forint/félév levelezőn) - tudtuk meg a Czetter Ibolyától.

Kiszámíthatatlanság és bizonytalanság a levegőben

A dékánhelyettes hozzátette, hogy egyetért azokkal a szakemberekkel, akik a felsőoktatásban a szükségszerű átalakítást hangoztatták, s ő is úgy látja, hogy, sok szempontból rászorul a magyarországi intézményhálózat a reformokra. A változtatásokat azonban hosszas, körültekintő előkészítésnek kellett volna megelőznie, átgondolt döntéseknek, hosszú távra ésszerűen kidolgozott koncepciónak kellene kísérnie, nem pedig a kiszámíthatatlanságnak, a bizonytalanságnak uralnia a jelenlegi helyzetet.

A jó, alkotó munkához légkör is kell, nemcsak fizikai, anyagi feltételek - bár ez utóbbiak sem elhanyagolhatók. A magyar köz- és felsőoktatás, továbbá a humán kultúra s az értelmiségi lét feltétlen érték, amelynek feltételeit meg kell teremteni, és működését segíteni kell: ez minden szereplő felelőssége.

- véli.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Akár 275 ezer forintba is kerülhet egy félév

Kiderült mennyit kell fizetni a felsőoktatásért.

Miniszterelnök úr, nem ezt kértük! Fórumoztak a SEK-en

Tovább demonstrálnak a hallgatók a jogaikért. Kettős beszéd és terelés a kormány kommunikációja.

Orbán üzeni a romkocsmából: nem lesznek keretszámok

A kormányfő videót töltött fel a Facebookra, amiben közölte: egyszerűbb, átláthatóbb szabályozásra lesz szükség, ami a felsőoktatást illeti.

A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem?

Egyetemistákból és középiskolásokból álló csoport szólalt fel a szombathelyi közgyűlésen. Veszélybe kerülhet a szombathelyi felsőoktatás?

Hiába güriztem, Hoffmann Rózsa elintézte az álmaimat

Rendőrök is megjelentek a szombathelyi egyetemi hallgatók fórumán. A diákok szerint nagyon rossz dolgok előszele a mostani kormánydöntés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet