Átfogó megtakarításokra készül a szombathelyi önkormányzat

A szökőkutakat, díszkivilágítást már lekapcsolták, az intézményeknél is össze kell húzni a nadrágszíjat.

"Összefogással, közösen tudjuk csak átvészelni ezt az időszakot is, úgy, hogy a város a kötelező feladatait továbbra is a lehető legjobb színvonalon, de a legkevesebb négyzetméteren, a lehető legalacsonyabb költségeken tudja elvégezni a munkahelyek megtartásával és az energia spórolásával" - írták Szombathely hivatalos Facebook-oldalán hétfő este.

Milliárdokról van szó

A posztból kiderül, hogy a városvezetés egyeztetésre hívta az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit az energia-veszélyhelyzet okozta tervezett intézkedésekről. Az is világos, hogy valamit tenni kell, mert az energiaárak az egekben vannak, nem hivatalos becslések szerint jövőre az áramért 4-5-szörös, a földgázért akár 10-12-szeres árat is fizetni kell a jelenlegihez képest.

Szombathely nincs is az elsőként intézkedő önkormányzatok között. Nagyatádon másfél hete jelentették be Már egy magyar város is bejelentette: bezárják a szállodát, múzeumot, edzőtermet, galériát 2022. August 26. 07:20 , hogy bezárnak szállodák, a múzeum, az edzőterem és a galéria is, mert nem tudják fizetni a rezsit. Balatonbogláron az uszoda és a sportcsarnok zár be, Egerben az uszodákat és a színházakat zárják be a téli hónapokra, Kiskunfélegyházán lekapcsolták a díszkivilágítást és a szökőkutakat.

Szombathelyen is leállítják a szökőkutakat és kikapcsilják a díszkivilágítást
Mészáros D. Zsolt

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András (Fidesz) pedig közzétette, hogy hogy mennyivel lesz drágább a rezsije az önkormányzatnak és intézményeinek.

Mint írta, a közvilágítás költsége közel 1,4 milliárd forinttal lesz magasabb, a sportuszoda fenntartása is 200 millió forinttal kerül majd többe, míg a Kossuth Zsuzsa szociális intézménynél, illetve a Vörösmarty színházban, extrém mértékben, 9 milliós nagyságrendről 215 millió fölé nőhet a villanyszámla.

A legnagyobb összeget a távhő jelenti majd, ami 5 milliárd forint volt, jelenlegi áron több mint 40 milliárd forint az azonos mennyiség ára - írta Cser-Palkovics.

Szombathelyen szeptember végén döntenek

Székesfehérvár némileg nagyobb város, mint Szombathely, lakossága 96 ezer, ami mintegy 20 ezerrel több, mint a vasi megyeszékhelyé. Gazdasági potenciálját tekintve viszont erősebb, mint Szombathely, Székesfehérvár egymaga a Közép-Dunántúl GDP-jének 1/3-adát adja.

Arról, hogy Szombathelyen hogyan alakulnak majd a rezsiárak, egyelőre nem sokat lehet tudni. Annyit megtudtunk, hogy a városháza bekérte a részletes adatokat az intézményektől, cégektől, ezek feldolgozása jelenleg zajlik. A hétfői egyeztetésen sem hangzottak el részletek, információink szerint a szeptember végi közgyűlésre készül el egy részletes anyag.

Ettől függetlenül elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak, ha válaszolnak, azt természetesen közöljük.

A hétfői egyeztetésen Nemény András polgármester azt azért bejelentette, hogy leállítják a szökőkutakat és kikapcsolják a díszkivilágításokat. Ez időközben meg is történt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet