Egyre szélesebb a soproni pedagógusok összefogása

A Széchenyi-gimnáziumban témanapot kellett tartani, mert a tantestület fele a polgári engedetlenséget választotta. Diákjaik sorfallal és tapssal támogatták tanáraikat.

Harminchárom pedagógus vállalta hétfőn a polgári engedetlenséget Sopronban, támogatóik pedig még kétszer ennyien vannak. Egyre szélesebb az összefogás. Az akcióban részt vevők azt mondják, a jövőért vállalják a demonstrációkat, sokan pedig a polgári engedetlenséget is.

Sopronban hétfőn a Széchenyi-gimnáziumban témanapot kellett tartani, mert a tantestület fele, huszonhét pedagógus a polgári engedetlenséget választotta. A Lackner-iskolában, a Gárdonyiban, a Líceumban is ketten-ketten vállalták a tiltakozásnak ezt a formáját. A Lackner-iskola egyik tanára, Hegyi Norbert negyedik napja "engedetlenkedik" , ő határozatlan időre vállalta ezt.

A tiltakozók száma egyre nő, a polgári engedetlenséget vállalókat támogatók pedig hétfőn közös fotóval is bizonyították és üzenték: nincsenek egyedül a végső eszközükkel tiltakozó pedagógusok. Többek között a harkai iskola, a Deák téri, az Eötvös, a Petőfi-iskola és a Berzsenyi tantestületének tagjai is kifejezték szolidaritásukat.

A széchenyis közösség egy nyilatkozattal is készült a hétfőre:

"A Soproni Széchenyi István Gimnázium 27 pedagógusa, a mai napon, 2022. december 5-én a polgári engedetlenség eszközével élve megtagadjuk a munkát, nem végzünk nevelő-oktató tevékenységet. Tesszük ezt azért, hogy szolidaritást vállaljunk azokkal a kollégáinkkal, akiket a tanév során többszöri polgári engedetlenségre hivatkozva bocsátottak el, figyelmen kívül hagyva magas szintű szakmai tudásukat, elhivatottságukat.

Emellett kifejezzük felháborodásunkat amiatt, hogy a kormányzat és az oktatásirányítás elzárkózik a párbeszédtől, és ellenségként kezeli azokat, akik látható eszközökkel élve felhívják a figyelmet oktatási rendszerünk tarthatatlan állapotára. Nehezményezzük, hogy a kormány semmibe veszi a pedagógustársadalom véleményét.

Követeljük az oktatás autonómiájának és a pedagógus hivatás méltóságának visszaállítását. Tiltakozunk a félelemkeltés ellen, s emellett elfogadhatatlannak tartjuk a közvélemény félretájékoztatását, a pedagógusok akciójának politikai befolyással való megvádolását.

Harmincnégy pedagógus vállalta hétfőn a polgári engedetlenséget Sopronban
Enyugat.hu

Úgy gondoljuk, az ország és a nemzet számára nélkülözhetetlen, hogy az oktatási rendszer működjön, és hogy jól működjön. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a rendszer résztvevői, a tanárok, diákok, szülők és az oktatásirányítás hajlandó legyen a párbeszédre, és közösen dolgozzanak azért, hogy egy konszenzuson alapuló oktatási rendszer jöjjön létre, melyben mindenki számára világos, hogy mi a közoktatás feladata, és milyen értékeket szeretne továbbadni a következő generációknak. Cselekedetünket a jövő generációjáért, a jövő iskolájáért, a jövő társadalmáért érzett aggodalmunk és felelősségünk motiválja".

Szinte minden iskolából állt támogató a polgári elégedetlenséget vállalók mögött.
Enyugat.hu

A közös fotózásról visszatérő széchenyis tanárokat az iskola előtt a diákok sorfala és tapsa várta. A diákok támogató akcióját nem a polgári engedetlenséget vállalók szervezték.

A cikk laptársunknál, az Enyugaton jelent meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet