Elkezdődött a világ legmagasabb hegyének első magyar tiszta mászása

Varga Csaba oxigénpalack nélkül próbálja megmászni a Mount Everestet. A nagyváradi mászónak a világ egyik legveszélyesebb hegyén számos akadállyal kell megküzdenie.

A nagyváradi hegymászó április közepén érkezett meg a Mount Everest nepáli alaptáborába. Az őt szponzoráló Kalifa csapat szerint jól van, és egy pár napja elkezdte az első akklimatizációs körét a hegyen. Varga Csaba célja a világ legmagasabb hegyének oxigénpalack nélküli első magyar megmászása.

Varga Csaba
MTI/Mohai Balázs

A hegymászónak számos kihívással kell megküzdeni. Egyrészt súlyos problémát jelenthet, hogy az Everest-alaptáborban is felütötte fejét a koronavírus. Az Everest alaptáborában most körülbelül ezren vannak. Az Outside magazin információi szerint legalább egy mászó koronavírusos volt a nepáli táborban, de más külföldi hírportálok még több koronavírusos mászóról számoltak be. Ugyanebben az alaptáborban kötelező a maszkviselés és a távolságtartás, a hírek azonban arról szólnak, hogy ezt sokan nem tartják be. Problémákat jelent, hogy nem tudnak koronavírusra tesztelni, másrészt a tünetek nagyon könnyen összetéveszthetők a magashegyi tüdőödémáéval. A Hóhatár- Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal úgy tudja, hogy ebben a szezonban közel 400 mászóból nyolc mászó igyekszik oxigén nélkül a csúcsra.

Az Everest megmászása azonban nem csak a tömeg és a koronavírus miatt rendkívül nehéz. Két olyan szakasz is van, ami eszméletlenül veszélyes. Az egyik már rögtön a hegy alján van, ez a Khumbu-jégesés, most itt mozog a magyar hegymászó. Ezen a szakaszon hatalmas mozgó jégtornyok és hasadékok nehezítik a haladást. A másik kifejezetten embert próbáló rész pedig a Lhoce-fal, ami 1100 méter hosszú tükörsima jégből áll, ráadásul 6400 és 7200 méter közötti szakaszon, ahol a szervezet oxigén-ellátottsága már amúgy is jóval alacsonyabb.

Ezen a térképén áttekintheti, hogy milyen útvonalon tervez mászni Varga Csaba:

"TISZTÁN" EVEREST | Friss ???? GPS koordináta Csabitól Kedves Kalifa Rajongók! Csaba szombaton elindult az első...

Közzétette: Kalifa – 2021. április 26., hétfő
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód