Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elviselhetetlen mértéket öltött a szemetelés a szombathelyi parkerdőben

A Fő téren demostráltak a természetszerető civilek: "Próbáljuk meg utolsó erőnkből megtisztítani a parkerdőt!"
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szemerkélő eső ellenére szép számmal gyülekeztek a szombathelyi parkerdőt szerető civilek a városháza előtt, szombaton 4 órakor. A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport hirdetett békés demonstrációt a Fő térre azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a városrész természeti értékeire és arra, hogy mennyire veszélyezteti azt az illegális hulladékleralás.

Közel 70-en vettek részt a megmozduláson

Mi is írtunk már többször a környék szomorú sorsáról:

Megfullad a szemétben a Parkerdő felé vezető út - döbbenet, ami ott van

A képek magukért beszélnek. Szombathely, miért kell ezt, pont ide? Olvasónk még a hétvégén küldött egy mobilfotót arról, milyen szégyenletes állapotok uralkodnak Szombathelyen, a Parkerdő felé vezető úton. Aztán saját szemünkkel is láthattuk: ez van, tényleg bődületesen sok a kiszórt hulladék a Parkerdő felé vezető úton, az előtti utolsó buszmegállónál.

Márciusban a párbeszéd is megindult Párbeszéd kezdődhet a parkerdőt védő civilek és az Szombathelyi Erdészet között 2018. March 07. 19:28 a civilek és a parkerdőt gondozó Szombathelyi Erdészeti Zrt.-vel, nyílt fórumon beszélték át a parkerdővel kapcsolatos problémákat.

Kapy Anita az eddigi eredményeket is ismertette

A szombati demostráción elsőként Kapy Anita szólalt fel. Elmondta, mostanra elviselhetetlen mértéket öltött Megfullad a szemétben a Parkerdő felé vezető út 2018. February 20. 16:23 az illegális szemetelés a parkerdőben. Bár sok önkéntes szemétszedési akció volt már a környéken az elmúlt években, a probléma nem szűnt meg. Megoldást sürgetett, mert fuldoklik az erdő.

Kapy Anita konkrét javaslatokat is megfogalmazott: szemétgyűjtő konténereket szükséges kihelyezteni (gondoskodva az ürítésről), térfigyelő kamerákat felszerelni, szigorúan büntetni a szemetelőket.

Április 22-ére, a Föld napjára óriási, egész napos szemétgyűjtő akciót szerveznek:

a szemét elszállítása már megoldott, várunk mindenkit szerettel, próbáljuk meg utolsó erőnkből megtisztítani a parkerdőt!

- zárta szavait.

Kapy Anitát Wiktora Krisztián követte, aki elmondta, szerinte nem elég összegyűjteni a szemetet, a megelőzés még fontosabb feladat. Ígéretet kaptak arra, hogy a parkerdőre is kiterjesztik a szombathelyi lomtalanítási akciót. Beszélt a környék természeti értékeiről is, azt mondta, a parkerdő sokkal több annál, mint néhány kihelyezett szalonnasütő tornapályával.

Wiktora Gábor a zöldhulladék megfelelő újrahasznosítását sürgette

Krisztián után Wiktora Gábor a kerti hulladék újrahasznosításának lehetőségeiről beszélt, ugyanis a parkerdőben a kihelyezett zöldhulladék is problémát jelent. Elmondta, a Körmendi úti hulladékudvarban háztartási mértékben, de korlátlan mennyiségben ingyen lehet leadni zöldhulladékot. (További lehetőségek az ingyenes hulladéklerakással ide kattintva Hulladéksziget-fesztivál a Jáki úton 2016. August 18. 07:54 - a szerk.)

Az elégetése az egyik legrosszabb, amit tehetünk a kerti hulladékkal.

Egy nagyobb kupac avar hatórás égetésével annyi légszennyező anyag keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órás folyamatos közlekedése során.

Wiktora Gábor szerint ennél sokkal jobb megoldás lenne a komposztálás.

Utolsó felszólalóként Sallai Zoltán osztotta meg gondolatait, jobb lenne a világszerte tapasztalt hulladékproblémákat megelőzni, mint akkor szaladni fűhöz-fához, amikor már nagy a baj. Szombathely szerencsés a friss levegőjével és a jó minőségű ivóvízével, jó lenne rá vigyázni.

Egyértelmű az üzenet

A felszólalásokat Skultéty Rita és csapata ütőhangszeres műsora zárta. A szombati demonstrációt az időzítése ellenére (a választás előtt egy héttel) teljesen politikamentesnek hirdették, a tapasztalat azt mutatja, sikerült is a keretek közt maradni. Április 22-én folytatás következik, egész napos szemétszedéssel a szombathelyi parkerdőben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra