Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elhatárolódik Ferenc pápa a katolikus egyház magyar vezetőitől és a miniszerelnöktől?

A Szent-Márton év központi eseményére sem jön Szombathelyre az egyház vezetője. A Gépnarancs blog szerint ez egyértelmű jelzés Orbán Viktornak és Erdő Péternek.

Ferenc pápa Dominik Duka bíborost, prágai érseket küldi követként Szombathelyre, a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából tartandó ünnepi szentmisére – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata. Pedig ez lesz a Szent Márton-év központi eseménye július 9-10-én Szombathelyen. Az egyházmegye vezetője, Veres András még február végén is azt mondta, hogy reménykednek abban, hogy a pápa ismét ellátogat Szombathelyre. Ez a remény most gyakorlatilag szertefoszlott.

Kárpát-medence ≠ Vatikán

A Gépnarancs blog szerint számos emberiességi kérdésben más a véleménye a pápának, és más a magyar kormánypolitikusoknak. Utóbbiak ugyan előszeretettel emlegetik Jézust, és a keresztény értékeket, mégis például a menekültek kérdésének megítélésében ég és föld a különbség. A bejegyzés szerzője emlékeztet arra, hogy a pápa befogadásról és arról beszél: Jézus családja is menekült volt. Eközben Erdő Péter, mint esztergomi főpap a menekültek kiközösítésének eszmeiségét próbálta kommunikálni.

Ferenc pápa
AFP

Ferenc pápa szombathelyi látogatása erős legitimációt jelentett volna a hazai politika önmagát kereszténynek valló része számára – írja a Gépnarancs. A blog következtetése szerint azonban a pápa távolmaradása világos üzenet: ez nem az ő pályája.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet