Éjszaka havazás és hóhelyzet várható Nyugat-Dunántúlon - Közleményt adott ki a Közút és a Szova

A felkészülés ellenére „időszakosan lehetnek télies útviszonyok”.

Az időjárási előrejelzések alapján kedd estétől szerda hajnalig havas eső, havazás várható Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, főleg Alpokalján és a magasabban fekvő területeken – közölte lapunkkal a Magyar Közút Zrt.

A friss hóréteg vastagsága még bizonytalan az előrejelzések alapján, de a cég szakemberei a délutáni óráktól - még a havazás előtt - elkezdik az előszórási munkákat az érintett megyékben.

Télies útviszonyok voltak tavaly decemberben Vas megyében
TM/Nyugat.hu

Ha a friss hó eléri a 3-5 centimétert a burkolaton, akkor kezdődhetnek majd az ekézési munkák, melyet folyamatosan, 12 órás műszakokban végeznek majd.

„De időszakosan még így is lehetnek téliesebb útviszonyok egyes területeken”

- fogalmaz közleményében a cég.

Mikor és milyen csapadékot várnak?

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd este, éjszaka elsősorban az Alpokalján több helyen válthat havas esőbe, havazásba az erősebb intenzitású csapadék.

A hegyvidéki részeken tartósan havazhat, ezért ott magasabb víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is kialakulhat. Sőt, egyes esetekben a magasabb csúcsok környékén akár 10 centimétert is meghaladó friss hó is várható.

Éjféltől a Bakonyban is havazás kezdődhet, így szerda reggel ott is lehet esély több centiméternyi friss hóra.

A Szova is gyúr a szombathelyi hóra

A várható havazás miatt hosszabb közleményt adott ki a SZOVA Nonprofit Zrt. is, amelynek télen Szombathely közútjainak, járdáinak, kerékpárútjainak síkosságmentesítése és hóeltakarítása is a feladata.

Szombathely 2021. december 9-én
Józing Antal

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy

 • Az utakat és egyéb helyszíneket három „ütemre” osztották be a forgalomtól és síkosodástól függően.
 • Az első ütembe sorolt helyekre észleléstől számított 1 órán belül érkeznek ki.
 • Ezek megtisztítása után haladnak tovább a második, majd a harmadik ütem útjaira és egyéb helyszíneire.
 • Síkosságmentesítés során az első és második ütemben jellemzően sót és kalcium-kloridot használnak -8 fokig, ezalatt (mivel a só hatása ilyen extrém hidegben már nem megfelelő mértékben vagy egyáltalán nem érvényesül) kőzúzalékkal szórják az utakat, járdákat, parkolókat.
 • A harmadik ütembe tartozó útszakaszokon és egyéb helyszíneken csak zúzalékot szórnak.
 • Havazás esetén a hóekékkel, tolólapokkal szerelt járművek kezdik el az utak megtisztítását.
 • Érdemi hóeltakarítási tevékenység az 5 cm-t elérő és várhatóan megmaradó hómennyiség esetén végezhető.
 • Ha a hó mennyisége nem éri el az 5 cm-t, a hóeltakarításra alkalmas eszközök technológiai megoldásai miatt az úttest rongálása nélkül nem oldható meg a hótolás. Ilyen esetben só és kalcium-klorid szórásával oldják az összetett síkos felületet, hóréteget.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Időjárás