Elképesztő méretűre nőtt a lánctartozások összege az építőiparban

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közgyűlésén mutatta be Koji László elnök a piaci szereplők helyzetértékelését.

A Világgazdaság tudósítása szerint egyértelműen kiderült, hogy 2023-ban a vállalkozások tevékenységét leginkább a megrendelések hiánya, az infláció és a szakemberhiány akadályozta. A cégek nagy többsége most úgy gondolja, jövőre 50–80 százalék között lesz 2023-hoz képest a bevétele.

Szomorúan zárják az évet a szakmai szövetségben, miután a megkérdezett cégek 84 százalékának van kintlévősége, őket egy vagy több megrendelőjük határidőre nem fizette ki.

Körülbelül 250 milliárd forint értékű számla lehet lánctartozásban az év végén, amiről nem lehet tudni, hogy mikor lesz kifizetve, és hogy a láncon belül ki milyen mértékben sérül.

Figyelemre méltó, hogy a cégek azt mondják, kintlévőségük egynegyed részét csak peres úton tudják behajtani. Az ügyvédeknek egyre több munkát ad az építésgazdaság az induló perek sokasága miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek