Egyetlen iskolában lesz iskolaőrség Vas megyében

Nem könnyű eligazodni, hogy mi és miért történik, egyelőre nem tudni, hogy mi áll a döntés mögött.

A napokban kezdődött annak a győri fiúnak a tárgyalása, aki tavaly decemberben megkéselte osztályfőnökét Újabb részletek a győri tanárkéselésről: három tanórán keresztül várt a szúrásra a fiú 2019. December 06. 15:51 , mert az csak hármast adott a matematikadolgozatára.

Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került.

Az eset hatalmas port vert fel, és minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy a kormány májusban bejelentse Iskolaőrséget hoz létre a kormány 2020. May 28. 11:35 : elindul az iskolaőrség, ami majd segít fegyelmet tartani az oktatási intézményekben.

H. A. Cs. az ellene előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt indult büntetőper előkészítő ülésén a Győri Törvényszéken 2020. szeptember 7-én. A fiú tavaly decemberben egy tanórán megkéselte a neki matematikát és fizikát tanító osztályfőnökét a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma Szakközépiskolájában és Kollégiumában.
MTI/Krizsán Csaba

Időközben kiderült az is: az őrség a rendőrség kötelékén belül létesül, ők képzik és ők is alkalmazzák az őröket. Nyilvánosságra került azon iskolák listája is, ahol elsőként jelennek majd meg az egyenruhások.

Négy Vas megyei iskola van konkrétan megnevezve a dokumentumban.

 • Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Vas Megyei SZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláa
 • Vas Megyei SZC Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
 • De közben változott a helyzet.

  A három megnevezett Vas megyei középiskolába ugyanis szeptember elején mégsem érkeztek meg az őrök.

  „A Vas Megyei Szakképzési Centrum iskoláiban nem lesznek iskolaőrök. Ezt a szolgáltatást az iskoláink jelenleg nem igénylik, így nem is kértük. Három iskolánk korábban csak érdeklődött a program iránt, de júliusban - amikor erről nyilatkozni kellett - ők sem kérték ennek bevezetését” – mondta megkeresésünkre Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója.

  A főigazgató hozzátette: a döntés az iskolák kezében van, és ha az igazgatók úgy ítélik meg, hogy jelenleg nincs ilyen külső segítségre szükség, akkor ezt elfogadja a szakképzési centrum.

  Sok a kérdőjel az iskolaőrség körül
  Police.hu

  Így most úgy tűnik, hogy Vas megyében egyetlen oktatási intézményben, a Váci Mihály Általános Iskolában lesznek iskolaőrök.

  A Derkovits-városrészben található iskola kétségkívül nem számít elit oktatási intézménynek, de eddig arról sem hallottunk, hogy különösebb gondok lennének, így a szakma is némi értetlenséggel fogadta a bejelentést.

  Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a döntés mögött, miért pont a „Váci” van a kivételezett helyzetben, mindenesetre elküldtük a kérdéseinket a Szombathelyi Tankerületnek.

  Amint válasz érkezik, visszatérünk a témára, az iskolai érőszakkal és az iskolaőrséggel pedig később részletesen is foglalkozunk.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet