Szombathely regionális pedagógusképző központ lesz, kiürítik a Berzsenyi téri épületet

Félmilliárd forintot költenek a Károlyi Gáspár téri épületekre.

Május végén írtunk arról Költözik a szombathelyi egyetem bölcsészkara a Berzsenyi térről? 2018. May 25. 07:16 , hogy a szombathelyi egyetem kiköltözik a Berzsenyi téri épületből. A költözési szándékot akkor Németh István rektorhelyettes megerősítette, azzal, hogy az épületet nem adják fel, megtalálják majd a funkcióját.

Ezt az épületet ürítik ki hamarosan
Tánczos Mihály

Az ELTE ma kiadott közleményéből (lásd alul, keretben) kiderül, hogy döntött az egyetem szenátusa, kiürítik az épületet. És közben 500 millió forintot fordítanak a Károlyi Gáspár téri A-B-C épületeinek felújítására. Részen pályázat forrásból, részben saját erőből. Nem csak a meglévő előadókat újítják fel, hanem új tantermeket is kialakítanak, és megteremtik a távoktatás lehetőségét is.

Ezt az épületet bővítik és újítják fel
Bonyhádi Zoltán

Új neve lesz a szombathelyi egyetemnek

De nem csak ezt a döntést hozta meg hétfőn az egyetem szenátusa. A műszaki és gazdaságtudományi szakok mellett a szombathelyi campust a Nyugat-Dunántúl pedagógusképző regionális központjává akarják tenni. Ezért megalapították az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot (ELTE BDPK), ami közvetlen rektori irányítás alatt áll. Mint írják, ebben a régió pedagógusképzési igényeihez kívánnak alkalmazkodni.

Viszont közben felülvizsgálják a jelenlegi képzéseket is, és a régiós igényekhez nem alkalmazkodó szakokat megszüntetik. Vagyis, lesznek bővítések és leépítések is, de a közlemény szerint a fő cél a hosszú távú működés.

Az ELTE közleménye

Budapest, 2018. július 3. - Az ELTE célul tűzte ki a Szombathelyen komoly hagyományokkal rendelkező pedagógusképzés felélesztését; sikeres pályázatok révén pedig a következő két tanévben jelentős oktatási, kutatás-fejlesztési és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg az ELTE szombathelyi campusán, a Savaria Egyetemi Központban.

A Savaria Egyetemi Központnak, miután 2017 februárjában csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, legfontosabb feladata az volt, hogy megtalálja saját szerepét Magyarország legrégebb óta működő és ma is legnépszerűbb tudományegyetemének keretein belül. A piaci igényeknek megfelelő, műszaki és gazdaságtudományi területekhez tartozó sikeres szakjai és kapcsolódó duális képzése mellett ezt a fejlődési irányt a Szombathelyen komoly hagyományokkal rendelkező – Berzsenyi Dániel nevével fémjelzett –pedagógusképzés felélesztésében jelölte meg.

Az ELTE Szenátusa 2018. július 2-i ülésének határozatával megalakította új szombathelyi egységét, a közvetlen rektori irányítás alatt működő ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot (ELTE BDPK). Az ELTE BDPK feladata a komplett pedagógusképzés fejlesztése a nyugat-dunántúli régióban, és a pedagógusképzés egységes elvek szerinti kezelése Szombathelyen. A most létrehozott egység rugalmasan tud igazodni a régió pedagógusképzési igényeihez és a fenntartó által megfogalmazott elvárásokhoz.

A régió pedagógusképzésének megerősítésével párhuzamosan az Egyetem a 2017/18-as tanév tapasztalatai alapján felülvizsgálja a szombathelyi képzések struktúráját. A szakstruktúra vizsgálatát követően rövid és középtávú intézkedéseket tervez a népszerű képzések felfuttatására, fejlesztésére, valamint új és hosszú távon fenntartható képzések bevezetésére. A régió igényeihez nem alkalmazkodó, nem keresett képzéseket pedig kivezeti az intézmény, ezzel is segítve a képzési szerkezet megújulását, a megmaradó képzések szakmai színvonalának emelését.

A Savaria Egyetemi Központ az elmúlt időszakban több mint 3 milliárd forintot nyert el különböző pályázatokon; ezek a következő 48 hónapban valósulnak meg a szakmai fejlesztéseket támogatva. A legutóbbi sikeres pályázat híre június 29-én vált nyilvánossá, az EFOP-5.2.5-18 - Társadalmi innovációk konstrukció keretében 267 millió forintot nyert a központ.

A szakmai intézkedésekkel párhuzamosan, az oktatási infrastruktúra megújítása érdekében az ELTE a következő két tanévben a Károlyi Gáspár téri épületein közel 500 millió forintnyi – részben pályázati, részben saját forrásból finanszírozott ¬– fejlesztést valósít meg. Ezen felül hozzávetőleg 300 millió forint értékben történnek majd energetikai korszerűsítések (illetve további energetikai korszerűsítési forrásokra is pályázik a központ). Az elképzelések szerint megújulnak a nagyobb előadók, illetve a pedagógusképzések infrastruktúra igényeinek megfelelően újabb tantermeket alakíthatnak ki. Emellett a 21. század követelményeinek megfelelő, digitális technikával felszerelt ún. távoktató termek is létesülnek a campuson, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára a budapesti képzésekbe való online, interaktív bekapcsolódást. Ezen kívül a sporttudományi képzések infrastrukturális igényeit is figyelembe véve fejlesztések valósulnak meg a campus sportlétesítményeiben, a meglevő funkciók javításával, új funkciók hozzáadásával.

Az ELTE törekszik a szombathelyi működés fenntarthatóvá tételére, egységes campus kialakítására, ennek érdekében a fenti fejlesztésekkel párhuzamosan oktatási tevékenységét visszaköltözteti a Károlyi Gáspár téri épületeibe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet