Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Te is Energiavámpír vagy? Vagy inkább áldozat?

Azt hiszed, ez egy tipikus női magazin bulvár téma, pedig sokkal komolyabb, az életedet befolyásoló pszichológia jelenségről van szó.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A keresőbe beütve több mint 4500 találatot hoz magyarul, de egyetlen konkrét fogalom meghatározás sincs közöttük. Ezek a cikkek mind különféle női és ezoterikus oldalakon találhatóak és leginkább tipizálni próbálják ezt a létező jelenséget.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Egy a New York Times-ban nemrég megjelent cikk szerint pedig , Gwyneth Paltrow weboldalától, hogy 27 dollárért lehet vásárolni Energiavámpír-távoltartó spray.

Tényleg vannak Energiavámpírok?

Szerintem azzal mindenki egyetért, hogy az életünk fenntartásához energiára van szükségünk. Az életenergiát (prána, chi) - bár már több ezer éve tudunk és beszélünk róla - még senki sem tudta megfogni, megmutatni, kétséget kizáróan bizonyítani. Mégis a mindennapokban elfogadjuk, használjuk ezt a kifejezést. És ha van valamink, akkor természetesen lehet kevés, vagy sok, lehet adni, de lehet lopni is belőle.

Na, ilyen energia-elszívók az energiavámpírok!

Ez az energia lehet a másikra fordított időnk, figyelmünk, részvétünk, sajnálatunk, szeretetünk, de a haragunk, dühünk is. Optimális esetben az energia ide-oda cserélődik közöttünk. Időnként mindenkinek szüksége van egy jó kis löketre és olyan is van, hogy olyan jól érezzük magunkat, hogy önként adunk a társunknak belőle. A gond az, ha felborul az egyensúly.

Kik az energiavámpírok?

Tehát azok az emberek az Energiavámpírok, akik a saját működésükhöz szükséges energiát másoktól lopják el. Általában önértékelési problémával küzdenek és érzelmileg éretlenek. Ha gondjuk, problémájuk van, mástól várják a választ, vagy a megoldást. Sokszor nem a saját életüket élik, inkább másokéban turkálnak könyékig. Azt gondolják, hogy a világ körülöttük forog, ezért számukra csak egyféle nézőpont létezik: a sajátjuk. Ha megpróbálunk segíteni, tanácsot adni nekik, csak félresöprik, vagy elengedik a fülük mellett.

Energiavámpír vagy?
pixabay.com

Mivel mindig fölénk akarnak kerekedni, nem érdemes belemenni a játszmájukba. Nagyon érdekes, hogy a legtöbbször nem is tudnak róla, hogy mit tesznek, milyen hatással vannak másokra, egyszerűen csak szükségük van az energiára, és ezért minden módszert, lehetőséget megragadnak, hogy pótolják azt.

Hogyan ismerheted fel őket, milyen technikákkal dolgoznak?

 • Ha együtt vagytok, elsőre úgy tűnhet, hogy kellemesen, szívélyesen beszélgettek, de ha jobban odafigyelsz, kiderül, hogy valójában az örökös panaszaival, sirámaival önt nyakon. Mindig ő az áldozat és erről ő sohasem tehet.
 • Ők az örökös pesszimisták, akik a fejük felett egy sötét felhővel sétálnak és semmi jóra nem számítanak a világtól és igyekeznek meggyőzni téged, hogy bolond vagy, ha te másként hiszed.
 • Egy életen át őrizgetik a sérelmeiket, soha nem bocsátanak meg. 10-20-40 éves történeteket hallhatsz tőlük, mely az egész életükre negatív kihatással van.
 • Ők a gyámoltalanok, élhetetlenek, a folyton segítséget kérők, akik mindig valaki másra telepszenek rá, hogy szórakoztassa őket és oldja meg a legapróbb problémáikat is.
 • De ha neked lenne valamire szükséged tőlük, akkor nekik pont akkor közbejön majd valami, soha nem számíthatsz rájuk.
 • Ha valaki mindig másokat kritizál, pletykál, biztos lehetsz benne, hogy egy energiatolvajjal van dolgod és vigyázz, mert ha hátat fordítasz, téged is ki fog beszélni.
 • Az energiavámpírok bizonyos típusai kéretlen tanácsok és megoldási ötletek, módszerek tömegével bombáz téged, amik tuti biztosak, és nagyon meg fog sértődni, ha te nem hallgatsz rá és nem teszed azt, amit ő javasolt neked.
 • Az érzelmi zsarolók is mind vámpírok, az érzelmeiden élősködnek és mivel ők azok, akiket közel engedtél magadhoz, még nehezebb lesz számodra megszakítani az intravénás táplálásukat.
 • A manipuláció, és a bűntudatkeltés nagymesterei,
 • de nem áll tőlük messze, az ok nélküli vitatkozás, veszekedés, de akár a nyílt agresszió sem, ha más módon nem tudnak célt elérni.
 • ...és mint a vadászkutyák, folyamatosan a nyomodban lihegnek, keresik a társaságodat, ha úgy érzik, hogy időt, energiát kaphatnak tőled.
 • Hogyan veheted észre, hogy egy energiavámpír áldozata lettél?

  Ha azt érzed, hogy egy-egy találkozás után leeresztettél, mint a lufi, megmagyarázhatatlanul fáradt és kimerült lettél, akkor egy energiavámpírral töltötted az idődet. Ha egy baráti beszélgetés során úgy érzed, hogy szóhoz sem jutsz és csak a másikról szól az eszmecsere és a te feladatod csak abból áll, hogy csodáld, vigasztald, vagy sajnáld őt, de rád nem kíváncsi a másik, akkor bizony áldozat lettél. Ha vannak olyan kollégáid, ismerőseid, akiket ha meglátsz, inkább hirtelen sürgős dolgod akad, elkezdesz beszélgetni bárki mással, aki a közeledben van, vagy átmész az út túloldalára, és nem veszed fel a telefonhívásukat, akkor tudat alatt, a saját belső elhárító rendszered működésbe lép, hogy megmentsen egy energiarabló támadástól.

  Hogyan védekezhetünk?

  Először is tegyünk különbséget az alapján, hogy milyen viszonyban vagyunk az illetővel. Ha csak egy futó ismerős, akkor mi is inkább fussunk, azaz szakítsuk meg udvariasan a beszélgetést és távozzunk az ellenkező irányba.

  Ha olyan emberről van szó, akit nem hagyhatunk faképnél, muszáj vele együtt működnünk, pl.: kolléga, főnök, szomszéd, akkor először lépjünk hátra, mert a személyes távolság megnövelésével csökkenthetjük a káros hatást. Rövidítsük le a találkozás időtartamát, hivatkozzunk sürgős teendőinkre. Próbáljuk meg humorral elütni a sirámokat, pozitív hozzáállással, derűs nyugalommal megtartani az egyensúlyunkat. Igyekezzünk tartani a beszélgetés fonalát a konkrét témánál, teendőnél.

  Nehezebb a helyzet, ha barátról van szó. Nem árt letesztelnünk, hogy kik az igaz barátaink! A fő ismérv, hogy támogatjuk-e egymást, kölcsönös-e az energia adás-vétel. Hiszen bármikor kerülhet valamelyikünk rossz állapotba, nehéz helyzetbe, de ha ilyenkor számíthatunk a másikra, akkor szívesen adunk mi is, ha a szükség úgy hozza.

  Akkor van a legnehezebb dolgunk, ha a saját családunkban van a vámpír, hiszen minél fontosabb számunkra valaki, annál nehezebb elzárnunk az energia csapot. Legelső lépésként mondjuk el neki, hogy milyen rossz érzés számunkra, hogy ő mindig negatív, tehetetlen, kritikus... Tudatosítsuk benne, hogy már nem vagyunk képesek és nem is akarjuk őt tovább ellátni energiával. Ne menjünk bele a vitákba, érzelmi zsarolásba, hanem próbáljuk meg rávenni a cselekvésre, a problémái saját kezű megoldására. Igyekezzünk a jövőbeli tervek, dolgok felé irányítani a figyelmét, illetve rávezetni őt, hogy találjon magának valamilyen örömforrást, mely ellátja őt energiával, pozitív érzelmekkel. Ha semmi más nem segít, küldjük nyugodtan szakemberhez a szerettünket. (pszichológushoz, természetgyógyászhoz, coach-hoz).

  Te is lehetsz energiavámpír?

  Vigyázz, mert a vámpír harapása fertőző! Ha sokszor hagyod, hogy szívják az életedet, energiádat, legyengülsz és neked is szükséged lesz utánpótlásra. Sajnos senki sem tudja teljesen kivédeni, hogy időnként ne köszöntsön be az életébe egy nehezebb időszak. Ilyenkor szomjazzuk mi is a figyelmet, törődést, vigaszt, de vigyázzunk, ne hatalmasodjon el rajtunk ez a passzív energiatöltekezési mód. Időlegesen a családunk, barátaink egy kis extra vérátömlesztéssel tudnak segíteni, de ne tőlük várjuk, hogy megoldják a gondjainkat.
  Az is lehet, hogy csak egy kicsit elfáradunk, kimerülünk, hisz nekünk is lehetnek rossz napjaink, ilyenkor igyekezzünk pihenni, a hobbink, mozgás, vagy egyéb elfoglaltság révén újratölteni magunkat.

  Mit tehetsz magadért, hogy többé ne legyél áldozat?

 • A védelem legfőbb fegyvere az önismeret, és a tudatosság. Ezek nélkül lehet, hogy észre sem veszed, hogy mi történik veled. A saját testi-lelki rossz érzéseid az a tükör, amelyben mégiscsak látszik a vámpír.
 • Tölts velük minél kevesebb időt és ne engedd, hogy belevonjanak a játszmáikba.
 • Azokat a kapcsolataidat ápold, melyekre igaz a kölcsönösség. Végezz olyan tevékenységeket, amelyek testileg-lelkileg feltöltenek. (sport, hobbi, kirándulás, zenehallgatás, stb.)
 • Minél egészségesebb vagy, annál jobban ellen tudsz állni a támadásoknak.
 • A megfelelő étrend, (kiegészítve némi fokhagymával), a mozgás, a friss levegő, (sok-sok napfény), a nyugodt alvás, a pihenés erősíti a testedet; a hit, a meditáció, a boldog emberi kapcsolatok, a pozitív gondolatok, érzelmek pedig karban tartják a lelkedet.
 • Magadra ismertél? Vámpír vagy-e, vagy áldozat? Vagy különböző helyzetekben, különböző személyekkel kapcsolatban más-más szerepet öltesz fel? Könnyebb a készen vett életerőt ellopni, de vigyázz, mert az azzal járhat, hogy egyedül maradsz, szeretet nélkül, vagy csak sajnálatból, kötelességből maradnak melletted. De ki is maradhatsz az energiáért vívott harcból! Kezedben a választás!

  Tóth Rita
  Életvezetési és üzleti tanácsadó, Coach, mediátor,természetgyógyász
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Életmód

  Hirdetés