Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen nehéz elektromos autót tölteni, az állami töltőoszlopot sem üzemelték be

Szinte lehetetlen elektromos autót tölteni Szombathelyen, pedig több töltő is épült állami és uniós támogatásból.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen a mai napig sem működnek az uniós támogatással kialakított elektromos autótöltők, pedig a Dunántúlon több helyen előbbre járnak. Zalaegerszeg például a megyei jogú városok között élen jár a töltők telepítésében - írja az Átlátszó.hu .

A kormány az elektromos autók vásárlását is támogatja

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Idén márciusban döntött arról az egerszegi közgyűlés, hogy a meglévő kettő mellé további hatot telepítenek a városba. Sopron sem szégyenkezhet, ott mára érték el ugyanezt a töltő számot, már itt is nyolc töltőt állítottak csatasorba. Vasban Sárvárig kell menni, ha egy töltőkkel jól ellátott településen szeretnénk feltölteni a villanyautót. A fürdőjével komoly turisztikai célponttá nőtt városban három töltő van. Az egyiket az állami E-mobi Elektromobiltöltés Nonprofit Kft. működteti, egyet-egyet pedig két helyi hotel magántulajdonban üzemeltet.

Nem működő töltő Szombathelyen, a zeneiskola mögötti parkolóban
Nagy Jácint

Az elektromos autóipar a kormánynak is fontos fejlesztési terület. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy október 29-én jelentették be, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium újra állami támogatással segíti az elektromos autók vásárlását. A támogatás mértéke a bruttó eladási ár 21 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint. A támogatható gépjárművek vételára a korábbi bruttó 15 millió forintról 20 millió forintra nőtt.

Arról nem is beszélve, hogy a magyar nagyvárosi szmog miatt lassan rendszeresen adnak ki riasztást. Legutóbb november elején adott ki közleményt a tisztiorvos, miszerint több nagyvárosban is egészségtelen a levegő minősége. Ez is azt mutatja, hogy egyre égetőbb lenne az elektromos töltőhálózatok fejlesztése a magyar nagyvárosokban.

Szombathely szigorú a zöld rendszámos kocsikkal

Szombathelyen azonban valamiért nem így vélekedik a városvezetés. A legtöbb magyar nagyváros azzal teszi csábítóvá az elektromos autózást, hogy ingyenes parkolást kínál a zöld rendszámos autóknak. Szombathelyen ezzel szemben a parkolás csak az autó töltésének idejére ingyenes a zöld rendszámos kocsiknak, ám olyan töltő nem működik amelynek használata közben az autó közterületen parkolhatna.

Ellenzéki képviselők rendre előhozzák a témát. A szeptemberi közgyűlésen SZOVA beszámoló, költségvetés, Aranypatak-híd, útfelújítások, pályázatok 2018. September 13. 08:32 Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) kérte, hogy a közgyűlés tárgyalja a témát, októberben Balassa Péter (Jobbik) javasolta, hogy vegyék napirendre az elektromos autók parkolásának és töltésének ügyét. A Fideszes városvezetés mindkétszer leszavazta a napirendi pont javaslatokat.

Szombathely 2017 nyarán kapott Szombathelyen sumákolás van elektromosautó-ügyben 2018. February 02. 11:01 az államtól egy elektromos autó töltő oszlopot. Ezt az önkormányzat azóta sem üzemeltette be. Keresték az E.On-t, hogy ennek technikai akadálya van-e, a cégtől az Átlátszó következő választ kapta:

Sajnos a pontos részleteket nem ismerjük. Azt tudjuk elmondani, hogy a berendezés üzemeltetéséhez szükséges villamos hálózati kiépítettség adott, fejlesztés E.ON részről nem szükséges.

Arra tehát egyelőre nincs magyarázat, hogy a szombathelyi városvezetés miért nem üzemeli be az elektromos autó töltő kutat. Annyi biztos, hogy a kérdésre még maga a szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar sem tud választ adni, a közgyűlések alkalmával hiába kérdezik erről az ellenzéki képviselők.

Egy magántöltő üzemel a városban

Szombathelyen jelenleg egyetlen magánkút van, ezt pedig a Körmendi úton találják meg az autósok. A kutat üzemeltető Nagypál Tibor azt mondta, hogy a töltő nagyjából 7,6-22 kilowattot tud produkálni.

A töltés idejére itt ingyen lehetne parkolni
Nagy Jácint

Ez azt jelenti, hogy azok az autók, amik maguk végzik el az egyenáram átalakítását, egy óra alatt fel tudnak itt tölteni. A cégvezető azt mondta, hogy egy töltő telepítése nem nagy kunszt. Ez gyakorlatilag annyi, mint egy konnektort építeni a falba. Ami a komolyabb kihívás az az, hogy e mögé infrastruktúrát rakjon az üzemeltető, vagyis olyan szoftvert, appot, e-bankrendszert alakítson ki, amivel fizetőssé lehet tenni a szolgáltatást.

Valószínű ez hiányzik az önkormányzatnál, ezért nem helyezik üzembe a töltőt – teszi hozzá az Átlátszó.

A Haladás-stadionnál is magántöltő lesz

Szombathelyen két nemrégiben átadott beruházásnál is gondoltak az elektromos autósokra. November 8-án ünnepelte első születésnapját a Haladás Sportkomplexum. A 15,6 milliárdból felépített stadion parkolójában is van egy elektromos autó töltő, azonban ez sem üzemel. A lap kereste a stadion ügyvezetőjét, hogy mikor helyezhetik azt üzembe, ám választ nem kaptak.

Időközben más forrásból kiderült, hogy a Körmendi úton kutat üzemeltető cég vette át ezt kutat is. A Haladás Sportkomplexum töltőjét azonban vandálok megrongálták, így azt majd csak a helyreállítás után tudják üzembe helyezni.

Tavaly év végén adták át Élőben vágtuk a szalagot a Berzsenyi téren 2017. December 22. 14:49 a 900 millió forintból felújított Berzsenyi teret Szombathelyen. A tér kialakításánál is gondoltak az elektromos autósokra, igaz a gondolaton túl nagyobb lépés nem történt. Most egy földből kiálló kábel, és egy villanyautó, parkolóra felfestett piktogramja jelzi, hogy itt egyszer, majd esetleg valami történni fog.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés