Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Na, melyik volt az első aszfaltozott út Szombathelyen?

Gondolta volna, hogy 1890-ben már aszfaltoztak Vas vármegye székhelyén?

Érdekes módon, egy politikai beszélgetés közben merült fel a kérdés, és a távolról jött politikus azt mondta, úgy tudja, Szombathelyen aszfaltoztak először utcát egész Magyarországon. Mivel ez nem lenne kis dolog, utánanéztünk. Sajnos, nem igaz, de itt sem kellett sokáig várni az aszfaltra.

Párizsi mintára

Több forrás is megerősítette, hogy az első aszfaltburkolatot Pesten borították le az utcára. A mai Belváros szélén, a jelenlegi Kossuth utcában, ez az utca a Ferenciek terét köti össze az Astoriánál a Kiskörúttal, majd Rákóczi út néven folytatódik a Keleti pályaudvarig. Az aszfaltborítást 1854-ben (!) fektették itt le, az utca akkor az Egri utca nevet viselte.

Széchenyi utca
A járda 1890-ben, az utca jó tíz évvel később készült el
BZ

2012-ben jelent meg Melega Miklós Szombathely történetéről írt könyve A modern város kialakulása címmel, a továbbiakban ezt idézzük. A Vasvármegye c. lap már 1870-ben felhívta a szombathelyi városvezetés figyelmét az aszfaltburkolat előnyeire, párizsi példákat említette, azzal, hogy az aszfalt por- és sármentes és nesztelen járás esik rajta.

Húsz évet kellett várni a megvalósításra. A 19. század vége felé a Főtér északi oldala és a jelenlegi Berzsenyi tér közti rövid utcát Úri utcának hívták, mai neve Széchenyi utca. Ennek a rövid utcának a járdáját aszfaltozták le Szombathelyen elsőként 1890-ben, tíz év múlva aztán az egész utcát.

Már az ókorban is városközpont volt

Ami érdekes még, hogy a régészeti kutatások szerint ez a terület már az ókorban is központnak számított. Az egykori Savaria városhatárait korábban egy interjú során már megrajzoltuk Savaria legnagyobb részét még nem ismerjük 2008. August 04. 13:10 , akkor szó volt arról is, hogy a mai Széchenyi utca, és annak a Főtér felől nézve jobb oldala alatt vannak az egykori helytartói palota és a Fórum (az akkori főtér) maradványai. Feltárni azonban nem lehet, mert a fölötte álló épületek is védettek.

Szóval, Savaria egykori központja felett rakták le bő másfél évezreddel később a város első aszfaltburkolatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Savaria legnagyobb részét még nem ismerjük

Az ókori Savaria emlékeinek alig néhány százaléka került eddig napvilágra – mondja Sosztarics Ottó régész, aki jelenleg az Iseum-projekten dolgozik. De azt már így is tudjuk: a város sokszínű, vallási, kulturális központ volt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra