Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

14 oktatót bocsát el a szombathelyi egyetem, zajlik az átszervezés

Szakokat szüntetnek meg, a pedagógusképzéshez viszont vesznek fel embereket.

Több mint húsz oktatót bocsátanak el a szombathelyi egyetemtől - jött az információ olvasónktól. Felhívtuk Németh István rektorhelyettest, aki megerősítette, hogy valóban vannak leépítések.

Mint mondta, amikor az ELTE átvette a Savaria Egyetemi Központot (SEK), akkor egy éves határidőt határoztak meg arra, hogy áttekintik a struktúrát, addig maradhatott az átvételkor meglévő létszám. Ez az átvilágítás véget ért, és közben kikristályosodott az a vonal is, amit a SEK-nek követnie kell.

A SEK főbejárata, még a régi névvel
Vágvölgyi Bálint

Ennek egyik lépése volt a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ létrehozása Szombathely regionális pedagógusképző központ lesz, kiürítik a Berzsenyi téri épületet 2018. July 03. 19:48 , és a D-épület feladatainak átszervezése is. (Gyakorlatilag kiürítették az épületet, hogy új funkciót kapjon, többek között távozott onnan a bölcsészkar is.) Németh hangsúlyozta, a Pedagógusképző Központ a SEK-en belül, de az ELTE egyetemi karaitól függetlenül, közvetlen rektori irányítással működik majd augusztus 1-től.

A Berzsenyi téri
Tánczos Mihály

A SEK-en augusztus 1-től tehát a Pedagógusképző Központ működik, néhány szaknál középiskolai tanárokat is képezve. Maradnak a műszaki szakok, a mérnök-, az informatikus, a gazdálkodási-képzések, valamint a sporttudományi és rekreációs szakok. Németh szerint ezzel a szombathelyi felsőoktatás hatalmas vargabetű után visszatér ahhoz a működéshez, ami a 80-s, 90-es éveket jellemezte.

A régi főbejárat, új névvel
Bonyhádi Zoltán

Azt is már többször bejelentették, hogy megszüntetik a régiós igényekhez nem alkalmazkodó szakokat, ám ezzel nagy múltú humán szakok is megszűnnek Szombathelyen. (Az úgynevezett diszciplináris szakokat éri a vég, vagyis a természettudományi alapszakok, és a bölcsészettudományi alapszakok közül néhányat. Információink szerint például a könyvtár szak is.) Ehhez kapcsolódnak a mostani elbocsátások. A rektorhelyettes elmondta, ma jött ki az ezt tartalmazó rektori és kancellári rendelet.

Elküldenek tehát olyan oktatókat, akik ezeknél a szakoknál dolgoztak. Hét ember nyugdíjba megy, ők már korábban elérték a nyugdíjkorhatárt, de még tanítottak. Két oktatót belső áthelyezéssel tovább foglalkoztatnak, így összesen 14 oktatónak kell távoznia.

A rektorhelyettes hozzátette, hogy közben szakemberhiányuk van néhány tanári szaknál, például a kémia- ás a némettanár-képzésnél. Ezekre a helyekre vesznek fel oktatókat.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra