Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre nagyobb a balhé a körül, hogy ismert zenészek és színészek igényeltek szociális támogatást

Győzike 112 ezer, MC Hawer 88 ezer, Kamarás Iván 96 ezer forintért jelentkezett be. De kinek van joga ítélkezni?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már lapunk is többször foglalkozott a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vendéglátókkal és rendezvényszervezőkkel, és bizony a válság az előadóművészeket sem kímélte.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Megsegítésükre több szervezet is pályázatot írt ki.

Ilyen például a EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjus kezdeményezése, amely azoknak kínált némi anyagi segítséget, akiknek az elmúlt időszakban előadásaik maradtak el.

A zenészek gyakorlatilag egész nyárra fellépési lehetőség nélkül maradtak
Olvasó

A támogatási összeg az EJI estében nem volt túl nagy (70 és 120 ezer forint közötti), de az eredményhirdetés – talán épp a csekély összegek miatt - mégis nagyot szólt.

A szociális támogatásra ugyanis olyanok is bejelentkeztek, akikről valamiért azt feltételeztük, hogy nincsenek napi anyagi gondjaik.

Páldául:

 • Gáspár Győző – 112 ezer forint
 • Ihos józsef 88 ezer forint
 • Kálloy Molnár Péter – 96 ezer forint
 • Kamarás Iván – 96 ezer forint
 • Laár András 96 ezer forint
 • LL Junior - 96 ezer forint
 • MC Hawer – 88 ezer forint
 • Xantus Barbara - 96 ezer forint
 • Falusi Mariann – 88 ezer forint
 • A teljes lista innen tölthető le .

  Az Artisjus pályázata annyiban egyszerűbb volt, hogy ott minden nyertes 160 ezer forintot kapott.

  Az Index gyűjtése az alábbi neveket emelete ki:

  Csík János (Csík Zenekar), Dolák-Saly Róbert, Dresch Mihály, Egri Péter (Mystery Gang), Galambos Dorina, Gerendás Péter, Grandpierre Atilla (VHK), Kalapács József, Kállay-Saunders András, Köteles Leander, Lang Györgyi, Mester Tamás, Mező Misi, Náksi Attila, Paksi Endre, Pajor Tamás, Pély Barna, Polgár Odett, Rizner Dénes (Deniz), Takáts Tamás, Terecskei Rita, Tolvai Reni, Varga Líviusz (Quimby) vagy Zságer Balázs (Zagar).

  Azt természetesen nem tudjuk, hogy kinek milyen az anyagi helyzete, mindenesetre Majka úgy érezte, meg kell szólalnia az ügyben, és egy privát posztban erős kritikával illette azokat a bejelentkezőket, akik nincsenek rászorulva a pénzre, mégis kértek.

  Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!

  – mondta az Index megkeresésére, és véleményét - még korábban - osztotta Vastag Csaba és sok más zenész is.

  Csakhogy közben egy másik, markáns vélemény is kirajzolódott.

  Lovasi András (Kispál ás a Borz, Kiscsillag) „Melldöngetés a morzsapartin” címmel kommentálta Majka véleményét, és úgy véli, hogy az kocsmai színvonalú.

  Majd egy mai Facebook-bejegyzésben odáig megy el, hogy szerinte Majka nem annyira a „haldokló iparágat” akarta megmenteni, csak önmagát fényezve néhány emberre rászabadítani az előítéletes népharagot.

  Pénteken megszólalt az Artisjus vezetője, aki többek között azt mondta, a döntéshozók a hirtelen bekövetkezett, drasztikus bevételkiesést vizsgálták, nem azt, hogy kinél milyen mértékű megélhetési válság alakult ki. A pályázatok elbírálásában a legfőbb szempont az volt, hogy olyanok részesüljenek támogatásban, akik korábbi sikereik révén maguk is gyarapították az alapítvány kasszáját, aktív szerzők, számos bejelentett és "közszájon-közkézen" forgó dal fűződik a nevükhöz.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hírek

  Hirdetés