Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar

Könnyen lehet, hogy a kormánypárti manipulációt akarják kivédeni.

Július 26-án elindult a jelöltállítás, ahol az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek bejelenthetik indulási szándékukat.

Ezzel hivatalosan is elkezdődött az előválasztási kampány, de vannak még nyitott kérdések, amelyekre az előválasztás hivatalos oldalán sem találunk egyelőre választ.

Pedig ott szinte minden adat fenn van, és az is, hogy pontosan hogyan követik egymást az események. Az egyszerűség kedvéért erről készítettünk egy infografikát.

Mészáros D. Zsolt

Hogy egyértelmű legyen, egy kis segítség:

 • Az előválasztáson az együttműködő pártok a választókerületekben megválasztják azt a jelöltet, aki a legnagyobb eséllyel indul majd jövőre az országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltje ellen.
 • Megválasztják a közös miniszterelnök-jelöltet is, őt országosan.
 • A képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök.jelölteknek 20 ezer ajánlást kell összegyűjteniük az induláshoz.
 • Az ajánlásokat augusztus 26. és szeptember 6. között kell összegyűjteni.
 • Szeptember 18., szombat 9:00 és szeptember 26., vasárnap, 14:00 óra között kell megrendezni a választókerületi előválasztásokat, és a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját.
 • A választókerületekben az egyszerű többség alapján választják meg a közös képviselőjelöltet.
 • Ha a miniszterelnök-jelöltek közül valaki az első fordulóban 50 százalék feletti eredményt ér el, akkor ő lesz a közös jelölt, és nem lesz második forduló.
 • Ha az első fordulóban nincs nyertes, akkor október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 14:00 között lesz a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulója.
 • Szóval, alapjában véve minden világos, egy dolog kivételével:

  Nem tudjuk, kik és hogyan szavazhatnak majd az előválasztásokon.

  A tájékoztató oldalon ennyi szerepel: "Az előválasztáson minden magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van." És annyi, hogy a szavazatot a később kijelölt szavazóhelyeken személyesen lehet leadni, de lesz lehetőség online szavazásra is.

  Korábban arról szóltak a hírek, hogy csak regisztráció után lehet majd szavazni, ennek ellenére semmilyen utalás nincs arra, hogy regisztrálni kellene.

  Az előválasztáson online is lehet majd szavazni Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson 2021. May 12. 10:01 . Ezt hosszú és heves vita A külföldön élő magyarok szavazatai miatt van veszélyben az ellenzéki előválasztás? 2021. April 19. 07:17 előzte meg. Egy online szavazást azonban nem lehet regisztráció nélkül lebonyolítani.

  Az egyik ellenzéki párt helyi vezetője lapunknak annyit mondott, folyamatosak az egyeztetések, a pontos részleteket ki kell dolgozni, de ennél többet ő sem tudott mondani.

  A regisztrációra azért is lenne szükség, mert van esély rá, hogy a kormánypárti aktivisták befolyásolják, vagy legalábbis megpróbálják befolyásolni az eredményeket. Egyszerű a történet, az előválasztáson tömegesen leszavaznak arra a jelöltre, akit könnyen legyőz a Fidesz jelöltje.

  Így az ellenzéki előválasztást is a Fidesz nyerheti.

  Miért van szükség az ellenzéki előválasztásra?

  Az országgyűlési választás régebben kétfordulós volt. Azért, mert az első fordulóban kiderült, hogy választókerületenként kik a támogatottabb jelöltek, és kik azok, akiknek esélyük sincs a győzelemre.

  A második fordulóba csak az esélyesebbek jutottak be, és a két forduló közti két hét alatt volt lehetőség egyeztetésekre, esetleges visszalépésekre, annak érdekében, hogy a nagyjából azonos oldalon álló pártok tudják támogatni egymást.

  Ennek vetett véget a Fidesz, amikor 2011-ben úgy módosította a választási törvényt, hogy egyfordulóssá tette a választásokat. Így nincs lehetőség a valós esélyek felmérésére, és az erőforrások koncentrálására.

  A Fidesz egyeduralma a jobboldalon és az egyfordulós választás hívta életre az ellenzéki előválasztást. A legfontosabb kérdésben, hogy a kormányt le kell váltani, minden ellenzéki erő egyetért, így már "csak" ki kell választani, hogy az egyes választókerületekben melyik ellenzéki jelöltnek van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze a kormánypárt jelöltjét.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet