Gulyás Gergely szerint be kell zárni a sportlétesítményeket, megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen

A szombathelyi uszoda jövő évi veszteségét 1,1 milliárd forintra becsülik.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint az önkormányzatoknak fontossági sorrendet kell felállítaniuk, és például a nagy légterű, költségigényes sportlétesítményeket a téli hónapokban be kell zárni - írta Facebook-posztjában Nemény András, Szombathely polgármestere.

Nemény a Megyejogú Városok Szövetségének ülésén volt hétfőn, mint írta, ellenzéki és kormánypárti polgármesterek együtt kérték a szolidaritási adó megemelésének felfüggesztését. Kezdeményezték a gépjárműadó újraelosztását, és azt, hogy az állam nyújtson segítséget a kötelező feladataink (óvodák, bölcsődék működtetése, közétkeztetés, közvilágítás stb.) megnövekedett költségeinek kifizetéséhez.

Azt is megfogalmazták, hogy az önkormányzatok takarékoskodnak, de ez nem lesz elég a többletköltségek fedezetére, ezért szükség van az állam segítségére.

Erre válaszolta Gulyás Gergely, hogy a kormány is nehéz helyzetben van, ő az egyéni tárgyalásokban látja a megoldást. Javasolta, hogy zárják be a nagy légterű épületeket, ilyenek például a sportlétesítmények.

Az uszodának 1,1 milliárd forint lenne a vesztesége jövőre
Mészáros Zsolt

Szombathelyen van néhány ilyen sportlétesítmény. Ilyen például az uszoda, amire a miniszter is célzott. A szombathelyi közgyűlés előtt lévő 74 pontos megtakarítási programban Nem lesz adventi díszkivilágítás Szombathelyen, több városi épületet is bezárnak a télre 2022. September 22. 15:40 az uszodáról azt írják, a Vasivíz Zrt jövőre 1,1 milliárd forintra becsüli veszteséget. Ennek mintegy egyharmada, azaz 350 millió forint keletkezik az új épületrészben, ezért hozták azt a döntést, hogy a régi épületet lezárják, és csak az új épületrész lesz nyitva a 33 méteres medencével.

Az Aréna marad, a jégcsarnok viszont valószínűleg bezár

Az új jégcsarnokot a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub üzemelteti, nemrég egy sajtótájékoztatón Csak néhány hónapig biztos az új szombathelyi jégcsarnok működése 2022. September 01. 16:04 be is jelentették, hogy az önkormányzat nem tud támogatást adni az üzemeltetéshez. Az is elhangzott, hogy a jégcsarnoknak január végéig van érvényes áramszerződése, annak lejárta után valószínűleg be kell zárniuk egy időre.

A kosárlabda otthona az Aréna Savaria viszont az önkormányzat felelőssége. Megkérdeztük a városvezetést, hogy Gulyás Gergely kijelentése után mi a tervük az Arénával. Mint írták, az Aréna Savaria alkalmas arra, hogy "a lehető legkevesebb négyzetméter területen a lehető legtöbb feladatot tudjuk elvégezni". Hozzátették, az épület felfűtésének költsége pedig nem azonos mondjuk az uszoda légterének és vizének felfűtési költségével.

Továbbá a Falco kosárlabdacsapatánál élő szerződéssel lévő játékosok vannak és a bajnokságot nem állították le.

Az Aréna Savaria fűtését két fokkal lejjebb veszik
Tánczos Mihály

A takarékossági programban egyébként annyi szerepel az Arénáról, hogy a fűtését 2 Celsius fokkal csökkentik, ami 15 százalékos csökkenést jelent a gázfelhasználásban.

A város legnagyobb sportlétesítménye a Haladás sportkomplexum. Ezt viszont az állam működteti, így az önkormányzatnak nem kerül pénzébe. Üzemeltetőjük a Nemzeti Sportközpontok, ahová elküldtük kérdéseinket. Amint válaszolnak, visszatérünk az ügyre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet