Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eladják az Opelt, márciustól francia tulajdonban lesznek a General Motors hazai gyárai

Az Opel potenciális vevője a Citroen és Peugeot autókat gyártó PSA. A szentgotthárdi gyárat is érinti a tranzakció.

Március 9-én, a genfi autószalon nyitónapján írhatják alá azt a megállapodást, melynek értelmében a francia PSA csoport felvásárolja az amerikai General Motors európai cégét, az Opelt - írta a Bild am Sonntag című német hetilap. A PSA várhatóan kétmilliárd dollárért vásátolja meg a General Motors európai érdekeltségeit.

Tavaly veszteséget termelt az Opel

Az Opel tavalyi működési vesztesége elérte a 257 millió dollárt, a cég helyzetét most a Brexit miatt továbbra sem látják kedvezőnek az elemzők, annak ellenére, hogy a tavalyi év során a márka 22 európai piacon növelni tudta eladásait, főleg az új Astrának köszönhetően.

A szentgotthárdi Opel-gyár
Bonyhádi Zoltán

A német hetilap szerint a megállapodás megkötését meggyorsítja, hogy a Peugeot és Citroen kocsikat gyártó PSA ígéretet tett Berlinnek arra, hogy nem zárja be az Opel négy németországi gyárát és nem hajt végre jelentős leépítéseket sem az üzemekben.

A szentgotthárdi gyárat is érinti a tranzakció

A General Motors európai gyáraiban 38 ezer ember dolgozik, s az alkalmazottak közel fele Németországban van állásban. A gyárak nyitva tartásáról szóló megállapodás jelentőségét az adja, hogy az európai autóüzemek változatlanul jelentős pluszkapacitással működnek, ez pedig rontja versenyképességüket. Az Opel Magyarországon is jelen van, Szentgotthárdon működtet motorgyárat.

A szentgotthárdi Opel-gyár
Bonyhádi Zoltán

Ha megkötik az üzletet a a Volkswagen után a második legnagyobb európai autóipari vállalat lesz a PSA és az Opel egyesülésével létrejövő cég. Az Opel egyébként 1929 óta az amerikai General Motors európai üzeme. Az Angliában készülő, jobb kormányos modellek Vauxhall márkanévvel kerülnek forgalomba. A lépés nyomán a General Motors vélhetően teljesen visszavonulna az európai piacról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra