Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Csak néhány hónapig biztos az új szombathelyi jégcsarnok működése

Napi 300 ezer forintba kerül az áram, és örülnek, ha jövőre ennek csak a háromszorosát kell fizetni. Támogatókra számít a klub.

"Hoztak melegebb ruhát?" - kérdezte a kapuban Velladics András, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub felügyelőbizottságának elnöke.

Az új jégcsarnokba igyekszünk, ahol elvileg a klub szezonkezdéséről hirdettek meg sajtótájékoztatót, de ahogyan várható volt, a csarnok üzemeltetése lett a főtéma.

Jégcsarnok sajtótájékoztató
Ez a gép elengedhetetlen a csarnok működéséhez
Mészáros D. Zsolt

A csarnok amúgy impozáns, az előtérrel, az emeleti konferenciateremmel, és irodákkal, lelátókkal együtt. És, habár már nincs igazi nyári meleg, de azért mellbevágó volt a nulla, plusz egy Celsius fokos levegő, miután kicsúszkáltunk a jégre.

220 versenyzője van a klubnak

Nemény András polgármesternek és László Győző alpolgármesternek is szokatlan volt a helyzet, Nemény mégis jegyezte,hogy telitalálat a klub neve, mert bőrcipőben csak pingvinmozgásal lehet rajta közlekedni.

Göncz Szabolcs, a klub elnöke rutinosan dzsekibe bújt, majd elmondta, hogy hamarosan kezdődik a szezon, és most először a gyerekek azonnal jégre mehetnek. Korábban ilyenkor csak (száraz) és görkorcsolyás edzéseket tudtak tartani. Később megtudtuk, hogy a klubnak mintegy 220 versenyzője van, a lényeg az OB1-es utánpótlás-nevelésen van, erre kapnak támogatásokat a sportvonalon. Indítanak felnőttcsapatot is, de az alacsonyabb osztályban szerepel, és amatőr abból a szempontból, hogy saját maguk állják a költségeiket.

Jégcsarnok sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató a jégen
Mészáros D. Zsolt

Az elnök arról is beszélt, hogy az önkormányzattal jó kapcsolatot építettek ki, és tudatában vannak annak, hogy az önkormányzatnak rengeteg fontos feladata van, és annak is, hogy a várostól nem nagyon várhatnak segítséget.

Nemény András polgármester szerint itt az őszinte beszéd ideje. Miután kifejezte, hogy az egyesület jó gazdának bizonyult, örülnek, hogy van egy ilyen színvonalú jégcsarnok a városban, de a jelenlegi helyzetben az a nagy kérdés, hogy közpénzt kellene-e beletenni az üzemeltetésbe.

Mint mondta, a klub a korábbi TAO-támogatásokból a január végéig biztosan üzemeltetni tudja a csarnokot, hogy februártól mi lesz, azt még nem tudni.

A város nem tud segíteni

Szombathely eddig ötmilliót adott a csarnokhoz, és az biztos, hogy a következő időszakban nem tudja támogatni a működését. Az önkormányzat is nehéz helyzetben van, több területen is átalakításokat terveznek az olcsóbb működés érdekében. Így elképzelhető, hogy februárban néhány hónapra be kell zárni a jégcsarnokot - mondta.

Jégcsarnok
Göncz Szabolcs és Nemény András
Mészáros D. Zsolt

A polgármester azt mondta, a klubnak vannak saját bevételei, reméli, hogy az új csarnok adta lehetőségeket is ki tudják használni, és lesznek támogatóik is.

Göncz Szabolcs hozzátette, nem adományokat várnak, az új csarnok képes minőségi szolgáltatásokat nyújtani. Így lehetőség van lakossági korcsolyázásra, van egy nagy konferenciatermük, amit akár rendezvényekre, esküvőkre, bálokra is ki lehet bérelni.

Tervezik, hogy lehetőséget adnak a curling sportág kipróbálására. A jégpálya palánkján már több reklám megjelent, de van még szabad hely, és még nincs névadó szponzoruk.

Megkérdeztük, mennyibe kerül a jégcsarnok működtetése. Az elnök azt mondta, a legnagyobb költséget az elektromos áram jelenti, ez napi 300 ezer forintot jelent. Ez a költségek 70 százalékát teszi ki, a többi kiadás elenyésző, a meleg vizet, a téli fűtést a maradványhőből meg tudják oldani.

A jelenlegi áramszerződésük december 31-ig érvényes. Még nem tudják megmondani, mennyiért tudnak áramot vásárolni jövőre, de ha csak a mostaninál háromszor lesz drágább, az már sikernek számít - mondta Göncz Szabolcs.

Az előző várásvezetés alatt indult az építkezés, közben a pénz is elfogyott

Idén áprilisban - hosszú, hónapokig tartó procedúra után - sikerült megtudnunk Évente 150-180 millió forint lesz a szombathelyi jégcsarnok üzemeltetési költsége 2022. April 27. 19:02 , hogy évi 150-180 millió forint lesz a jégcsarnok üzemeltetési költsége. És ezek az adatok az áprilisi helyzetet tükrözik, azóta elszaladt az infláció, és az energiahordozók is jelentősen drágultak.

Jégcsarnok sajtótájékoztató
Impozáns az új jégcsarnok
Mészáros D. Zsolt

2018-ban jelentették be Szombathely új jégcsarnokának építését, ami eredetileg 2,6 milliárdba került volna. Az építkezés elkezdődött, ez mind szép és jó volt, csakhogy közben egyre érdekesebbé kezdtek válni a dolgok.

Három éve, 2018 novemberében jártuk be először Bejártuk az épülő 2,5 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot és rákérdeztünk a dolgokra 2018. November 20. 15:01 az épülő létesítményt, amit 2019 végén meg is kellett volna nyitni, de akkor még nagyon nem látszott az alagút vége.

2020 januárjában aztán kiderült, Van némi gebasz a szombathelyi jégcsarnok körül 2020. January 28. 13:29 hogy nem lesz elég a pénz, 400 millió forint hiányzik a munkálatok befejezéséhez. Ezt akkor azzal indokolták, hogy drasztikusan emelkednek az árak az építőiparban, de pánikra semmi ok, TAO-támogatásokból rendezik a pénzügyeket.

Jégcsarnok sajtótájékoztató
Konferenciaterem csocsóval
Mészáros D. Zsolt

Idén márciusban azt mondta érdeklődésünkre a városvezetés, A finisbe ért „álmaink” jégcsarnoka Szombathelyen 2021. March 01. 18:47 hogy eredményesek voltak a nagy cégekkel folytatott tárgyalások. Tehát folyik a munka, célegyenesben van a hányattatott sorsú jégcsarnok építése. Akkor azt ígérték, év végén meg is nyithatják.

Volt is pénz, nem is, de elkészült a jégcsarnok

Tavaly júniusban aztán szerveztek egy újabb bejárást, Őszre lesz kész a nyáron is használható szombathelyi jégcsarnok 2021. June 23. 11:14 akkor is ugyanazt a dátumot jelezték előre, vagyis egy kicsit pontosítottak: azt mondták, novemberben készen lesz a jégcsarnok, de ez megint nem jött össze.

Akkor egyébként kiderült az is, hogy 450 főt tud majd befogadni a csarnok és az év 11 hónapjában nyitva tart majd. Lesz benne büfé, lesznek öltözők, mellékhelyiségek, de a lényeg a nyáron is használható műjégpálya.

És most, a tavasz közepén meg is nyitott az új jégcsarnok.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet