Egyetlen jeggyel szinte az összes Múzeumok Éjszakája-programra bemehetünk Szombathelyen

Olyan sok program lesz, hogy levegőt venni is nehéz lesz köztük. Mutatjuk is az összeset!

Több nagy téma domborodik ki az idei Múzeumok Éjszakája programjából. Június 25-én 18-23 óra között nemcsak, hogy elmerülhetünk a kulturális Kánaánban, de a néhány órára olyan sok programmal készültek az intézmények, hogy levegőt venni is nehéz lesz köztük.

Múzeumok Éjszakája - sajtótájékoztató
lutorkatalin

A legtöbb program talán a családosokat mozgatja majd meg, és a Harry Potter-rajongóknak minden bizonnyal itt lesz a helye, de akik Sisi hercegnő korába szeretnének visszarepülni, azok se sajnálják majd a szombat estéjüket itt tölteni. Ha jobban belegondolunk, Szombathely belvárosában mintha lenne egy múzeumi negyed.

Messze menni nem kell egyikhez sem, szaladgálhatunk fel-le a programok között, hogy a végén kultúrsokkban kidőlhessünk. Természetesen a rendezvény – kihangsúlyozták – mindenkinek szól, hiszen például a Képtárban látogatható Slow Animals kiállítás, vagy az Új Irokéz Galéria is olyan képanyagot mutat be, ami a fiatal, kortárs művészetek felé nyitottabb közönséget is érdekelheti.

Múzeumok Éjszakája - sajtótájékoztató
lutorkatalin

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA – 2022. június 25. (szombat) 18:00-23:00

SAVARIA MÚZEUM

Szombathely, Kisfaludy S. u. 9.

 • 18.00 Erzsébet királyné fogadása, cércle, közös fotózás Erzsébetet Vas Viktória élő történelmi előadó személyesíti meg. Közreműködik a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület
 • 18.30 Amiről a múlt üzen a jelennek. Varga Péter (Cserga) tárlatvezetése az állandó kiállításban Az Interreg AT-HU ArcheON projekt keretében
 • 19.00 Császár-morzsa. Halmos Mónika gasztronómiai előadása kóstolóval
  Ízek, akár egy mesében: szubjektív gasztronómiai utazás a Sisi-úton, Erzsébet asztalánál, az ibolyától indulva. Rejtelmes reggelik, egészséges ebédek, vidám vacsorák, a monarchia gazdag ízvilágának felidézése irodalmi emlékek alapján. Gyönyörű étel- és tájfotókkal, szemelvényekkel és receptekkel gazdagon.
  Előzetes regisztráció és a részvételi díj befizetése szükséges: savariamuseum1_KUKAC_gmail_PONT_com; + 500 Ft (a Múzeumok Éjszakája belépőjegyen felül fizetendő)
 • Sissi kiállítás megnyitó
  Mészáros D. Zsolt
 • 19.30 Sisi gardróbja
  Czédly Mónika divattervező (D’Elia szalon) előadása
  Olyan korban élt Erzsébet királyné, mikor a divat változása lehetővé tette, hogy a nagyabroncsos ruháktól a turnürös fazonokon át a homokóra sziluettig karcsú alakját megmutassa. Magyar királynéként a női magyar díszruhák szebbnél szebb változatait készítette el magának. Az 1867 es koronázási ruha 150 évig ismeretlen volt a világ számára. Ismerje meg a ruhák és rajta keresztül Erzsébet királyné igaz történetét!
 • 19.30 Sisi Papírszínház
  Schmidtné Vinczi Réka mesél a gyerekeknek
 • 20.00 Erzsébet királyné pohara. Egy kalandosra sikerült szarvashajsza fejedelmi emléke. Dr. Keppel Csilla történész előadása
 • 20.00 Hercegi hétköznapok
  Vas Viktória interaktív foglalkozása gyerekeknek
 • 20.45 Fedezzük fel!
  Játék gyerekeknek a Sisi-kiállításban Vas Viktóriával
 • 21.15 Egy ismeretlen ismerős: a valódi Sisi
  Kollár Csilla kurátor tárlatvezetése a Sisi – Királyné feketén-fehéren című kiállításban
 • 22.30 Múzeumi totósorsolás
 • Sissi kiállítás megnyitó
  Mészáros D. Zsolt

  Bemutatók:

 • Ismerkedj meg a hidegtű technikával! Készíts ibolyacsokrot, sirályt, ír farkaskutyát! - S. Horváth Ildikó foglalkozása (18.30–19.30 és 20.00–21.00)
  Előzetes regisztráció és a részvételi díj befizetése szükséges: savariamuseum1_KUKAC_gmail_PONT_com; + 500 Ft (a Múzeumok Éjszakája belépőjegyen felül fizetendő)
 • Érmek és plakettek a kiegyezés korából - Nagy Ferenc gyűjtő bemutatója
 • Múzeumpedagógia: ajándéktárgyak (könyvjelző, ékszer, legyező) készítése, ügyességi játék, Ki tud többet Sisiről? – mobiltelefonos interaktív szabadulószoba
 • SMIDT MÚZEUM

  Szombathely, Hollán Ernő u. 2.

  Mágikus éjszaka Harry Potter világában

 • 18.00 Improvizációs varázslatok filmzenékre Peltzer Géza műsora
 • 19.00 Gyűjtőszenvedély és gyűjtemények J. K. Rowling világában
  A gyűjtés nem csak a muglikra, hanem a varázslókra és boszorkányokra is jellemző hobbi. A Harry Potter-univerzumban több példát is találunk rá, hogy a mágusok milyen tárgyakat gyűjtenek. Az előadásban bemutatásra kerül például Ron kviddiccsel kapcsolatos kollekciója éppúgy, mint Hagrid legendás lények iránti szenvedélye.
  Dr. Holler Péter előadása
 • 19.30 Állatok a Harry Potter-univerzumban
  Ahogy Picúr, Cirmi és a többi házikedvenc, mugli létünk csodálatos állatai tőlünk, úgy Hedwig, Nagini, Csikócsőr, Makesz és társaik J. K. Rowling mágusvilágának varázslóitól elválaszthatatlanok. Ismerkedjünk fantáziánk ihletőivel, a valós és a mitikus lények közös vonásaival!
  Dankovics Róbert muzeológus előadása
 • 20.00 Gyógyfüvek, receptek és alkímia - a Harry Potter varázslatai a régi könyvekben
  Alkímia, asztrológia, gyógyítás növényekkel - a Harry Potter-könyvek állandó témái a valóságban is léteztek, a közép- és kora újkori tudományosság népszerű ágai voltak. Az előadásban ezeket ismerhetik meg többek között a Smidt Múzeumban található kora újkori nyomtatványokkal és az azokban található bejegyzésekkel illusztrálva.
  Sánta Sára régi könyves könyvtáros előadása
 • 21.00 „Múzeumi Tekergők Térképe”
  Rendhagyó túra a kiállításban dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezetővel
 • 22.00 Improvizációs varázslatok filmzenékre
  Peltzer Géza műsora
 • Folyamatosan:
  Múzeumi Tekergők Térképe: Kiállítás a kiállításban. – A belépő mellé jár egy kihajtogatható térkép a múzeum termeiről és folyosóiról, amely segítségével könnyen felfedezhetők a Harry Potter-történethez kapcsolódó műtárgyak és állatok. Az adott műtárgynál külön felirat tájékoztat a párhuzamról.
  Attrakciók (Fotópontok):
  - Kapj el egy roxforti borítékot!
  - Lépj át a 9 ¾ vágány peronjára!
  - Sétálj a roxforti nagyterem lebegő gyertyái alatt!
  - Szabadíts fel egy házimanót egy fél pár zoknival!
  - Érezd magad egy azkabani fogoly bőrében!
  - Lépj át a Mágiaügyi Minisztérium „kapuján”!
 • Múzeumpedagógia:
  - Roxforti könyvjelzőkészítés
  - Kviddics labdák (kvaff, gurkó, aranycikesz) gyártása
  - Pohárfestés a kedvenc házad címere alapján
  - Minibőrönd
 • Büfé: CakeArt cukrászda varázsitalai, ételei
 • ISEUM SAVARIENSE

  Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 6-8.

 • 18.00 Kövekkel kirakott padlók. Mozaikkészítés az ókorban
  A mozaikokkal kirakott felületek már az ókori keleti kultúrákban is megjelentek, mégis a rómaiak tették népszerűvé. Gazdagabb lakóházak, középületek padlóját díszíttették ezzel a módszerrel, amely az esztétikai értéken túl praktikus haszna is volt. Az előadásban a mozaikkészítés technikáját és rövid történetét mutatjuk be, természetesen sok-sok példával.
  Előadó: Bíró Szilvia régész
 • 19.00 Mozaikok Savariában
  A romkerti Aula Palatina méltán a leghíresebb Savaria mozaikjai közül. Az egykori helytartói, majd császári palota padozatát díszítő monumentális járófelület mellett azonban számos más mozaik is ismertté vált Szombathelyen. Ezek nagy része sajnos megsemmisült, de még földben rejtező emlékek érdemlegesek. A vetített képes előadás a városból eddig ismertté vált mozaikokat veszi számba, kísérletet téve annak megállapítására, hogy egykor milyen építményhez tartozhattak a díszes padozatok.
  Előadó: Sosztarits Ottó régész
 • Savariai mozaik
  Salisbury Kft./qubit.hu
 • 20.00 Mozaik a tepsiből
  A romkerti „nagy” mozaikot néhány éve az utolsó órában mentették meg a végső enyészettől. A tisztított, konzervált mozaikok ma motívumokra bontva, speciális rekeszekben elhelyezve várják jobb sorsukat, amikor majd ismét visszakerülhetnek eredeti helyükre.  A képekkel, werk-filmekkel gazdagon illusztrált bemutató a restaurálás folyamatát kíséri végig, a végeredmény pedig - az eredeti mozaikok jól ismert részletei - a jelenlévők aktív közreműködésével kerülnek elő a műtárgyakat rejtő fadobozokból, a „tepsikből”.
  Kőfalvi Vidor restaurátor és Sosztarits Ottó régész közreműködésével
 • 21.30 Tárlatvezetés az Isis savariai otthona című kiállításban
 • 22.00 Tárlatvezetés a Savaria underground című kiállításban
 • Kézműves foglalkozások folyamatosan:
  - Padlóra kerültek... Legalábbis azok az apró méretű kövek, amelyek egykor ókori római épületek padlóját borították. Az akkori mesterek díszítőtechnikáját és Savariában is kedvelt mintáit alkalmazva "kockás" műveket alkotunk.
  - Játékos képkirakó és mozaikkal díszített tárgykészítés az iseumi nyári éjszakán.
 • Kézműves vásár az Iseum udvarán
 • SZOMBATHELYI KÉPTÁR

  Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.

 • 18.00 Újdonságok a Szombathelyi Képtár gyűjteményében
  Az elmúlt 5 év gyarapodását bemutatja Cebula Anna igazgató A Szombathelyi Képtárban két páratlan gyűjtemény található. Az egyik a képzőművészeti, melyben olyan művészek alkotásai szerepelnek, mint Derkovits Gyula, Kassák Lajos, Bak Imre és Lakner László, a másik pedig a kortárs textigyűjtemény, olyan ikonikus alkotók műveivel, mint Attalai Gábor, Droppa Judit, Péreli Zsuzsa, Szenes Zsuzsa vagy Szilvitzky Margit.
  A gyűjtemények gyarapítása komoly feladat és nagy felelősség, hiszen fontos, hogy - anyagi lehetőségeinkhez mérten - olyan értékes művekhez jussunk, amelyek a jövő művészettörténeti megítélése szerint is élvonalbelinek számítanak.
 • 19.00 Miért kötődünk a tárgyainkhoz?
  Börcsök Anna és Berecz Vanda iparművészekkel Tanai Ibolya beszélget
 • Múzeumok Éjszakája - sajtótájékoztató
  lutorkatalin
 • 20.00 Milyen érzés növénynek lenni?
  Tóth Norbert képzőművész előadása a Slow animals című időszaki kiállításban
  A kiállításon 43 művész mutatkozik be alkotásaival, amelyek három tematikára reflektálnak:
  - Plant blindness – Növényvakság
  - What is it like to be a plant? – Milyen érzés növénynek lenni?
  - Slow animals – Lassú állatok
 • 20.30 Bőr workshop Berecz Vandával
  Előzetes regisztráció és a részvételi díj befizetése szükséges: baki_PONT_orsolya_KUKAC_savariamuseum_PONT_hu; + 500 Ft (a Múzeumok Éjszakája belépőjegyen felül fizetendő)
 • 21.30 Merüljünk el a nyárban!
  A kortárs magyar képzőművészet két méltán elismert képviselője, Konkoly Gyula és Benczúr Emese kiválasztott alkotásai segítségével járjuk körbe a fürdőzés, strandolás témáját a Képtár új állandó kiállításában. Merüljünk el a témában...
  Mácsadi Orsolya művészettörténész tárlatvezetése az állandó kiállításban
 • Bloomsday képzőművészeti sorozat
  lutorkatalin
 • 22.00 Kellene Kis Kert koncert
  A zenekar magja 2016 tájékán alakult. Egy hegedű és egy cajon duója kezdte el azt a zenei felfedezést, amely később – megőrizve az erős improvizatív jelleget - kvartetté bővült egy gitárral és egy nagybőgővel. Frontemberük, Dudu hegedül és énekhangjával új köntösbe öltöztet népzenei szövegeket. Hegedűjátékában ötvözi a népzenét, a ritmikus brácsajátékot, a manouche jazzt és a komolyzenét is. Három zenésztársa az ő zenei ötleteitől megihletődve öltözteti tovább a dalokat. A végeredmény egy jó kis funky, gipsy, népzenei, acid jazz talpalávaló.
 • Folyamatosan: kézműves foglalkozások 18.00-23.00
 • 18.00-23.00 Gipsz dombormű készítése növényi lenyomatokkal – Bodorkós Orsolya foglalkozása
  A helyszínen regisztráció szükséges!
 • 20.00-22.00 Ex libris készítése növényi motívumokkal – Bihari-Bakodi Szilvia foglalkozása
 • SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY

  Szombathely, Thököly Imre u. 20.

 • 18.00 Tárlatvezetés az Ulysses-inspirációk című kiállításban. Közreműködnek az ELTE SEK diákjai
 • 18.30 A porcelán légiessége - Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor előadása.
  A több ezer éves, értékes, „fehér aranynak” is nevezett porcelán őshazája Kína. Ennek a rendkívül magas hőfokon égetett, tökéletesen tiszta és csengő hangú, légies anyagnak Európában a 18. század elejéig titok övezte a készítéstechnikáját, receptjét. Az európai porcelán születése Johann Friedrich Böttger nevéhez kapcsolódik, ami aztán a nagy porcelángyárak, Meissen, Bécs létrejöttéhez vezetett. Ezen hagyományokra építenek később a hazai porcelánmanufaktúráink, elsősorban a világhírű Herend és Hollóháza is. Mindkét gyárhoz mérföldkőként kapcsolódik Schrammel Imre Kossuth-díjas szobrászművész életműve, aki porcelántervező szakon végzett az Iparművészeti Főiskolán 1957-ben. A tárlatvezetésen fény derül ezen kapcsolódásokra és arra is, hogy a művész miért mondja: „A porcelán hazudik… Úgy, mint a félrelépő szép asszony.”
 • 19.30 A szoborkészítés folyamata - Kékesi Gábor szobrászművész tárlatvezetése. Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész szobrainak alapanyaga az agyag, amely az égetés folyamatával válik végleges, kész munkává. Filozófiája szerint az agyag minden anyag végső állapotát jelenti, amelyhez minden törekszik.
  Folyamatosan kísérletezik, szakmai és technikai felkészültségét kiaknázva a határokat feszegeti. Mintázott szobrai többlépcsős munkafolyamaton esnek át. Préseléssel, homokkal deszkalapok közé zárt figurái szorítás közben tökéletesednek.
 • 20.00 Ki vagy te, Minotaurosz? - Czenki Zsuzsanna esztéta tárlatvezetése.
  Schrammel Imre egyik meghatározó műtárgycsoportjának fő alakja a Minotaurosz. Az állandó kiállításban több mitológiai alakkal, egyszerű halandó lányokkal vagy éppen egyedül találjuk kőcserépből és porcelánból megmintázva. A klasszikus krétai mondakör ikonikus alakja Schrammel Imrénél más szerepbe kerül - a férfi-nő kapcsolat halvány egymásra rezdülésétől egészen a kiábrándulásig, az egyedüllét, a haldoklás mozzanatáig széles skálát mutat be. A tárlatvezetés a figurák elsődleges megjelenésén túl az apró részletekben rejlő mélyebb értelmezési lehetőségekre is megpróbál rávilágítani.
 • 21.00 Bor és művészet - Kerekasztal-beszélgetés.  Hamvas Béla óta tudjuk, a bor nem csupán élvezeti cikk, hanem része a magasabb gondolkodásunknak is. A bornak azonban nemcsak filozófiája, de esztétikája is van. Ez az, ami manapság a borhoz kötődő sznob és kommersz divatjelenségek ellenére az eladandó árucikk vagy egy szimpla „natur-produkt” szintje fölé emeli az isteni nedűt.
  A témát Pálffy Attila borász (egykori punkzenész), Király Márton művészettörténész (egykori borkereskedő) és Sosztarits Ottó régész (mai borkedvelő) járja körül, némi zenével, vetített képekkel és természetesen jófajta kóstolnivalókkal megtámogatva. Előzetes regisztráció és a részvételi díj befizetése szükséges: baki_PONT_orsolya_KUKAC_savariamuseum_PONT_hu ; + 500 Ft (a Múzeumok Éjszakája belépőjegyen felül fizetendő)
 • Kézműves foglalkozás: 18.00-22.00 Formázz szabadon! - agyagozás Udvardi Balázzsal
 • ÚJ IROKÉZ GALÉRIA

  Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.

 • 18.00-23.00 Erményi Mátyás „Mit tehetnék? Megnövök!” című kiállítása látogatható.
  A kiállítás címe Csukás István és Dargay Attila Sün Balázs mesekönyvére és arra utal, hogy a gyermekinek tűnő egyszerű és kristálytiszta világ az elmúlt években a kortárs képzőművészet epicentrumába került. Erményi festészetének és szombathelyi kiállításának is visszatérő, ikonikus szereplői a mesék, rajzfilmek hátterében feltűnő, egyszerre komikus és kísérteties fák. Erményi módszeréhez hozzátartozik az is, hogy nem egyszerűen kisajátít létező formákat, hanem a legtöbbször addig variálja azokat, amíg aktuális festészeti univerzumába, problémakörébe nem tudja integrálni őket.
 • 20.30 Tárlatvezetés Erményi Mátyás kiállításában Salamon Júlia kulturális munkatárssal
 • Bloomsday képzőművészeti sorozat
  lutorkatalin

  MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR VAS MEGYEI LEVÉLTÁRA

  Szombathely, Hefele Menyhért u. 1.

 • 18.00–23.00 A „Vas megyei településképek egykor és napjainkban” című kiállítás egyéni megtekintése
 • 18.30–22.30 A „Vas megyei településképek egykor és napjainkban” című kiállításhoz
 • Kapcsolódó tematikus előadások:
  - 18.30 Vasvár - 20.00 Vép - 21.30 Gencsapáti
  Előadók: dr. Zágorhidi Czigány Balázs, Kovács Eszter Katalin, Bajzik Zsolt
 • 18.00–23.00 „A börtöncellák sötétje.” Az egykori vármegyei börtön – a Levéltár régi épülete – pincéjének egyéni megtekintése, kínzóeszközök „kipróbálása”
 • 18.00–23.00 „Szabadulj Betyár, ha tudsz!”
  A vármegyei börtönbe zárt rabok (ajánlott létszám 3-4 fő/csoport) rejtvények megoldása útján juthatnak el ahhoz a titkos jelszóhoz, amelynek elhangzása után a porkoláb kinyitja cellájuk ajtaját
 • 18.30 „Barangolás a levéltárban” Raktárak és iratok megtekintése.
  Vezető: Kovács Eszter Katalin
 • BARTÓK-TEREM

  Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 3.

 • Hangszerbemutató a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjaival
 • Rézfúvósok minikoncertje
 • Séta az egykori zsinagógában, az épület bejárása és kupolalátogatás
 • MÁV-START Zrt.

  Szombathely Járműbiztosítási Igazgatóság, Szombathely telephely Szombathely, Sas utca 1.

 • Járműbemutató Szombathely állomás „A-B” vágányán
 • Az IC+ kocsiban pályaorientációs kísérőtevékenység, vasúti szakmák népszerűsítése (munkaköri kisfilmek vetítése, gyerek kvíz sarok stb.)
 • A felújított Körzeti javítócsarnok bejárása
 • MÁV Zrt. PÁLYAVASÚTI TERÜLETI IGAZGATÓSÁG MÁV-székház

  Szombathely, Széll Kálmán u. 2.

 • Vasúti múzeum, légópince, keskenynyomközű mozdony és kocsi, római kori leletek megtekintése
 • Vasúti filmek: 125 éves a vasútigazgatás Szombathelyen (emlékműsor)
 • Belépőjegy a Múzeumok Éjszakája rendezvényeire: 1.000 Ft
  (minden helyszínre érvényes)
  6 éves kor alatt: ingyenes

  Ráadás program:

  HUSZÁRLAKTANYA – 19.00-23.00

  Szombathely, 11-es Huszár út 40. (felújított épület)

  Folyamatosan:

  "Minden, ami a csatához kell". A huszárság fegyverei az I. világháborúban - Kelemen Csaba Tamás bemutatója

  20.30 11-es huszárok képekben - Drenovácz István, 11-es huszár hagyományőrző zászlós előadása.
  A programot a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület szervezi.
  A belépés ingyenes.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Programajánló