Átfogó megtakarításokra készül a szombathelyi önkormányzat

A szökőkutakat, díszkivilágítást már lekapcsolták, az intézményeknél is össze kell húzni a nadrágszíjat.

"Összefogással, közösen tudjuk csak átvészelni ezt az időszakot is, úgy, hogy a város a kötelező feladatait továbbra is a lehető legjobb színvonalon, de a legkevesebb négyzetméteren, a lehető legalacsonyabb költségeken tudja elvégezni a munkahelyek megtartásával és az energia spórolásával" - írták Szombathely hivatalos Facebook-oldalán hétfő este.

Milliárdokról van szó

A posztból kiderül, hogy a városvezetés egyeztetésre hívta az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit az energia-veszélyhelyzet okozta tervezett intézkedésekről. Az is világos, hogy valamit tenni kell, mert az energiaárak az egekben vannak, nem hivatalos becslések szerint jövőre az áramért 4-5-szörös, a földgázért akár 10-12-szeres árat is fizetni kell a jelenlegihez képest.

Szombathely nincs is az elsőként intézkedő önkormányzatok között. Nagyatádon másfél hete jelentették be Már egy magyar város is bejelentette: bezárják a szállodát, múzeumot, edzőtermet, galériát 2022. August 26. 07:20 , hogy bezárnak szállodák, a múzeum, az edzőterem és a galéria is, mert nem tudják fizetni a rezsit. Balatonbogláron az uszoda és a sportcsarnok zár be, Egerben az uszodákat és a színházakat zárják be a téli hónapokra, Kiskunfélegyházán lekapcsolták a díszkivilágítást és a szökőkutakat.

Szombathelyen is leállítják a szökőkutakat és kikapcsilják a díszkivilágítást
Mészáros D. Zsolt

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András (Fidesz) pedig közzétette , hogy hogy mennyivel lesz drágább a rezsije az önkormányzatnak és intézményeinek.

Mint írta, a közvilágítás költsége közel 1,4 milliárd forinttal lesz magasabb, a sportuszoda fenntartása is 200 millió forinttal kerül majd többe, míg a Kossuth Zsuzsa szociális intézménynél, illetve a Vörösmarty színházban, extrém mértékben, 9 milliós nagyságrendről 215 millió fölé nőhet a villanyszámla.

A legnagyobb összeget a távhő jelenti majd, ami 5 milliárd forint volt, jelenlegi áron több mint 40 milliárd forint az azonos mennyiség ára - írta Cser-Palkovics.

Szombathelyen szeptember végén döntenek

Székesfehérvár némileg nagyobb város, mint Szombathely, lakossága 96 ezer, ami mintegy 20 ezerrel több, mint a vasi megyeszékhelyé. Gazdasági potenciálját tekintve viszont erősebb, mint Szombathely, Székesfehérvár egymaga a Közép-Dunántúl GDP-jének 1/3-adát adja.

Arról, hogy Szombathelyen hogyan alakulnak majd a rezsiárak, egyelőre nem sokat lehet tudni. Annyit megtudtunk, hogy a városháza bekérte a részletes adatokat az intézményektől, cégektől, ezek feldolgozása jelenleg zajlik. A hétfői egyeztetésen sem hangzottak el részletek, információink szerint a szeptember végi közgyűlésre készül el egy részletes anyag.

Ettől függetlenül elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak, ha válaszolnak, azt természetesen közöljük.

A hétfői egyeztetésen Nemény András polgármester azt azért bejelentette, hogy leállítják a szökőkutakat és kikapcsolják a díszkivilágításokat. Ez időközben meg is történt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet