A külföldön élő magyarok szavazatai miatt van veszélyben az ellenzéki előválasztás?

A Momentum és a DK feszül egymásnak az online előválasztás kérdésében, ha nem tudnak megegyezni, az a lehető legrosszabb üzenet lenne a választóik felé.

A Momentum akár ki is szállhat a küzdelmekből, ha nem lehet online is szavazni - mondta pár napja Fekete-Győr András, a párt elnöke. Nem sokkal később helyesbített, hogy mégsem úgy van, a Momentum nem fog kiszállni.

Meglepő kijelentés volt az első, hiszen egészen addig úgy nézett ki, hogy az ellenzék betartja ígéretét, és nem viszik ki a közvélemény elé a belső vitáikat. Csütörtökön egy etikai kódexet is elfogadtak Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok 2021. April 15. 09:02 , lehet, hogy pont a vita miatt volt ez ilyen sürgős. Az etikai küdexben azt is leírták, hogy nem fogják egymást lejáratni.

Egymásnak feszülnek?
Mészáros D. Zsolt

Pedig a Momentum elég eltökéltnek mutatkozik az online előválasztás ügyében. A hírek szerint főként a DK-val vannak vitáik, a Demokratikus Koalíció ragaszkodna az offline, tehát a személyes voksoláshoz. Tulajdonképpen mindkét párt álláspontja érthető.

Azért egy párt akkor is politizál, ha épp összefog

A Momentum a fiatalok pártja, akik online élik az életüket, gondolhatnánk ez a fő ok. De ennél racionálisabb okot is találhatunk.

2018-ban közel 52 ezren szavaztak a külképviseleteken. Ők azok, akiknek van magyarországi bejelentett lakcímük, de külföldön, döntő többségében a nyugati országokban élnek, dolgoznak. Pontos számukról nincs friss adat, de 500 és 600 ezer között lehetnek. Igaz, vannak köztük gyerekek, akik még nem szavazókorúak, de így is minimum 400 ezer szavazópolgárról van szó.

Persze bőven lehetnek köztük olyanok, akik semmiképpen nem szavaztak volna, de a többségüket a regisztráció és a külképviseletre történő, olykor nagy távolságokat igénylő utazás tartott vissza a választási részvételtől.

Ha ők online szavazhatnának az előválasztáson, az a Momentumnak, és talán a Jobbiknak kedvezne. Vagyis az itthon élő és az előválasztásra készülő táboruk mellé még több tízezer szavazatot gyűjthetnének be külföldről.

A miniszterelnök-jelölt személye lenne a tét?

Ami aztán jócskán feléjük billentené a mérleget több szavazókerületben és a közös miniszterelnök-jelölt személyében is.

Az előválasztáson ugyanis eldől, hogy melyik párt jelöltje indulhat az adott választókerületben közös jelöltként, és melyik párt miniszterelnök-jelöltje mögé áll be a teljes ellenzék.

A DK szavazói az idősebbek közül kerülnek ki, ők nem nagyon számíthatnak külföldi szavazatokra. De most annyiban nekik áll a zászló, hogy az IDEA Intézet szerdán közölt közvélemény-kutatása szerint Dobrev Klára magasan vezet a miniszterelnök-jelölti versenyben, a legtöbb ellenzéki szavazó őt látná szívesen közös miniszterelnök-jelöltként. Úgy, hogy Dobrev hivatalosan még be sem jelentette indulási szándékát.

A DK nem akarhatja ezt az előnyt elveszíteni, de ha külföldről tízezrével érkeznének be a voksok az előválasztásra, akkor ez könnyen előfordulhatna. A MOmentum pedig nyilván abban érdekelt, hogy az ő jelöltjeik szerepeljenek jobban.

Az előválasztás nem csak arról szól, hogy a legesélyesebb jelöltek kell megtalálni, de itt már kialakulnak az ellenzéki pártok közti erőviszonyok is.

Persze, valószínű, hogy egyik párt sem rúgja fel a nehezen kialkudott egyezséget, de azért mindent megtesznek, hogy a következő ciklust a lehető legkedvezőbb helyzetből kezdhessék el.

Gondolkodjunk, Béláim

!

De nem mellékes, hogy ha a külföldön élő magyaroknak lehetővé teszik, hogy könnyen részt vegyenek az előválasztásban, akkor az ellenzéki tömb új szavazókat is szerezhet.

A választópolgár olyan, hogy ha komolyan veszik, számítanak rá, gesztusokat kap, akkor jövőre könnyebben, esetleg lelkesebben vesz részt az országgyűlési választásokon, akár úgy, hogy nagyobb távolságokat is hajlandó lesz utazni azért, hogy szavazhasson.

És mivel közöttük elenyésző arányú a kormánypárti támogató, az ellenzéki összefogás akár több tízezer szavazatot szerezhet tőlük. Ne felejtsük el, hogy Závecz Tibor politikai elemző lapunknak nemrég azt mondta Závecz Tibor: Minél nagyobb egy város, annál erősebb az ellenzék 2021. April 13. 19:08 , olyan éles a helyzet, hogy akár 50 ezer ember is eldöntheti a jövő évi választást.

Gondolkodjunk, Béláim!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény