Egyre több a covidos beteg, súlyos légúti fertőzés terjed Magyarországon

A múlt héten 28 900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű és 249 700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. Vannak köztük covidosok is.

A 48. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 26,5%-a 0-14 éves gyermek, 33,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,3%-uk a 35-59 évesek, 11,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Tehát a fertőzötteknek több mint fele fiatal felnőtt vagy gyermek - írja a Pénzcentrum.

Egy Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyei bölcsődében a hiányzás aránya meghaladta a 30 százalékot. A megbetegedések lázzal, köhögéssel és kötőhártya-gyulladással jártak, az etiológia tisztázására mintavétel nem történt. A múlt héten még egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei óvodából jelentették a megbetegedések halmozódását.

266 ember került kórházba egy hét alatt súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 266 SARI beteg 19,2%-a (51) 2 éves vagy annál fiatalabb, 62,4%-a (166) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül kettőnél influenza A, háromnál RSV, 191 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A COVID-19 fertőzöttek 77,0%-a (147) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 48. naptári héten összesen 310 betegtől érkezett légúti minta, ezek közül 85 betegnél a SARS- CoV-2 vírus szerepét igazolták - áll a hivatalos jelentésben.

Az NNGYK által közzétett adatokból az látható, hogy idén hamarabb lépte át a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, és meredekebb emelkedés indult meg már novemberben. A pandémia előtti évek tapasztalatai szerint ez a felfutás egészen karácsonyig eltarthat, amikor a szabadságok, iskolai szünet meggátolja majd a rohamos terjedést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek