Elhunyt II. Erzsébet királynő

Ő volt az Egyesült Királyság leghosszabb ideig szolgáló uralkodója.

„A királynő békésen távozott az élők sorából ma délután Balmoralban” – áll a Buckingham-palota közleményében.

II. Erzsébet volt az Egyesült Királyság leghosszabb ideig szolgáló uralkodója, illetve a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon, 70 évig volt trónon. 96 éves korában érte a halál.

Buckingham-palota

A Buckingham-palota csütörtök kora délután közölte, Válságos II. Erzsébet királynő állapota 2022. September 08. 14:58 hogy orvosi felügyelet alatt áll a királynő, miután orvosai aggasztónak találták egészségi állapotát.

A királynő gyermekei és a királyi család több tagja ezt követően rögtön útnak indult, hogy mellette legyenek.

A trónon legidősebb fia, Károly egykori walesi herceg követi, 14 nemzetközösségi állam új királyaként és államfőként fogja vezetni az országot a gyászban.

„A király és a királyné a ma estét Balmoralban tölti, holnap térnek vissza Londonba” – közölte a Buckingham-palota.

A világ második leghosszabb ideig regnáló uralkodója

1952-től haláláig az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje volt.

Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak) elsőszülött gyermekeként. Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően.

Buckingham-palota

Közfeladatok ellátására és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Erzsébet a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája volt. Uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magas tudott maradni.

(Forrás: Wikipedia)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet