Egyre több a házasság – Oké. De mi van a válások számával?

A házasság hete alkalmából megnéztük a statisztikát.

Ezen a héten ünneplik világszerte a házasság hetét, amely közel két évtizede Angliából indult el, és amelyhez Magyarország is csatlakozott 2008-ban.

Ilyenkor, jellemzően Valentin nap környékén, számos programot szerveznek a tartós párkapcsolatokkal és a családdal kapcsolatos témakörökben. Csak kiegészítő információ, mert kevesen tudják, hogy a központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János felesége.

Ezen a héten a média is többet foglalkozott a kérdéssel, mint általában, az úgynevezett közszolgálati média például így harangozta be a házasság hetét.

Bármily csábító, most ne menjünk bele a politika és a képmutatás és összefüggéseibe, nézzük inkább meg, mit mondanak a számok.

Nos, a KSH adatai alapján van alapja a kormányzati optimizmusnak, a házasságkötések száma 2010-től valóban emelkedésnek indult, különösen 2019-ben volt tapasztalható kiugrás.

Az elmúlt fél évszázadban így alakult a házasságkötések trendje.
MTI

Viszont bennünk bujkált a kisördög, és kíváncsiak voltunk arra is, hogy időközben hogyan alakultak a válások.

És szerencsére nem kell ünneprontónak lennünk.

A KSH adatsora alapján ugyanis a válások száma folyamatos csökkenést mutat.

Ebben az évezredben a legtöbb válás, több mint 25 ezer, 2002-ben volt, ami több mint a fele volt az akkori házasságok számának.

Adatok: KSH, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

2020-ban ez a szám már „csak” 14 979 volt, ami arányaiban is jelentős javulásnak látszik.

A házasság intézményének értékelését most meghagyjuk a szakemberekre és olvasóinkra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód