Elkészült az M80-as körmendi körforgalma

8 hónap alatt építették át a Berki úti csomópontot körforgalommá.

Elkészült, így hamar át is adták kedden az M80-as autóút új körmendi körforgalmát az egykori a Berki úti csomópontnál.

Az átadón ott volt Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is. Elmondta, a beruházás az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes országhatár közötti szakaszához kapcsolódik és nettó 627 millió forint uniós forrásból valósult meg.

Bebes István polgármesterrel együtt hangsúlyozta, hogy a körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést a városrészben az autósok, gyalogosok és a kerékpárosok számára.

MTI/Varga György

A nettó 62 milliárd forintból megépített M80-as autóút Körmend-Rábafüzes közötti közel 29 kilométer hosszú szakaszából 6 kilométert nyár óta használhatnak az autósok. Magyarország egyik leghosszabb, 575 méter hosszú völgyhídját is magába foglaló beruházást október közepén adták át, erről lapunk is beszámolt.

Az ITM államtitkára elmondta, hogy a magyar-osztrák határig vezető 1,5 kilométeres szakasz átadásával még várni kell, az osztrák oldalon legkorábban 2024-ben készül el az S7-es gyorsforgalmi út.

NIF Zrt.

Kifejtette, hogy három éven belül háromszorosára emelkedhet a magyar-osztrák gyorsforgalmi összeköttetések száma: az M8-as autóút nyugati szakasza már elkészült, Sopronig ér az M85-ös autóút, a Fertőrákosig tartó szakaszt pedig az eredeti (jövő tavaszi) határidőnél jóval hamarabb, a közelmúltban vehették birtokba a közlekedők, 2024 őszére pedig a befejező szakasz is megépül.

Az ITM egyébként azon dolgozik, hogy bármely településről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út. 2025-ben a hazai települések háromnegyedére, tízből kilenc magyar emberre lesz igaz, hogy félórás közelségben lesznek egy négysávos úttól.

NIF Zrt.

Az úthálózat fejlesztésével Körmend fontos csomópontként kerülhet Európa térképére és számos gazdasági beruházás valósulhat meg – fogalmazott V. Németh Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, a korábban meglévő közlekedési elemeket, vagyis a gyalogos és kerékpáros sávokat, valamint a kapcsolódó utakat is felújították, illetve a csapadékelvezetést is megoldották.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet