Ellenzék: a népszavazás vezet a kormányváltáshoz

Sajtótájékoztató tartottak szerdán az ellenzéki pártok és Márki-Zay Péter.

A kormányváltáshoz vezető út egy lépésének tartják az általuk kezdeményezett népszavazás támogatását az ellenzéki pártok. A hat párt képviselője Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki összefogásban részes pártok közös miniszterelnök-jelöltjével tartott erről sajtótájékoztatót szerdán, a fővárosi Nyugati téren.

Márki-Zay Péter azt kérte az emberektől, hogy a korrupció és a szegénység megakadályozása, valamint az egészség érdekében támogassák aláírásukkal népszavazási kezdeményezéseiket.

A politikus az egyik kérdést úgy foglalta össze: "egy kínai kommunista migránsegyetemmel szemben a magyar vidéki diákoknak szeretnénk megfizethető szállást Budapesten a tanulmányaik idejére" .

A másik, az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról szóló népszavazási kérdésről azt mondta, igenis jár a koronavírus-járvány alatt állásukat vesztetteknek kilenc hónapig a támogatás a jelenlegi három hónap helyett, amely az egész EU-ban a legrövidebb.

Szerinte a két népszavazási kérdésnek önmagának túlmutató jelentősége van: a népszavazás átvezet a kormányváltáshoz, ahol az egységből többség lesz, és fel tudják szabadítani Magyarországot történelmének legkorruptabb kormánya alól.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere kijelentette: az előválasztás és a népszavazási kezdeményezés is arról szól, amiről a kormányváltás, hogy Magyarországot egy olyan kabinet vezesse, amely nem uralkodik a népen, hanem szolgálja azt. Erre szövetkezett a hat ellenzéki párt - fűzte hozzá. Beszámolt arról is, hogy már csaknem 100 ezer aláírást gyűjtöttek az ellenzéki pártok a népszavazási kezdeményezésükhöz.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, hogy az előválasztással elkezdődött folyamat a népszavazási aláírásgyűjtéssel folytatódik. Szerinte minden egyes aláírás annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, amennyit egy szavazat. Azt mondta: a hat ellenzéki párt azért fogott össze Márki-Zay Péter vezetésével, hogy egy szabadabb, demokratikusabb Magyarország jöjjön létre.

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint Magyarország legégetőbb problémája a lakhatási és a megélhetési válság, a diákváros pedig a hallgatók lakhatási válságán segítene, míg az álláskeresési járadék folyósítási idejének meghosszabbítása a megélhetési válságot orvosolná. Úgy ítélte meg: a megoldás a kormány kezében van, de a kormányváltásig "sem dőlünk hátra" - fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint "a mi ügyünk, a demokrácia ügye, az ország ügye" az előválasztás, a népszavazás és a kormányváltás. Hangsúlyozta: a diákvárosra igent, a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, bérük alacsonyan tartására nemet kell mondani. Kijelentette, három éve "ünnepelték a rabszolgatörvény elutasítását" , amit azért nevezett ünnepnek, mert azóta az ellenzék - mint mondta - megbonthatatlanul együtt van.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is úgy látta, hogy az aláírásgyűjtés megalapozza a tavaszi kormányváltást. Elmondta, a szociális biztonság megteremtése, a létbiztonság javítása érdekében kezdeményezték a népszavazásokat. Mondjunk igent erre a népszavazásra! Mondjunk igent a kormányváltásra! Ezáltal igent mondunk a lakhatás biztonságára, a lét biztonságára - hangoztatta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, az ellenzék a keleti diktatúrák helyett a nyugati jólét irányába mozdítaná el az országot. Jelezte, a hárommilliós tandíjat kérő keleti egyetem helyett a magyar fiatalok lakhatását választják, mert ez a magyar nemzeti érdek. Szerinte "az álnemzeti Fidesz" elárulja a magyar fiatalok érdekeit, míg ha tavasszal az ellenzék alakíthat kormányt, bérlakásprogrammal, lakhatási támogatásokkal, kollégiumi férőhelyek bővítésével a szülőföldön való boldogulás lehetőségét biztosítanák minden magyarnak.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely közölte, minden jogszabályi feltétel adott ahhoz, hogy időben befejezzék az aláírásgyűjtést és a szavazólapokon, a parlamenti választással egyidőben ott legyenek az ellenzéki népszavazási kérdések. Ha ez nem így lesz, az azért lesz, mert a Fidesz fél ezektől a kérdésektől és fél a magyar választópolgárok akaratától - mondta.

Egy másik kérdésre Kunhalmi Ágnes hozzátette: már több mint 16 ezren jelentkeztek ellenzéki szavazóköri delegáltnak, többen, mint négy éve.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet