Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítéltek dolgoznak szombathelyi parkokban

Több tonna lehullott levelet húztak össze az elmúlt napokban resztoratív - azaz jóvátételi - munkát végző elítéltek szombathelyi parkokban. Videóval.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sárga mellényben serénykedő munkásokról a legtöbb járókelő talán nem is sejtette, hogy büntetésüket töltő elítéltek, akik önszántukból jelentkeztek resztoratív munkára. Ennek célja, hogy az elítéltek valamit visszaadjanak a társadalomnak az okozott kárból, munka formájában. A közösség érdekében végzett tevékenységért nem jár semmilyen juttatás, az elítéltek közül mégis sokan érzik fontosnak, hogy részt vegyenek benne.

Az ingerszegény börtönhöz képest az utcai fizikai munka kifejezetten jót tesz az elítélteknek. Beszélgetésünkkor kiderült, ettől jobban érzik magukat, hiszen joggal érezhetik, hogy valami hasznosat is tettek fogvatartásuk ideje alatt. A videónkban megszólaló - arcát és nevét is vállaló - férfi például az árvízi védekezésben is aktívan részt vett. Mindezt a szabadideje terhére.

Mint azt Tóth Tamás bv. ezredestől, a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokától megtudtuk, az általunk látott elítéltek a börtönben is dolgoznak. Ott meghatározott bért kapnak a munkájukért, a jóvátételi munkáért azonban nem jár díjazás. Azaz valami mégis, az elítélt kartonján ugyanis jelentősége lehet annak, ha nem elmarasztalások szerepelnek, hanem pl. jóvátételi munka. Ez adott esetben hetekkel korábban történő szabadulást is jelenthet.

Jóvátételi munkát végeznek elítéltek Szombathely parkjaiban
Jóvátételi munkát végeznek elítéltek Szombathely parkjaiban
Tánczos Mihály

A városlakóknak attól sem kell tartaniuk, hogy gyilkos, erőszakos bűncselekményt elkövető elítélt, vagy pl. pedofil végez jóvátételi munkát a városban. A jóval enyhébb elbírálás alá eső bűnökért kiszabott büntetést letöltőknek adatik meg a resztoratív munka. Pl. ittas vezetésért elítélteknek.

A szombathelyi bv-parancsnokot beiktatásakor kérdeztük arról, találkozhatunk-e majd dolgozó elítéltekkel a városban? Akkor azt a választ kaptuk, hogy ő dolgozó elítélteket akar Dolgozó rabokat akar az új parancsnok - interjú Tóth Tamás ezredessel 2013. January 11. 12:54 . Az elmúlt napokban már több helyszínen is munkálkodtak elítéltek a Szompark útmutatása alapján. Videónkban a cég vezetője mellett egy elítélt és a börtönparancsnok is megszólal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Dolgozó rabokat akar az új parancsnok - interjú Tóth Tamás ezredessel

A tököli börtön vezetése után érkezett Szombathelyre a börtön új parancsnoka. Katonás ember, azt akarja, hogy minden rab dolgozzon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra