Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre nehezebb festőt és asztalost találni, és bizonyos szakmákban a minőséggel van gond

Vas megyei hiányszakmák papíron és a valóságban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közelmúltban jelent meg a Világgazdaság írása , amely a magyarországi hiányszakmákkal foglalkozik.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A megszólaltatott szakértő szerint egyre kevesebb az árufeltöltő és az eladó a kiskereskedelemben, ezenkívül építőipari munkásokból és gyártósori segédmunkásokból is egyre nagyobb a hiány.

Gond van az épületlakatos és a géplakatos kínálattal.

A szakportál szerint a programozók mellett „küzdelem folyik” a mérnökökért, a könyvelőkért, a kontrollelekért és a pénzügyi szakértőkért.

Az asztalosok általában már az elején megmondják, hogy kisebb munkákért nem jönnek ki
Pixabay.com

A vendéglátóiparban szintén egyre rosszabb a helyzet, itt főként pultosok, felszolgálók és pincérek hiányoznak.

Mi a helyzet Vas megyében?

Lapunk megkereste a Vas megyei kormányhivatal foglalkoztatásért felelős főosztályát, többek között azt tudakolva, hogy mennyire jellemzők a Világgazdaság által leírtak Vas megyére.

A hivatal közölte, hogy:

Az országos helyzethez hasonlóan Vas megyében is a gyártósor melletti betanított munkaerőre lenne a legnagyobb létszámban szükség, de a különböző szakmunkások iránt is folyamatosan van kereslet a munkáltatók részéről (a jelzett szakmák között van például pék, kézi csomagoló, gépkezelő).

Arra kérdésünkre, hogy

Magasabb bérekkel mennyire lehetne segíteni az üres állások betöltését?

, ez a válasz érkezett:

Jellemző tendencia, hogy a munkáltatók magasabb fizetésekkel igyekeznek munkaerőhöz jutni, illetve a meglévő munkaerőt megtartani. A bérek emelése mellett egyes cégek számos plusz juttatást kínálnak a dolgozóik számára, ilyenek például az egészség-megőrzési programok, szűrővizsgálatok, biztosítási kötvények, cafetéria-rendszer által nyújtott plusz szolgáltatások biztosítása.

Ausztria közelségével kapcsolatban megtudtuk:

Az osztrák határ közelsége valószínűleg jelentős elszívó hatással bír a munkaerő tekintetében. Objektív adattal azonban nem rendelkezünk az elszívó hatás volumenére vonatkozóan.

Ezen kívül:

A Kormányhivatal az álláskeresők elhelyezkedése érdekében rendszeresen tart állásbörzét az egyes járásokban és Szombathelyen, tart fórumot munkáltatóknak foglalkoztatást könnyítő támogatások igénybe vételéről, és nyújt tanácsadást álláskeresőknek pályázati lehetőségekről.

Milyen állásokat hirdetnek?

Ha megnyitjuk a három nyugat-dunántúli megyét feledő munkaügyi központ honlapját , azt látjuk, hogy jelenleg 1115 darab állásajánlat van feltöltve, többségük lefedi az országos trendeket. Sajnos az ajánlott fizetések zömét jótékony homály fedi, így – akárcsak a hivatal válaszából - nem lehet megtudni, hogy azért nem találnak ezekre a pozíciókra embereket, mert nem tudnak eleget fizetni a munkáltatók, vagy azért, mert alapból nincs elég szakember, aki ezeket tudná csinálni.

Figyelemreméltó az is, hogy a hét kiemelt állásajánlat munkáltatója közül öt állami intézmény: ÉNYKK (buszsofőr), Markusovszky kórház (sok pozíció), honvédség (katona, tartalékos katona), börtön (felügyelő).

Mit mondanak a kollégák és az élet?

A cikk írása közben egy cseppet sem reprezentatív, de annál életszagúbb kérdést tettem fel a szerkesztőségben a kollégáknak.

A festők könnyen találnak Ausztriában munkát. Igaz, újabban Magyarországon is nagyon megdrágultak.
Pixabay.com

Személy szerint ők milyen területeken tapasztalták mostanában, hogy hiányzik a munkaerő?

Gyakorlatilag mindenki megemlítette a mesterembereket, akiket vagy nem lehet találni, vagy nagyon sokat kell várni rájuk.

A legtöbben a szobafestőt és az asztalost említették első helyen, és többek szerint nem egyszerű egy villanyszerelő előkerítése sem.

Ebben a műfajban megemlítették még a burkolót és a tetőfedőt is. Egy kolléga azt panaszolta, hogy teljesen eltűnnek a szerelők, azok a „szakik”, akik meg tudnak javítani mondjuk egy mosógépet, ha az elromlik. Így aztán sokszor arra kényszerülünk, hogy a középkorú, amúgy jó állapotban lévő háztartási gépeinket leselejtezzük.

Ketten arra hívták fel a figyelmet, hogy vannak olyan szakmák (buszvezető, pincér, tanár, óvónő, sőt újságíró), amely területeken egyrészt szintén nagyon nehéz jelentkezőket találni Vas megyében, illetve a jelentkezőkön nagyon érződik a képzettség, a motiváció és a tapasztalat hiánya.

Éppen most

Szombathelyen hivatalosan kedden délelőtt nyílik a karrierhét, amely a megye munkaügyi helyzetével foglalkozik. A Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényről lapunk is tudósít.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés