Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elkészült az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben.

Elkészült az ellenzéki előválasztási menetrend, egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben – értesült a Debreciner.

A lap információi szerint így zajlik majd az előválasztás:

Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.
Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.
Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.
Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik.
Október 4. és 10. között lesz a második forduló.

A teljes folyamat lebonyolítására, felügyeletére az együttműködő ellenzéki hatok pártelnökei létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), ez lesz az előválasztás legfőbb operatív szerve - írja a lap. A testületbe delegáltak:

Sebián-Petrovszki László (DK)
Szabó Gábor (Jobbik)
Hanák Gábor (LMP)
Molnár Zsolt (MSZP)
Hajnal Miklós (Momentum)
Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok

Írásba adták, hogy nem járatják le egymást. Szerdán újra egyeztettek az ellenzéki pártok elnökei, a megbeszélés végén pedig előválasztási etikai kódexet fogadtak el.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet