Elviszi az infláció a 13. havi nyugdíj első, esedékes részét

Jövő év elején kezdődik meg a 13. havi nyugdíjak visszaépítése, ami azt jelenti, hogy a juttatások negyedét fizetik ki pluszban az időseknek.

Még a tavaszi járványhullám alatt jelentette be a kormány, hogy négy év alatt visszaépíti a 13. havi nyugdíjakat, ami néhány héten belül el is kezdődik. Első körben a juttatások negyedét osztja ki a kormány, ami lényegében egy 53. heti nyugdíjnak felel majd meg 2021-ben. Aztán a következő években először, 50, majd 75, végül 100 százalékban fizetik ki a havi juttatásokat.

Emellett idén is döntöttek a nyugdíjak inflációkövető emeléséről, ami azt jelenti, hogy januárban 3 százalékkal emelkednek az ellátások. Az Mfor.hu emlékeztet, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagos 142 ezer forintos ellátás 148 ezer forintra emelkedik, a 13. havi nyugdíj pedig további 3000 forintot fog jelenteni havi átlagban, összességében tehát tavasztól 151 ezer forintot utal majd a kincstár, vagy hoz ki a postás.

Az infláció viszont nem a kormány által várt szinten emelkedhet:  A nem feldolgozott élelmiszerek körében 4,7 százalékot jelez előre az MNB, a feldolgozottaknál 4,5-4,8 százalékot. Idénre 11,8, illetve 6,1 százalékot mond a jegybank, vagyis csökkenhet az árnyomás. Viszont ha ezek a számok érvényesülnek, akkor éppen csak felette marad a nyugdíjemelés és a pluszjuttatás mértéke a veszteségeknek.

Összességében tehát úgy fest, hogy az ideihez képest jövőre várható többlet-nyugdíj arra lesz elegendő, hogy kompenzálja a bolti árak emelkedését, amelyek bőven felette lesznek az év eleji emelés mértékének. - összegzi a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság