Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre több magyarnak mondanak fel Ausztriában

Tovább nő a munkanélküliség az osztrákoknál, az idényjellegű munkavállalók helyzete a legbizonytalanabb.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A háború utáni Ausztria történelmében most fordul elő először, hogy a téli munkanélküli adatok meghaladják a félmilliót. - írja az enyugat.hu.

Az osztrák szövetségi munkaügyi minisztérium közleménye szerint 2020 decemberében közel 521 ezer főt tartottak Ausztriában nyilván, akik munkanélküli támogatásban részesülnek, illetve átképzésben vesznek részt. A magas számok mögött egyértelműen az áll, hogy a járványügyi korlátozások miatt nem kezdődhetett el a téli turisztikai szezon. Johannes Kopf, az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS vezetője szerint a tavalyi adatokhoz képest a turisztikai ágazatban jelenleg megduplázódott a munkanélküliek száma.

Ugyanakkor a turizmus-vendéglátás szektorban 100 ezer körüli a Kurzarbeit-munkakörben foglalkoztattok száma, így a turisztikai vállalkozások jelentős mértékben járulnak hozzá a munkahelyek megőrzéséhez – hívta fel a figyelmet az AMS vezetője.

A síszezon sem játszik
Pixabay.com

Az osztrák munkaerőpiacon tehát feszült a helyzet. A munkanélküliek és a képzésben résztvevők száma december végén csaknem 28 százalékkal volt magasabb, mint 2019 végén - írta az ORF . 113 047-el többen vannak munka nélkül, mint egy évvel korábban. Ez óriási szám. Az előrejelzés szerint az alkalmazottak száma 1,4 százalékkal, 3,716 millióra csökkent. Az azonnal rendelkezésre álló munkahelyek száma 22,7 százalékkal, 50.610-re csökkent.

Eddig az osztrák munkaügyi hivatal körülbelül 5,5 milliárd eurót fizetett ki az CoV rövid munkaidős munkáért. Összesen 9,9 milliárd eurót hagytak jóvá. A harmadik fázist március végéig prognosztizálják.

Rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, köztük nagyon sok szombathelyi és Szombathely környéki is. A járványhelyzet és a jóval rövidebb téli turisztikai szezon miatt azonban újabb elbocsátási hullám ütötte fel a fejét a turizmus-vendéglátásban. Sok dolgozót nem hívnak vissza a téli szezonra, a síközpontok éttermei és szállodái január közepéig biztosan nem nyithatnak ki, ami várhatóan további leépítéseket eredményezhet.

További nehézség, hogy ha az ausztriai magyar dolgozót a magyar hatóság kötelezi házi karanténra, erre az időre ugyanis osztrák munkaadója nem kap bérkiegészítést az államtól, így a vállalkozó sokszor inkább elküldi az ingázó munkavállalóját. Nagy arányú a szezonálisan foglalkoztattak száma az osztrák turizmusban, így az idényjellegű munkavállalók helyzete a legbizonytalanabb. Köztük ugyancsak nagyon sok a magyar.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra