Hihetetlen, de ma 106 éves Magyarország legidősebb holokauszt-túlélője, aki ráadásul Szombathelyen él

Isten éltesse Spiegler Elemér bácsit! A Karnevál idején, ma 19 órakor fia, Tibor vezetést tar a szombathelyi Zrínyi u. 17. szám alatti Szemtől -szemben kiállításon.

Szombathely legidősebb embere, nincs kétség, Elemér bácsi, aki ma ünnepli 106. születésnapját. De Magyarországon is csak nagyon kevesen lehetnek, akik ezt a kort megérték. Isten éltesse!

Péter Balázsy

Isten éltesse Szombathely legidősebb polgárát, a 106 éves Spiegler Elemért!

A fia, Spiegler Tibor nemrég a Facebookon tette közzé, hogy Elemér bácsi születésnapján, a Savaria Karnevál idején 19 órakor vezetést tar a szombathelyi Zrínyi u. 17. szám alatti Szemtől -szemben kiállításon. Ahogy írja:

Barátaim! Szeretettel várlak benneteket. Gyertek el! Beszélgessünk, élvezzük együtt ennek a nagyszerű tárlatnak minden egyes fotóját. Kelbert Krisztina és Kassai Ferenc nagyszerű és kiváló munkájáról alkossunk közös gondolatokat! Szeretettel várlak benneteket! Az is elképzelhető, hogy nem én vezetlek benneteket végig a kiállításon, hanem, ti engemet!

Spiegler Elemért köszöntötték születésnapján
Vágvölgyi Bálint

Négy gyermekes zsidó családban született

A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. 1922-től ugyanabban a házban él. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett. Elemér cipész szakmát szerzett. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

Spiegler Elemér
Garai Antal Atom

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt édesapja. 1939-ben a Cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

Spiegler Elemér
Garai Antal Atom

1944-45-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie. 1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. 1948. januárjában született meg leányuk (Éva), 1954. júliusában pedig fiúk (Tibor).

Mi Elemér bácsi titka?

Talán, hogy kilencvenkét évesen még maga varrta az unokák cipőit. Elemér bácsit pár éve még Felsőőrön kapták lencsevégre A 104 éves Spiegler Elemér bácsi épp Oberwartban shoppingol 2016. July 24. 11:28 , amikor épp bevásárolt.

Spiegler Elemér 2016-ban, 104. születsénapján
Vágvölgyi Bálint

101 évesen is naponta két újságot olvasott át, kezeli a dvd lejátszót, imádja a focit, az operetteket, és fáradhatatlanul bújja a történelmi témájú könyveket. Egyre viszont kényes, és talán ez is a hosszú élet egyik titka: vigyázott arra, hogy jól aludjon, és kevés legyen a vacsora. Szereti a hasát és a magyaros kosztot, nem veti meg a kínai gyorsbüféket sem. A tévében minden érdekli, csak a sok „csim-bum” zenét, azt nem szereti - Spiegler Elemér bácsival pár éve mi is hosszasan beszélgettünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

"Tizenöt éves korában füst lett belőle." Szombathelyről elhurcolt holokauszt-túlélőkkel találkoztunk

Túlélők emlékeztek szerdán Szombathelyen, közösen a katolikus és a zsidó egyházzal, tanárokkal, városvezetőkkel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet