Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Költözik a szombathelyi egyetem bölcsészkara a Berzsenyi térről?

Az ELTE döntése nyomán újra kell gondolni a Savaria Egyetemi Központ működését, a D-épületbe olyan tevékenységet akarnak, ami bevételt is hoz.

2017 elején egyesült a szombathelyi egyetem a budapesti ELTE –vel Eltitkolt baleset? 2001. December 05. 07:20 és ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) néven működik tovább. Az egyesülést követően sok információt lehetett hallani arról, hogy ez milyen pozitív hatással lesz majd a nehéz anyagi helyzetben lévő szombathelyi intézményre. Sőt, arról is lehetett olvasni, hogy az ELTE neve több hallgatót csalogatott be Gondolná, hogy ez az ELTE SEK tíz legnépszerűbb szakja? 2017. April 19. 14:27 Szombathelyre is.

Ám a jelek szerint a dolgok nem ily egyszerűek. A képzés jelenleg 5 saját épületben folyik. A Károlyi Gáspár téren egy tömbben lévő A, B, C-épületben, és a belváros közepén található Berzsenyi téri D-épületben. Ez utóbbi jobbára a bölcsészek helye.

Ebből az épületből költöznek ki a bölcsészek hamarosan
Tánczos Mihály

Pár hete jött a hír, hogy a takarékosság jegyében és az ELTE hiánya miatt a D-épületet fel kell adnia az egyetemnek, megszűnik itt a képzés. A dolgozók már meg is kapták az erről szóló értesítést, és nagy a bizonytalanság, mert nem tudják, hova kell menniük. Megkerestük hát dr. Németh Istvánt, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettesét.

Németh emlékeztetett rá, a Savaria Egyetemi Központ tavaly február elsején csatlakozott az ELTE-hez, az azóta eltelt időben világossá váltak a szombathelyi integráció súlypontjai. A SEK-nek hosszútávon fontos szakok modernizálását, valamint az épületek hasznosítását is úgy kell racionalizálni, hogy segítse a fenntartható működést.

Úgy látja, a SEK megtalálta a helyét az ELTE keretein belül. A tanárképzés, a műszaki, a gazdaságtudományi, valamint a sport- és egészségtudományi területeken a régió meghatározó felsőoktatási intézménye kíván lenni. Ennek érdekében, például, az idén már nyolc szakon lehet középiskolai tanári képzésre jelentkezni. A SEK-ben a felvételizők is bíznak, hiszen az idei felvételi eljárásban a tavalyinál 11,1 százalékkal többen jelölték meg első helyen valamelyik képzését.
D-épület a frissen felújított téren, a Megyeháza és a Püspöki Palota szomszédságában
Tánczos Mihály

A hallgatói létszám azonban még így sem indokolja a jelenlegi infrastruktúra használatának mértékét (Vagyis hogy ennyi épületben folyjék az oktatás. Szerk), ezért egy olyan tervet vizsgálnak, ami szerint a D-épületből a képzéseket a fő campusra - a Károlyi Gáspár térre - helyeznénk át. Ez lenne a jövőben a klasszikus egyetemi oktatás helyszíne. A - épületben dolgozó kollégák is ott folytatják majd a munkát.

Németh István biztos abban, hogy a Berzsenyi téri épületet nem kívánják feladni, együttműködő partnereikkel közösen innovációs és képzési centrumot szeretnének itt létrehozni, ahol olyan innovatív szolgáltató és kutató tevékenység zajlana, amely bevételt hozna és az ELTE alapkutatásainak eredményeit is elsőként hasznosítaná.

Mi csak drukkolni tudunk ezért, mert akárhogy is nézzük, nagyon színvonalas oktatás folyt a 70-es, 80-as években a vasi megyeszékhelyen, amikor még úgy hívták ezt az intézményt: Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola.

Egyébként a Nyugat.hu úgy tudja, hogy az ELTE rektori szenátusa április közepén döntött arról, hogy a szombathelyi egység vezetőinek június 30-ig le kell letennie az asztalra a racionalizálásról szóló tanulmányt.

Pártszékházból egyetem

A lebombázott régi városháza és színház helyén 1967-ben épült meg az MSZMP Vas Megyei Bizottságának székháza, Károly Antal Ybl-díjas építész tervei szerint.

A régi Vas Megyei Nemzeti Színház, amely az 1880-as években nyílt meg.
NAGY BEATRIX JULIANNA

Az épület földszintjén bevásárlóközpontot alakítottak ki, kapcsolódva a Forgó-köz üzleteihez. A székház déli, belső térre benyúló szárnyának egy részében pedig a Vas Népe, a megyei napilap szerkesztősége, és különböző szervezetek kaptak helyet.

A rendszerváltás éveitől kezdve új funkciót kapott a ház: ez lett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola – a mostani egyetem - "D" épülete. Később a térre néző épületrész homlokzatát Ekler Dezső tervei alapján teljesen átalakították, tetőteret is építettek rá. A Berzsenyi teret pedig, ahol az épület áll, 2017-ben újították fel teljesen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra