Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eladják az Opelt, márciustól francia tulajdonban lesznek a General Motors hazai gyárai

Az Opel potenciális vevője a Citroen és Peugeot autókat gyártó PSA. A szentgotthárdi gyárat is érinti a tranzakció.

Március 9-én, a genfi autószalon nyitónapján írhatják alá azt a megállapodást, melynek értelmében a francia PSA csoport felvásárolja az amerikai General Motors európai cégét, az Opelt - írta a Bild am Sonntag című német hetilap. A PSA várhatóan kétmilliárd dollárért vásátolja meg a General Motors európai érdekeltségeit.

Tavaly veszteséget termelt az Opel

Az Opel tavalyi működési vesztesége elérte a 257 millió dollárt, a cég helyzetét most a Brexit miatt továbbra sem látják kedvezőnek az elemzők, annak ellenére, hogy a tavalyi év során a márka 22 európai piacon növelni tudta eladásait, főleg az új Astrának köszönhetően.

A szentgotthárdi Opel-gyár
Bonyhádi Zoltán

A német hetilap szerint a megállapodás megkötését meggyorsítja, hogy a Peugeot és Citroen kocsikat gyártó PSA ígéretet tett Berlinnek arra, hogy nem zárja be az Opel négy németországi gyárát és nem hajt végre jelentős leépítéseket sem az üzemekben.

A szentgotthárdi gyárat is érinti a tranzakció

A General Motors európai gyáraiban 38 ezer ember dolgozik, s az alkalmazottak közel fele Németországban van állásban. A gyárak nyitva tartásáról szóló megállapodás jelentőségét az adja, hogy az európai autóüzemek változatlanul jelentős pluszkapacitással működnek, ez pedig rontja versenyképességüket. Az Opel Magyarországon is jelen van, Szentgotthárdon működtet motorgyárat.

A szentgotthárdi Opel-gyár
Bonyhádi Zoltán

Ha megkötik az üzletet a a Volkswagen után a második legnagyobb európai autóipari vállalat lesz a PSA és az Opel egyesülésével létrejövő cég. Az Opel egyébként 1929 óta az amerikai General Motors európai üzeme. Az Angliában készülő, jobb kormányos modellek Vauxhall márkanévvel kerülnek forgalomba. A lépés nyomán a General Motors vélhetően teljesen visszavonulna az európai piacról.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra