Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely regionális pedagógusképző központ lesz, kiürítik a Berzsenyi téri épületet

Félmilliárd forintot költenek a Károlyi Gáspár téri épületekre.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Május végén írtunk arról Költözik a szombathelyi egyetem bölcsészkara a Berzsenyi térről? 2018. May 25. 07:16 , hogy a szombathelyi egyetem kiköltözik a Berzsenyi téri épületből. A költözési szándékot akkor Németh István rektorhelyettes megerősítette, azzal, hogy az épületet nem adják fel, megtalálják majd a funkcióját.

Ezt az épületet ürítik ki hamarosan
Tánczos Mihály
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az ELTE ma kiadott közleményéből (lásd alul, keretben) kiderül, hogy döntött az egyetem szenátusa, kiürítik az épületet. És közben 500 millió forintot fordítanak a Károlyi Gáspár téri A-B-C épületeinek felújítására. Részen pályázat forrásból, részben saját erőből. Nem csak a meglévő előadókat újítják fel, hanem új tantermeket is kialakítanak, és megteremtik a távoktatás lehetőségét is.

Ezt az épületet bővítik és újítják fel
Bonyhádi Zoltán

Új neve lesz a szombathelyi egyetemnek

De nem csak ezt a döntést hozta meg hétfőn az egyetem szenátusa. A műszaki és gazdaságtudományi szakok mellett a szombathelyi campust a Nyugat-Dunántúl pedagógusképző regionális központjává akarják tenni. Ezért megalapították az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot (ELTE BDPK), ami közvetlen rektori irányítás alatt áll. Mint írják, ebben a régió pedagógusképzési igényeihez kívánnak alkalmazkodni.

Viszont közben felülvizsgálják a jelenlegi képzéseket is, és a régiós igényekhez nem alkalmazkodó szakokat megszüntetik. Vagyis, lesznek bővítések és leépítések is, de a közlemény szerint a fő cél a hosszú távú működés.

Az ELTE közleménye

Budapest, 2018. július 3. - Az ELTE célul tűzte ki a Szombathelyen komoly hagyományokkal rendelkező pedagógusképzés felélesztését; sikeres pályázatok révén pedig a következő két tanévben jelentős oktatási, kutatás-fejlesztési és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg az ELTE szombathelyi campusán, a Savaria Egyetemi Központban.

A Savaria Egyetemi Központnak, miután 2017 februárjában csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, legfontosabb feladata az volt, hogy megtalálja saját szerepét Magyarország legrégebb óta működő és ma is legnépszerűbb tudományegyetemének keretein belül. A piaci igényeknek megfelelő, műszaki és gazdaságtudományi területekhez tartozó sikeres szakjai és kapcsolódó duális képzése mellett ezt a fejlődési irányt a Szombathelyen komoly hagyományokkal rendelkező – Berzsenyi Dániel nevével fémjelzett –pedagógusképzés felélesztésében jelölte meg.

Az ELTE Szenátusa 2018. július 2-i ülésének határozatával megalakította új szombathelyi egységét, a közvetlen rektori irányítás alatt működő ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot (ELTE BDPK). Az ELTE BDPK feladata a komplett pedagógusképzés fejlesztése a nyugat-dunántúli régióban, és a pedagógusképzés egységes elvek szerinti kezelése Szombathelyen. A most létrehozott egység rugalmasan tud igazodni a régió pedagógusképzési igényeihez és a fenntartó által megfogalmazott elvárásokhoz.

A régió pedagógusképzésének megerősítésével párhuzamosan az Egyetem a 2017/18-as tanév tapasztalatai alapján felülvizsgálja a szombathelyi képzések struktúráját. A szakstruktúra vizsgálatát követően rövid és középtávú intézkedéseket tervez a népszerű képzések felfuttatására, fejlesztésére, valamint új és hosszú távon fenntartható képzések bevezetésére. A régió igényeihez nem alkalmazkodó, nem keresett képzéseket pedig kivezeti az intézmény, ezzel is segítve a képzési szerkezet megújulását, a megmaradó képzések szakmai színvonalának emelését.

A Savaria Egyetemi Központ az elmúlt időszakban több mint 3 milliárd forintot nyert el különböző pályázatokon; ezek a következő 48 hónapban valósulnak meg a szakmai fejlesztéseket támogatva. A legutóbbi sikeres pályázat híre június 29-én vált nyilvánossá, az EFOP-5.2.5-18 - Társadalmi innovációk konstrukció keretében 267 millió forintot nyert a központ.

A szakmai intézkedésekkel párhuzamosan, az oktatási infrastruktúra megújítása érdekében az ELTE a következő két tanévben a Károlyi Gáspár téri épületein közel 500 millió forintnyi – részben pályázati, részben saját forrásból finanszírozott ¬– fejlesztést valósít meg. Ezen felül hozzávetőleg 300 millió forint értékben történnek majd energetikai korszerűsítések (illetve további energetikai korszerűsítési forrásokra is pályázik a központ). Az elképzelések szerint megújulnak a nagyobb előadók, illetve a pedagógusképzések infrastruktúra igényeinek megfelelően újabb tantermeket alakíthatnak ki. Emellett a 21. század követelményeinek megfelelő, digitális technikával felszerelt ún. távoktató termek is létesülnek a campuson, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára a budapesti képzésekbe való online, interaktív bekapcsolódást. Ezen kívül a sporttudományi képzések infrastrukturális igényeit is figyelembe véve fejlesztések valósulnak meg a campus sportlétesítményeiben, a meglevő funkciók javításával, új funkciók hozzáadásával.

Az ELTE törekszik a szombathelyi működés fenntarthatóvá tételére, egységes campus kialakítására, ennek érdekében a fenti fejlesztésekkel párhuzamosan oktatási tevékenységét visszaköltözteti a Károlyi Gáspár téri épületeibe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés