Mitől olyan különleges az egykori XII-es AFIT-székház Szombathelyen?

Még repülőgépeket is gyártottak itt, sőt, külső csempéjét a Zsolnay gyár készítette.

Szombathelyen sokan ismerik a Zanati úti vasútátjáró után, a hajléktalanszállóval szemben álló jellegzetes irodaépület, de már csak kevesen emlékeznek a történetére. Pedig az egykori AFIT-székházat - ahogy a városban emlegették, a 12-est, mert számmal látták el az országban lévő Autójavítókat, és Szombathelynek jutott a XII. - Szombathely egyik legismertebb építésze, Heckenast János tervezte. A fiatalabbak, így ezen cikk írója is,már inkább onnan ismerik, hogy napjainkban rockzenekarok próbálnak itt.

Az egykori AFIT-székház a Zanati úton.
Baráth Noémi

Hogy összehozzuk a generációkat, megkerestük Balogh Péter építészt , aki korábban a Vasép-mérnökeként és az önkormányzat beruházási irodájának vezetőjeként is dolgozott Szombathelyen. Emellett a városvédő Rumi Rajki Műpártoló Kör alapítója. Vele idézzük fel az épület történetét.

Mitől olyan jellegzetes?

Az "XII.sz. Autójavító Vállalat Igazgatási és Szociális Épületét" az Ybl Miklós-díjas Heckenast János Elhunyt Heckenast János építész, a szombathelyi Emlékmű alkotója 2019. October 27. 10:19 tervezte 1967-ben. A kivitelezéssel 1970-ben készültek el. (Heckenast nevéhez fűződik egyébként Szombathelyen a Felszabadulási Emlékmű,vagy a Patyolat és a Styl székház is.) Az épület már akkor is az autójavító-irodaházaként működött. Az utcafronton voltak az irodák, hátul pedig a szerelő műhelyek, csarnokok. Mindehhez csatlakoztak a kiszolgáló helyiségek, a konyha, az étterem, az öltözők. Az éttermet kulturális célokra is használták.

Aranykorában ilyen volt a műhely.
BDK archívum - Jákfalvi, 1975.

Mitől ilyen jellegzetes?

A köznyelvben "sárgacsempés"-nek is nevezett épület érdekessége, hogy mázs kerámia burkolatát a Zsolnay porcelángyár készítette. Az épület város felé néző, Pálya utcai oldalát Z. Gács György és Nagy István iparművészek üveg és kovácsoltvas plasztikája díszítette. Sajnos, ez azóta eltűnt.

A tömegformálás is figyelemre méltó: a felső részek kiugranak az alsó rész fölé - tudtuk meg Balogh Pétertől. A földszinti aluljárón át volt elérhető a parkoló, az öltözők, illetve a szerelőcsarnokok.

Az Afit-székház 1975-ből
Tóth (a Berzsenyi Dániel Könyvár gyűjteménye)

Még repülőt is gyártottak itt

Kevesen tudják, hogy amikor a repülés szerelmese, Tóth István átvette a cég igazgatói pozícióját, elkezdődött a Góbé vitorlázó-repülőgépek javítása a műhelyben, majd gyártása is Szombathelyen.

Így nézett ki az épület a legutóbbi felújítás előtt.
Google-maps

Amikor pár éve felújították, példamutató módon megőrizték az épület eredeti stílusát. A régi sárga csempéket festék váltotta fel, de külső hangulatában semmit sem változott. Bár az "Ingatlanforgalmazás" felírat új, a régi felírat betűtípusát is megtartották.

A felirat betűtípusa változatlan.
Baráth Noémi

Aki többet szeretne tudni a '60-as évek szombathelyi építészetéről, korábbi cikkünkben A kékcsempés tömb és társai: a 60-as évek lesajnált és mégis csodás építészete 2018. May 05. 17:41 tájékozódhat.

Repülőgépgyártás Szombathelyen

1979 májusában, Tóth István, a XII. AFIT igazgatójaként, elvállalta és megteremtette a kifutóban lévő Góbék nagyjavításának a feltételeit. Ennek a munkának köszönhetően a Góbék, még újabb 500 órát repülhettek. Az első, Szombathelyen felújított Góbé, a szolnokiak HA-5400-asa, Csonka Ferenc berepülőpilótával, 1979. augusztus 17-én szállt fel ismét a levegőbe. Ezt követően két év alatt, a Magyarországon fellelhető 84 darab R-26S Góbé

A XII. AFIT, a nagyjavítással párhuzamosan, a megszerzett szakmai tapasztalatok birtokában, felkészült a Góbék gyártására. 1982-ben, Id. Rubik Ernő (a Góbé tervezője) és Fazekas József (akkori Malév igazgató) segítségével, a Szombathelyi Repülő Klub több aktív tagja, élükön Tóth Istvánnal, a tervek engedélyeztetése után: Szombathelyen, a repülőtéren beindította a Góbé típusú oktató-vitorlázó repülőgépek újragyártását. 1982-ben megszületett: a szombathelyi, Auto-Aero Repülőgépgyár.

A szombathelyi üzemben, a Góbé R-26 S típust átalakították. Olyan szerkezeti módosításokat hajtottak végre, hogy a vitorlázógép megfeleljen az amerikai és az európai légügyi előírásoknak. Modernizálták a Góbé: szárnyvég-rugóját, farokkerekét, és teljes kárpitozást kapott a kabin. Így lett az R-26 S Góbéból, R-26 SU. A szombathelyi Góbék: az R-26 SU típusjelet, és a HA-5500-as sorozatszámot kapták.

1982 végére elkészült az első szombathelyi Góbé, a HA-5500-as, melyet a Szombathelyi Repülőklub kapott meg és használ, azóta is. Az Auto-Aero Repülőgépgyár saját tervező csapata, export üzletkötő csapata, alumínium megmunkálók és kárpitosok dolgoztak nap, mint nap azon, hogy a Góbé sikeres legyen, és népszerűsítse a magyar repülőgépgyártást. Az R-26 SU Góbéból 78 készült Szombathelyen. 61-et a magyarországi repülőklubok kaptak meg, nagy részüket még ma is használják. 17 repülőgépet exportáltak. 15 vitorlázógép Kubába, 1 gép Ausztriába, 1 gép Nagy-Britanniába került.

Ezzel a Góbék a csúcsra értek. Megvalósult az, ami nem sikerült id. Rubik Ernőnek az 1970-es években: külföldi légtereket uraltak a Góbék.

Forrás: Wikipédia

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely