14 oktatót bocsát el a szombathelyi egyetem, zajlik az átszervezés

Szakokat szüntetnek meg, a pedagógusképzéshez viszont vesznek fel embereket.

Több mint húsz oktatót bocsátanak el a szombathelyi egyetemtől - jött az információ olvasónktól. Felhívtuk Németh István rektorhelyettest, aki megerősítette, hogy valóban vannak leépítések.

Mint mondta, amikor az ELTE átvette a Savaria Egyetemi Központot (SEK), akkor egy éves határidőt határoztak meg arra, hogy áttekintik a struktúrát, addig maradhatott az átvételkor meglévő létszám. Ez az átvilágítás véget ért, és közben kikristályosodott az a vonal is, amit a SEK-nek követnie kell.

A SEK főbejárata, még a régi névvel
Vágvölgyi Bálint

Ennek egyik lépése volt a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ létrehozása Szombathely regionális pedagógusképző központ lesz, kiürítik a Berzsenyi téri épületet 2018. July 03. 19:48 , és a D-épület feladatainak átszervezése is. (Gyakorlatilag kiürítették az épületet, hogy új funkciót kapjon, többek között távozott onnan a bölcsészkar is.) Németh hangsúlyozta, a Pedagógusképző Központ a SEK-en belül, de az ELTE egyetemi karaitól függetlenül, közvetlen rektori irányítással működik majd augusztus 1-től.

A Berzsenyi téri
Tánczos Mihály

A SEK-en augusztus 1-től tehát a Pedagógusképző Központ működik, néhány szaknál középiskolai tanárokat is képezve. Maradnak a műszaki szakok, a mérnök-, az informatikus, a gazdálkodási-képzések, valamint a sporttudományi és rekreációs szakok. Németh szerint ezzel a szombathelyi felsőoktatás hatalmas vargabetű után visszatér ahhoz a működéshez, ami a 80-s, 90-es éveket jellemezte.

A régi főbejárat, új névvel
Bonyhádi Zoltán

Azt is már többször bejelentették, hogy megszüntetik a régiós igényekhez nem alkalmazkodó szakokat, ám ezzel nagy múltú humán szakok is megszűnnek Szombathelyen. (Az úgynevezett diszciplináris szakokat éri a vég, vagyis a természettudományi alapszakok, és a bölcsészettudományi alapszakok közül néhányat. Információink szerint például a könyvtár szak is.) Ehhez kapcsolódnak a mostani elbocsátások. A rektorhelyettes elmondta, ma jött ki az ezt tartalmazó rektori és kancellári rendelet.

Elküldenek tehát olyan oktatókat, akik ezeknél a szakoknál dolgoztak. Hét ember nyugdíjba megy, ők már korábban elérték a nyugdíjkorhatárt, de még tanítottak. Két oktatót belső áthelyezéssel tovább foglalkoztatnak, így összesen 14 oktatónak kell távoznia.

A rektorhelyettes hozzátette, hogy közben szakemberhiányuk van néhány tanári szaknál, például a kémia- ás a némettanár-képzésnél. Ezekre a helyekre vesznek fel oktatókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet