Nekiálltak rendbe tenni a felbecsülhetetlen értékű szombathelyi római mozaikot, és környezeté

Milliárdos tétel lesz.

Évtizedek óta téma, hogy a szemünk előtt rohadt szét a Romkertben Savaria egyik legnagyobb kulturális öröksége, a római kori mozaikpadló. A megmentésére és restaurálására, valamint a védőépület terveinek elkészíttetésére még anno a Szent Márton Terv keretében érkezett a városba kormányzati támogatás. A felújítás most elindul, ennek apropóján szerda délután a Romkert munkatársai, restaurátorokkal és a városvezetéssel terepszemlét tartottak a Romkertben. Megnéztük mi is, milyen állapotban van Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római kori mozaikja, és mit tervezek vele.

Bejárás a romkertben
Terepszemlén a Romkertben
Mészáros Zsolt

Ha szemügyre veszik a fotóinkat, abból is kitűnik, mára milyen siralmas állapotba került a mozaikpadló, és miért van szükség erre a milliárdos felújításra.

Lassan ugyanis Szombathely egyik fő nevezetessége nem régészeti, hanem botanikai értéket képvisel - a penészgombák megannyi faja tenyészik rajta. Az épület páratartalma 90% fölötti. Nem beázik, a tetőszerkezete jó, hanem alulról, a beton szívja magába a vizet. A mozaik az állandó párától felpúposodott, vízkövesedett, homályos, a tégla és a csatári kövecskék salétromosodnak, porrá válnak.

Bejárás a romkertben
Vétek volt betonba ágyazni a mozaikköveket. Szívja magába a vizet, amitől megpúposodott.
Mészáros Zsolt

Próbaként helyenként, egy-egy foltban desztillált vízzel már lemosták - mesélik a helyszínen a restaurátorok -, és hatalmas lett a különbség. Szépen előjöttek a megtisztított felületeken a színek.

Bejárás a romkertben
Foltokban már előjött a színe a lemosástól
Mészáros Zsolt

A tervek szerint először felszedik a mozaikot, aztán a régészek megkutatják a terepet, majd a 70 éve épült két védőépületet elbontják, és azokkal nagyjából azonos alapterületű, korszerű épületet emelnek.

Bejárás a romkertben
Mészáros Zsolt

Csapláros Andrea régész-múzeum igazgatótól azt is megtudtuk, mi lesz a felújítás pontos menetrendje

 • Első lépésként egy kamerarendszert építenek ki, amellyel körbefotózzák az egész mozaikot: 1X1-es méretben. Ebben a rossz állapotában, koszosan és penészesen, hogy így is dokumentálhassák.
 • Ezt követően letisztítják, még itt, a helyszínen. Aztán újra körbefotózzák, hogyha a mozaik felszedésekor bármi történne, visszakereshető legyen.
 • Az egész mozaikot le is rajzolják.
 • Ezzel az első, dokumentálási fázissal 2017. november 15-éig el kell készülniük.
 • 2018. januárjában kezdik el felszedni a mozaikot, a munkálatok márciusig eltarthat.
 • 1.20 X 1.40 méter az a legnagyobb felület, súlya 360 kg, amit egyben fel lehet szedni. A többit kisebb-nagyobb darabokban fejtik le a betonalapról, aztán raklappal emelik fel.
 • A felszedett darabok a Pásztor utcai látványraktárba kerülnek, ahol restaurálják őket.
 • A mozaik alatti területet - a felszedés után azonnal - megkutatják a régészek.
 • A ház bontása akkor indulhat meg, amikor kikerül minden érték
 • Bejárás a romkertben
  Mészáros Zsolt

  Az ókori helytartói palota, ahol a mozaik is állhatott, az egyik legfontosabb épülete lehetett az ókori Savariának, ezért is érdekes, mit rejt a mozaik alatti terület, mit találnak a régészek. Olyan kérdésekre keresik a választ: hogyan építették meg a helytartói palota auláját, mi állhatott a helyén, hogyan, milyen fázisokban épült?

  Bejárás a romkertben
  További képekért kattintson!
  Mészáros Zsolt

  Hol lehet Szent Kvirin temetkezési helye?

  Dr. Veres Andrásnak - mesélte a bejáráson Puskás Tivadar - van egy elmélete, miszerint itt, a palota területén állhatott az ókeresztény időkben Szent Quirinus temploma. (Ez az elképzelés nem újkeletű, amikor 1938-ban a szeminárium épületét akarták bővíteni, akkor bukkantak rá a püspöki palota udvarán egy márványtömbre, majd a mozaikmezőre. A kibontakozó, téglalap alaprajzú, apszissal záródó épületmaradványokat szent Kvirin temetkezési helyének, egy ókeresztény bazilikának vélték.) Ezt az elméletet azonban a régészek azóta megcáfolták. Az ókeresztény templom a korabeli leírások alapján a Petőfi utca mögötti részen, a NAV mögötti parkoló területén állhatott. Ezt a területet azonban, bármilyen furcsának tűnik, eddig Szombathelyen nem kutatták meg.

  Egy igazi üvegpalotát építenek a szombathelyi Romkert fölé

  A mozaik-mentő beruházás Egy igazi üvegpalotát építenek a szombathelyi Romkert fölé 2017. May 12. 18:00 összértéke, közölte a szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar: 1,7 milliárd forint lesz, amely uniós támogatásból valósulhat meg. A projekttel a tervek szerint 2020 tavaszára lesznek készen.

  Így fest majd az új épület
  Narmer Építészeti Stúdió

  A bejáráson szóba került még, hogy a buszpályaudvar és a Romkert diszkó épülete is (ez volt eredetileg a bejárat) a Romkerthez tartozott. A buszpályaudvar átköltöztetésével a Romkert területét másfélszeresére növelhetnék. Ezt az ötletet most kénytelenek voltak elvetni, bár a hosszútávú koncepcióban ez is szerepel.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Egy igazi üvegpalotát építenek a szombathelyi Romkert fölé

  Közel kétmilliárdból próbálják majd megmenteni a mozaikokat.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra