Eltűnik az iskolai menzákról a diós tészta és a müzliszelet

Február 9-től több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben.

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg egy 2014-es EMMI rendeletnek a módosítása, amely szerint több allergén összetevő is tiltólistára kerül a közétkeztetésben - hívta fel a figyelmet a 24.hu. Ezek közé tartozik a földimogyoró, a diófélék, a szezámmag és a belőlük készült termékek.

25 éves a Nyugat.hu. Ne feledd, ide kattintva támogathatod következő 25 évünket!
Támogatom

A lap szerint ez azt jelenti, hogy február 9-től eltűnik az állami közoktatási intézmények menzájáról többek között a diós tészta, a müzliszelet, a mogyorókrémes kenyér, vagy éppen a szezámos panírba forgatott rántott hús.

Becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyerek él Magyarországon, nagyjából 20 ezren vannak, akiknél életveszélyes anafilaxiás reakció alakulhat ki. Szakemberek évek óta lobbiznak azért, hogy a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban a közétkeztetésből vonják ki azokat a magokat, amelyek a leggyakoribb allergén összetevők.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület (AAE) szóvivője, Janklovics Natasa a lapnak úgy nyilatkozott, hogy ezzel a döntéssel jelentős mértékben csökkenhet a pedagógusok szorongása, hiszen minimálisra csökken a veszélye egy esetleges anafilaxiás reakciónak az oktatási intézményekben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Oktatás